bugün

Anıtkabir'in bir Tac Mahal olamamasının sebebidir.
yunan tapınaklarına benzetilmek istenmiş. yapanların mustafa kemal'e garezinin olduğunu düşünürüm hep. dünyaya hükmeden Fatih'in, Yavuz'un kabirleriyle karşılaştırınca neden bukadar şatafat sorgular dururum.
Mimari anlayış tartışılabilir. Tahminimce atatürk hayatında böyle bir yer inşa ettirseydi bu mimari anlayışa karşı çıkardı. Bunun sebebi de tarihsel meselelere dayandıracağı tartışmaya açık konular olurdu. ayrıca Atatürk'ün daha çok barok tarzını tercih ettiği cumhuriyet döneminde inşaa edilen ilk yapılarda görülecektir. Gelin görün ki böylesine basit çıkarımları Atatürk'ün anısına inşa edilen bu mekanı oluşturanlar yapamamış.

Anıtkabir'in bütün olarak ele alındığında sadece bir mezar olmadığı görülecektir. Başta tüm cumhurbaşkanlarının defnedilmesi planlanmış ve zaten bunun için de anıtkabirin etrafı mezar odalarıyla çevrilidir. ismet inönü'nün mezerını da Anıtkabir'e uğrayanlar oracıkta ziyaret edebilirler. Sonradan bu anlayıştan vazgeçilerek Anıtkabir komple bir Kurtuluş savaşı müzesine dönüştürülmüştür. Anıtkabir'i ziyaret edecek her türk genci kurtuluş savaşı döneminde milletimizin yaşadığı zorlukları ziyadesiyle duygulanarak görebileceklerdir. Ayrıca Atatürk'ün yaşam biçimi, giyimi, kuşamı, dünya liderlerince kendisine armağan edilen eşyaları ve kültür seviyesini beyninize çakacak üzerinde el yazısıyla notlar aldığı önemli eserlerden oluşan kütüphanesi hayranlık uyandıracaktır. Bir siyasetçinin ve bir ülke liderinin hatta ve hatta bir dünya liderinin nasıl olması gerektiği konusunda sizi düşüncelere sevk edecektir.