bugün

kadir topbaş ın açıkladıgı proje. arnavutköyde yapımına başlanmış.
kendisi o kadar büyük olacakmış ki atatürk havalimanı kaldırılacakmış söylentileri dolanmakta ortalıklarda.

kısaca (bkz: yok artık lebron james) diyorum!
Tekirdağ Çorlu da hava alanı bulunmakta, Sabiha gökçen hava alanı bulunmakta Atatürk hava limanı bulunmakta.
Atatürk hava alanı tam kapasite şüphesiz ama diğer hava alanlarının tam kapasite çalıştığını düşünmüyorum.
Hızlı tren ile yolcuları 80 km öteden istanbul a taşımak yeni hava alanı yapmaktan daha pratik olsa gerek,
istanbul'un şu andaki coğrafyası ile başa çıkamazken şehir kuzeye doğru büyüdüğünde umarım daha çok kaos olmaz...
Hayırlı olsun bakalım.
iStanbul'un kuzeyinin de dolmasını sağlayacak havalimanı projesidir.
iktidara yakın yazarlardan,bu projeyi ayakta alkışlayacağını sandığım Yiğit Bulut bile yazdığı köşe yazısında bu projenin akıllıca olup olmadığını sorgulamaktadır.
2 milyar metreküp dolgu malzemesinin gerektiğini, ki bu malzeme Türkiye'nin toplam projelerinde bile ulaşılamayan bir rakammış,
örneğin; Ankara- istanbul otoyolu en büyük dolgu malzemesini kullanan proje: 140 milyon metreküp harcanmış,
14 metreküplük kamyonlarla, ortalama kamyon başına 70+70: 140 km yoldan 20 milyar km yol katedilerek malzemenin taşınacağı,
147 milyon kamyonun gerekeceği/kamyon seferi/
ve trakya nın killi toprağının projede kullanılmasının uygun olmayacağını tespit etmişler.
Sadece harcanacak mazotu hesaplayın, dolgu malzemesinin dökülüp bırakılamayacğını, onunda ayrıca işleneceğini, kamyon masraflarını...
Mevcut arazide kurulu istanbul'un bile henüz yeni yeni sorunları hallolmaya başlamışken,
şehrin kuzeye doğru genişlediğinde nasıl sorunların ortaya çıkacağını, bunlarla başedilip, edilemeyeceğini....
çorlu ve istanbul sabiha gökçen havaalanlarına hızlı tren seferi konsa bu havaalanları bu yükü almazmıydı sorusu...
böyle büyük projelere halk tabakasının gerçekleşmese bile iyi prim verdiğini...
avrupa'nın en büyük havalimanı olacağı söyleniyor.
kaynak: ben
2017 de açılması planlanan, 90 ile 150 milyon yolcu kapasiteli, yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve yaklaşık 45 milyar dolara mal olması beklenen dünyanın en büyük havalimanlarından biri.

hava trafiğini almanyadan kendi üzerine çekeceği için almanya başlarda baya küplere binmişti.

bu tür küresel rekabet eylemlerinde bulunmazsan ülkeyi yemiş olursun , bulunursan ağaç kesip doğa katili olursun, tuhaf.
daha projesi bile konuşulurken alamanyanın götüne girip içeride açılan bir şemsiye etkisi ortaya çıkarmış havalimanıdır. bir de yapılsa demek ki o şemsiye ....gerisini hesap edin.
yapımı durdulurulmuştur lakin devlet bir formül bulup tekrardan başlatacaktır.
tek soru şu:
üçüncü havalimanı herhangi bir şekilde frankfurt, londra(heathrow), dubai gibi büyük aktarma havaalanlarının bölgesi olacak bir şehirde değil. neden bu kadar büyük ve masraflı yapılıyor?
devletin cebinden para çıkmıyor, -liberal ekonomiyi sevmesem de- bu acımı bir nebze olsun azaltıyor.
durdurma kararı kaldırılmıştır. yargı yerinde bir karar vermiştir.

http://emlak.haber7.com/p...li-mahkeme-kararini-verdi
temeli, 7 Haziran'da düzenlenecek törenle atılacak.
7 haziran saat 16.00 da rte tarafından temel çalışmaları başlatılacaktır. 4 aşamada tamamlanması beklenmektedir. ilk aşama 2018 de tamamlanıcakmış.
görsel
görsel

150 milyon yolcu kapasiteli olacaktır.
neden 'üçüncü' denildiğini bir türlü çözemediğim havalimanı. atatürk havalimanı kapanıyor, muhtemelen avm falan olacak, dolayısıyla iki tane havalimanı olacak istanbul'da. algı yönetiminin güzel örneklerinden.
almanlar kadar karşı çıkanı olmamıştır. olmuştur aslında, içimizdeki almanlar.
ne avrupa'da ne ortadoğu'da ne de afrika'da olmayan bir ülkeye gereksiz yatırımdır.
dubai ya da doha aktarmalı uzak doğu uçuş seferleri zaten yapılmaktayken, frankfurt, paris aktarmalı afrika seferleri yapılmaktayken, londra aktarmalı amerika, kanada seferleri yapılmaktayken ve maliyetleri istanbul aktarmalı bir uçuştan daha ekonomikken neden havayolu şirketleri istanbul aktarmalı bir uçuş tercih etsinler?

bunu yılda bir iki kez uçağa binen sıradan bir vatandaş olarak soruyorum. bu sorunun cevabını pilotlar ya da havacılıkla uğraşan bilgili yazarlar verebilirlerse mükemmel olur.

atatürk havalimanı 50 milyon kapasiteli deniliyor be türkiye'ye gelen turist sayısı 35 milyon. yani istanbul aktarmalı uçuşlara katılan sayı belki de sadece 15 milyon (en iyi ihtimalle). çünkü bir de yerli turistlerimiz var bu 15 milyonluk arta kalan rakam içerisinde. bu atatürk havalimanının kapasitesinin yetersiz olmasından mı kaynaklanıyor yoksa istanbul aktarmalı uçuşların havayolu şirketlerince efektif bulunmamasından mı?

hadi bunu da geçtim.

neticede hedef 150 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı yapmak ve bir aktarma noktası olmak değil mi?
adama sormazlar mı senin sabiha gökçen'e giden bir trenin, metron, tramvayın var mı?
leventten saat başı giden bir belediye otobüsün var ki oda 5 tl lik akbil alıyor. trafiksiz yolda 1 saatte gidiyor. üstelik ekspress otobüs.

onun dışında da belediyenin havataşı var 15 tl ye kiş başı şehir merkezine getiriyor. sabiha gibi bir havalimanına bile sen ulaşım hizmeti veremiyorsun.

150 milyonluk havalimanına nasıl vereceksin?

azıcık fazla yağmur yağsa döktüğün asfalt duble yolların akarsulara dönüşürken, memleketi sel alırken, yaptığın stadyumun drenajını bile uygun şekilde yapamazken, avrupanın en büyük havalimanını nasıl yapacaksın?

hiç kendinizi kandırmayın arkadaşlar, devletin aşında karadenizli bir müteaahhit var ve adam sadece kat çıkmaktan anlıyor. ne altyapıdan, ne peyzajdan ne de ekolojiye kafası basmıyor.
3. köprü yolunda kesilen milyonlarca ağaç gün gelir bi tarafımıza girer. doğayı tahrip ederek, hatta gereğinden fazla tahrip ederek elde edeceğimiz tek şey eninde sonunda yıkım olur. bunu gölcük ve düzce depremlerinde yaşadık gördük.

çılgın procelerle istanbul'un doğasını ve marmara bölgesinin dengesini mahvetmeye hiçkimsenin hakkı yok.
görsel .
daha doğru düzgün başlamadan bitmeye yüz tutan abuk projedir. bakın öyle kemalistlerin filan değil, "bizden daha yandaşı olur mu be.." diyen fatih altaylı'nın yazdıkları şurada:

http://sozcu.com.tr/2014/...cin-skandal-iddia-641525/

kotun 30 metre aşağıya düşürülmesi zaten başlı başına bir güvenlik problemi ama anlaşılan o da yetmemiş! görüldüğü gibi halkın 22 milyar doları hesapsız, kitapsız, bilim insanlarının yaptığı uyarılar, kendi eski thy yönetim kurulu başkanları candan karlıtekin'in yaptığı uyarılar dinlenmeden başlanan bir projeye gömülmekte...

bunlar, kuş beyinleri komplo teorilerine pek açık olan yandaşlarını "efendim almanlar istemiyor. işte tüm bu itirazlar alman lobisinin bir oyunu" diye kandırdılar.

yandaşlar aptalsınız, cahilsiniz, demogoglar tarafından kolayca kandırılabilen bir güruhsunuz. kabul edin artık...
merakla bitmesini beklediğim havaalanı.

hakkında ki şöylemleri, yorumları takip ediyorum ve birçoğu hoşnut değil. rte dan nefret edenler projeden de nefret ediyor. konum olarak uygun olmadığını vb. durumları düşünebilirsin ama sırf rte dan nefret ettiğin için projeden nefret etmen çok saçma! Şu an konum olarak çok eleştiri alıyor fakat asıl olay rte ismi verilirse o zaman olacaktır. ki insanların tepkisine karşılıkta, rte isminin verileceğini düşündüğüm havalımanı.
Silivriye yapılması gerekirken kuzey ormanlarına yapılan havalimanıdır, böylece kuzey ormanları ranta açılmıştır, ayrıca atatürk havalimanıda kapandıktan sonra bakırköyde yeni bir rant alanı daha doğacaktır hemde çok büyük bir alan, aslında havalimanını şehir dışına almaktan başka bir nanesi yoktur.
Dünyanın hatta başta almanya'nın dikkatini çeken proje.
Umarız olur.
Solcular pişman olmaz, solcular zekidir, solcular yanılmaz, solcular hep gerçekleri savunur, solcular iri, diri, solcular tek, solcular, tüm devrimciler birleşin!!
Uraaa!!
Oğoçlor kosoldooooo!!!!
Eylem!!
bağrış çağrış!!
miting!! Pankart!!
Ünili sakallı erkek!!!
Ünili esmer kızıl saçlı kız!!!
toplantı!!! Bildiri filan!!!
Açıklama falan filan!!!!
Katil akpeeeee!!!!

Tanım: Güzel proje.
doğayı katleden fütursuzca tasarlanmış bir ak proje, özellikle kuşların göç yollarını perişan ettiler haber doğruysa umarım sonsuza dek yarım kalarak çürür.
Eger günde 40.000 ucaktan az iniş kalkış olursa, uçak başı 50.000 dolar hazineden yuklenici firmygkjljfasfl..

Dur bakayım bunda ne rezillik çıkacak.
hala bağlantı yolları ve metro vs. gibi toplu taşıma için gerekli altyapı yapılmamıştır. nihat özdemir bile inşaat 2 yıla bitecek lakin bu tip çalışmalar hala yapılmadı dedi.
--spoiler--
Airport World'ün haberine göre üçüncü havalimanı için, asansör üretimiyle bilinen Alman Tyssenkrupp 143 adet biniş köprüsü inşa edecek. Söz konusu sipariş firma tarihinin bu alanda aldığı en büyük iş oldu. Taraflar sözleşmenin maddi boyutuyla ilgili açıklama yapmadı.
--spoiler--