bugün

tabi okulda ki çocukta bu eğitim için önemlidir. okulda çocuk yerine hatalı üretim yaratıklar varsa eğitimin felç olduğunun resmidir.
okul, çocuk denen bambaşka bir yaratığı küçük insanlar haline getirmek için uğraşılan bir sirktir, dedirtir, içinde okul kelimesi geçen her cümle.

bir atın şaha kalkması için, her kırbacın ardından ayaklarının altından verilen elektriğin karşılığıdır okuldaki motivasyon çeşitleri.

bir aslanın çemberden atlamasının ardından ağzına sıkıştırılan etin karşılığıdır ödevini yapan öğrenciye verilen şeker.

okul, itaatkar bireyler yetiştirmeye gayret eder.ve herkesi tektipleştirmeye..çocuk iyidir, hemen öğreniyordur, yeni yeni bilgiler istiyordur..öğretmen tutar çeker ardırndan."bekle" der, "diğerleri daha gelmedi buraya!". çocuk kendi dünyasından kopar okulla birlikte..oynamayı yeniden öğretir öğretmen."öyle olmaz!" der, "böyle yapacaksın". çocuk deli gibi güler, mutlu bir hayalde.. "ne gülüyorsun, varsa gülünecek bir şey söyle beraber gülelim!" saçmalığını savurur..2 sayfa ödev verir sonra."ela ile lale el ele!!".yaz der 2 sayfa..ela kim lale kim sorgulatmaz bile..ya da neden el ele tutuşur bunlar..yorulur küçücük parmakları, yazamaz.ya da oyun ister çocuk beyni ruhu, yazmak istemez.."niye yazmadın, tembel!" der yine öğretmen.hatırlamaz o an insan olmadan önceki "çocuk" yaşamını..oyunun ne kadar güzel bir yemek olduğunu..

hatırlar birgün o sıralardan geçmiş ve "çocuk" zamanları unutmamış bir öğretmen bu güzelim yaratıkları..güler onlarla beraber, bir şeyleri farklı yapmak ister.kağıtların içinde kaybolmasınlar ister.her çocuk yeni bir dünyadır, bunu bilir..her çocuğu "çocuk" olarak algılar..okul bir sirk olmaktan çıkmaya başlamıştır ki, bu kez öğretmeni sirk hayvanına çeviren bir amir çıkagelir ve alır tüm oyuncaklarını öğretmenin..verir eline bir sopa, "sustur şu veletleri, ya da defol git!" der."bağırmadan çıkacaklar sınıftan dışarı, koşmayacaklar koridorda!" der.onların "çocuk" olduklarını, bağırıp koşuşturmaktan nasıl zevk aldıklarını anlayamaz kıt ruhu.kendisi bir robottur sistemin içinde, ve robot memurlar ister altında..ve ister ki o robot yetiştirilsin her okulda..çünkü bilir ki robotlar isyan edemez..
eğitim ailede başlar okulda şekillenir. ancak her okul gerekli eğitimi veremez. okul elbet önemlidir ama aile eğitimi okul eğitiminden daha önemlidir.
Aile daha önemlidir.
Zira çocuk anaokuluna dahi gitse ailesini aynen temsil eder. Çocuğa sinirlenirsiniz aileden birini görünce çocuk masum dersiniz.
Çocuk eğitiminden önce anne-baba eğitimi gelmelidir.
Ki temeli sağlam olsun, üstüne güzel bir karakter inşa etmek mümkün olsun.
Anasınıfı bence en yararlı eğitimdir. Hem oyun hem öğrenme. Hatta paranız varsa kesinlikle özel okula gönderin. Devletin öğretmenleri pek ilgilenmiyo. Ama ozeldeki öğretmenler baya ilgili ve cok sey öğreniyolar.
iş ailede biter efenim evet. Okul ne kadar eğitim verirse versin aile adam değilse çocuktan bir şey beklemeyin.
ne yazık ki bunu kavratabilmek daha önemlidir. günümüzde zaten korku üzerine yürütülen bir sistemde; bir çocuğun, birçok çocuğun içinde bulunduğu ortamı ele alalım. kibirli, dedikoducu, yargılayıcı öğretmenler zaten her okulda bulunmaktadır. en iyi öğrettikleri şey ise ayrımcılıktır. üstüne birde aileleri tarafından adam akıllı terbiye verilmemiş, daha 8 yaşındayken bile burnu havada gezen şımarık çocuklara arkadaş demek zorunda kaldıklarını düşünelim. daha ikinci veya üçüncü sınıfa giden bir çocuğa sayfalarca ödev verilmesini ve daha o yaşta sevgiyi, paylaşmayı öğretmek yerine yarışmayı, hatta bu "sıralama" dedikleri saçmalığı panolara asan öğretmenleri ve ailesine hesap vermek zorunda olan gözü yaşlı bir çocuğu düşünmeden edemiyorum. babasına bakışları gitmiyor gözümün önünden.
-benimle dalga geçiyorlar baba. öğretmenim de beni sevmiyor.
-öyle şey olur mu oğlum? sevmez mi öğretmenin seni.
-görüyor, hiçbir şey yapmıyor baba.
-umursama sen onları oğlum, daha çok çalışıp yapıcaz bizde.
-umursama demekle olmuyor ki, çok üzülüyorum baba.
hem babasının hem benim bakışlarım başı eğik çocuğa kayıyor sonra. adam tutuyor oğlunun elini eve götürüyor, başı dik.
yani, okulda eğitim önemli.
çocuğun dönüm noktası zaten okuldur. okul hayatında yaşadığı sorunlar kişiliğine yansır ve öylede gider.