bugün

entry'ler (2)

irem bağları

2- ÇÖLÜN ORTASINDA VAHA; Iğdır Anıt müzeyi baz aldığınızda yaklaşık 5 km sonra Rus bucağına varırsınız, Rus bucağının bitiminde Ağrı dağının eteklerinden olan Kültepe’ye çıktığınızda (yükseklik 15 m) ilginç bir manzarayla karşılaşacaksınız. Karşınızda uçsuz bucaksız bir çölü görmenize rağmen, arkanızda çölün ortasında adeta bir vahayı andıran yağmur ormanları gibi yemyeşil bir vadi, sağınızda Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı, solunuzda ise Ermenistan Alagöz dağları sizlere gülümseyerek göz kırpıyor.

irem bağları

GÖRSEL ŞÖLEN iREM BAĞLARI; Ağrı Dağı'nın eteklerindeki "irem Bağları", doğal güzelliği ve yaban hayatıyla görenleri adeta büyülüyor.
Rakımı itibarıyla "Türkiye'nin çatısı" olarak nitelendirilen ve yurdun en yüksek rakımlı noktası olan Ağrı Dağı'ndan çıkan lavlar sonucu çölleşen bölgede onlarca farklı bitki türü ve ağaçlardan oluşan irem Bağları, volkanik bir coğrafyanın ortasında yüzlerce dönüm arazi üzerinde bölgeye hayat veriyor.
Yöre halkı arasında ‘irem Bağları’ olarak bilinen yeşil vadi, barındırdığı renk tonlarıyla ziyaretçilerine adeta görsel şölen sunuyor. içerisinde kayısı, elma, şeftali, üzüm, kiraz, mısır başta olmak üzere birçok meyve ve sebze bağlarını barındıran irem Bağları, birçok yaban hayvanına da ev sahipliği yapıyor. Vadi, doğal güzellikleri ve yaban hayatı ile yöreye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinin başında geliyor.
Kutsal kitaplarda Nuh’un Gemisinin Ağrı Dağı 'nın Kuzeybatı yamaçlarında karaya oturduğu burada karaya çıkan insanların tekrar çoğalmaya başlayarak, dünyaya yayıldığı, "Adem" ile "Havva"'nın yaşadığı " irem Bağları" 'nın da Büyük Ağrı Dağı 'nın Kuzey eteklerinde (Iğdır ovası) yer aldığı kabul edilmektedir. Yine MÖ. Ortadoğu tarihinin en geleneksel kaynağı olarak kabul edilen Eski Ahid’in (Tevrat) beş kitabından ilki olan Tekvin’de Ararat ilk kez şöyle geçmektedir: “Ve gemi yedinci ayda, ayın on yedinci gününde Ararat Dağları üzerine oturdu” (8. Bap 4. Ayet). Ağrı Dağı’na Ararat denmesi de, Tevrat’ta geçen Ararat Dağları’nın Ağrı Dağı ile aynı sayılmasından kaynaklanmıştır. Bu bilgiler ışığında yöre halkı burayı asırlardan beri irem bağları olarak yad etmiş ve Yöresel inanışlara göre bu alanda bulunan asırlık tarihi üzüm ağaçları, hiçbir yerde türüne rastlanmayan şalak kavunu ve ve yabani meyvelerin Hz. Nuh’tan kaldığı inancı yaygındır.