bugün

entry'ler (1)

kuran ı kerim deki matematik hatası

AYET METNiNE VE MATEMATiKSEL KURALA UYGUN OLMADAN YAPILAN BiR HESAPLAMA NEDEN "AYETTE MATEMATiKSEL HATA" OLARAK DEĞERLENDiRiLiYOR

SORU; 360.000-TL Miras bırakan bir Erkeğin mirasçıları

1- Üç kız evladı,
2- Erkeğin annesi,
3- Erkeğin babası,
4- Erkeğin karısı
5- kardeşleri

Şeklinde olsun,

Beş kategoride mirasçıları olan ve 360.000-TL miras bırakan erkeğin söz konusu mirasçılarına miras payları nasıl dağıtılır?

CEVAP;

Nisa 11. Ve 12. Ayet metni dikkate alınırsa;

1-ikiden fazla (kız) evlat şartına bağlı olarak miras payının 2/3 olduğu Nisa 11. Ayet metninde bildirilmiştir.

2-ikiden fazla evlat şartına bağlı olarak diğer mirasçı paylarının 1/3 olduğu hesaplama yöntemi ile tespit edilmiştir.

Bize; Ayette ikiden fazla evlat şartına bağlı olarak diğer mirasçı paylarının 1/3 olduğu doğrudan bildirmemiş ise de "iki den fazla (kız) evladın miras payının 2/3 olarak bildirilmiş olduğu için ikiden fazla evlat şartına bağlı evlat dışındaki diğer mirasçı paylarının 1/3 olduğu hesaplama yöntemi ile tespit edilmiştir. Ancak söz konusu 1/3 lük miras payının evlat dışındaki diğer mirasçılara nasıl dağıtılması gerektiğini şimdilik bilmiyoruz,

Bilindiği üzere

a- ikiden fazla evlat olması şartına bağlı olarak erkeğin karısının alması gereken miras payı hiç bir ayette bildirilmemiştir.

(Not ayette erkeğin bir evladı olması şartına bağlı olarak karısının miras payı 1/8 olarak bildirilmiştir. Ama bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen 1/8 lik bu miras payının ikiden fazla evlat şartına bağlı pay olarak kabul edilemez, eğer kabul edilir ise hem ayet metnine uyulmamış olur hem de hesaplamada matematiksel kurala uyulmamış olur, onun için miras hesaplaması yaparken hem ayet metnine tam uyulması gerekir hem de matematiksel kurala tam uyulması gerekir)

b- ikiden fazla evlat olması şartına bağlı olarak erkeğin annesinin alması gereken miras payı hiç bir ayette bildirilmemiştir.

(Not ayette erkeğin bir evladı olması şartına bağlı olarak erkeğin annesinin miras payı 1/6 olarak bildirilmiştir. Ama bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen 1/6 lik bu miras payının ikiden fazla evlat şartına bağlı pay olarak kabul edilemez, eğer kabul edilir ise hem ayet metnine uyulmamış olur hem de hesaplamada matematiksel kurala uyulmamış olur, onun için miras hesaplaması yaparken hem ayet metnine tam uyulması gerekir hem de matematiksel kurala tam uyulması gerekir)

c- ikiden fazla evlat olması şartına bağlı olarak erkeğin annesinin alması gereken miras payı hiç bir ayette bildirilmemiştir.

(Not ayette erkeğin bir evladı olması şartına bağlı olarak erkeğin babasının miras payı 1/6 olarak bildirilmiştir. Ama bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen 1/6 lik bu miras payının ikiden fazla evlat şartına bağlı pay olarak kabul edilemez, eğer kabul edilir ise hem ayet metnine uyulmamış olur hem de hesaplamada matematiksel kurala uyulmamış olur, onun için miras hesaplaması yaparken hem ayet metnine tam uyulması gerekir hem de matematiksel kurala tam uyulması gerekir)

d- Bir evlat şartına bağlı olarak Miras bırakan erkeğin kardeşlerinin miras payı ayette bildirilmediği gibi ikiden fazla evlat şartına bağlı olarak kardeşlerin alması gereken miras payı da hiç bir ayette bildirilmemiştir.

Bize ikiden fazla evlat şartına bağlı olarak erkeğin karılarının, annesinin ve babasının alması gereken miras payları bildirilmemiş ise de; miras bırakan erkeğin bir evladının (kız) miras payı bildirildiği gibi, bir evlat şartına bağlı olarak diğer mirasçı payları bildirilmiştir.

ikiden fazla evlat şartına bağlı olarak miras payları dağıtımının nasıl olduğu bilinmediği için bu durumda biz de bir evlat şartına bağlı olarak miras dağıtımının nasıl yapıldığını hesaplamamız gerekir.

1- 360.000-TL Miras bırakan bir Erkeğin mirasçıları

1- Bir kız evladı,
2- Erkeğin annesi,
3- Erkeğin babası,
4- Erkeğin karısı
5- kardeşleri

Şeklinde olsun, 360.000-TL miras bırakan erkeğin mirasçılarının miras payları nasıl dağıtılır?

Cevap;

Ayete göre bir kız evlat mirasın 1/2 lik kısmını alır. Bu durumda miras hesaplaması;

1-Bir evlat (kız) miras payı; 1/2
2-Bir evlat şartına bağlı diğer mirasçı payları 1/2

Şeklinde olur.

Bir evlat şartına bağlı diğer mirasçı payları olarak Nisa 11 ve 12 ayetlerde karısı için 1/8, annesi için 1/6, babası için 1/6 şeklinde olur. Bu durumda kardeşlerin miras payı da 1/24 olarak hesaben tespit edilir.

Bu durumda

1- Erkeğin bir evlat (kız) miras payı; 1/2

2- Erkeğin Bir evlat şartına bağlı diğer mirasçı payları 1/2

a - Erkeğin bir evlat şartına bağlı olarak karısının miras payı 1/8,
b- Erkeğin bir evlat şartına bağlı olarak annesinin miras payı 1/6,
c- Erkeğin bir evlat şartına bağlı olarak babasının miras payı 1/6,
d- Erkeğin bir evlat şartına bağlı olarak kardeşlerinin miras payı 1/24 şeklinde olur. ( Bu son miras payı ayette bildirilmemiş olup ancak tarafımızdan hesaben tespit edilmiştir.

Biz, bu hesaplamayı yaparak erkeğin;
kardeşlerinin bir hissesine karşılık,
Erkeğin karıları üç hisse,
Erkeğin annesi dört hisse,
Erkeğin babası dört hisse

Şeklinde bir miras dağılımı elde etmiş oluruz.

Şimdi yazımızın başında ikiden fazla evlat şartına bağlı olarak sorduğumuz örnek sorumuzu tekrar soralım

Miras bırakan bir erkeğin;

1- Üç kız evladı,
2- Erkeğin annesi,
3- Erkeğin babası,
4- Erkeğin karısı
5- kardeşleri

Şeklinde mirasçıları olsun, 360.000-TL miras bırakan erkeğin mirasçılarının miras payları nasıl dağıtılır?

Cevap;

Ayete göre ikiden fazla kız evlat mirasın 2/3 lük kısmını alır. Bu durumda miras hesaplaması;

1-ikiden fazla evladın (kız) miras payı; 2/3
2-ikiden fazla evlat şartına bağlı diğer mirasçı payları 1/3 şeklinde olur.

Biz, yukarıda erkeğin bir evladı olması şartına bağlı olarak evlat dışında olan diğer mirasçı paylarının miras dağıtımını;

Kardeşlerinin bir hissesine karşılık,
Erkeğin karıları üç hisse,
Erkeğin annesi dört hisse,
Erkeğin babası dört hisse

Şeklinde yapmıştık, şimdi bir evlat şartına bağlı olarak diğer mirasçıların miras payını değil, ikiden fazla evlat şartına bağlı olarak diğer mirasçıların miras payını hesaplahmamiz gerekiyor, ikiden fazla kız evlat mirasın 2/3 lük kısmını aldığında ikiden fazla evlat şartına bağlı olarak diğer mirasçılara verilecek miras payı 1/3 olduğunu daha önce açıklamıştık, şimdi bu 1/3 lük miras payından diğer mirasçılar hangi payları alması gerektiğini tespit edeceğiz,

Eğer erkeğin bir evladı olması şartına bağlı olarak evlat dışında olan diğer mirasçı paylarının miras dağıtımını;

Kardeşlerinin bir hissesine karşılık,
Erkeğin karıları üç hisse,
Erkeğin annesi dört hisse,
Erkeğin babası dört hisse

Şeklinde ise bu durumda aynı yöntemi 1/3 lük miras payının dağıtımı için de kullanabiliriz

1/3 lük payı 12 eşit parçaya bölersek
12/36 lık bir oran elde ederiz, bu 12/36 lık orandan ikiden fazla evlat şartına bağlı olarak kardeşlere; 1/36
Karısına 3/36 = 1/12
Annesine 4/36 =1/9
Babasına 4/36 =1/9

Şeklinde olur.