murathan mungan'nın bir kitabı.
kitabın adına esin kaynağı olan film için (bkz: tacones lejanos)
üstadın klasına ve uçucu hisleri anlatım tarzına en uzak kalan eseri.
murathan mungan'ın en populer kitabı.

kadın dunyası uzerine, bes yasındaki bir kız cocuk etrafında donen bir konuya sahip. sevgi, ask, kadın entrikaları ve kendini deliden deliye sorgulamalar asırı derecede etkin islenmis. uslup akıcı, kelime oyunları ve murathan mungan metaforları bolca var. fakat murathan mungan'ın en iyi kitabı olamayacak kadar hafif bence. daha iyileri de var.

(bkz: murathan mungan)
gülse birselin örnek aldığı aşikar olan kitaptır.
kitap bir gecede bitiyor.
akici, eglenceli bir dilde yazilmis.

kadinlar; basarisiz ve mutsuz bir kadinin agzindan, arkadasinin fazla kadinsi, simarik kizina bes gün bakmasi ve onun üzerinden özellikle evli kadinlar hakkinda nefret iceren düsüncelerini anlatiyor.
kitaptan söyle bir anekdot hatirliyorum; kitabin ana karakteri arkadasinin kücük kiz cocugundan, simarik hallerinden öyle bikiyor ki bu yüzden kendi cinsini tercih eden erkekleri ne kadar iyi anladigini ifade ediyor.

bana kalirsa kadinlara özelestiriden cok, kendinden nefret eden bir kadinin ic savasidir olsa olsa.

hayat görüsüme en kücük bir etkisi olmadi.
zira stephen king'in romanlarini da bir gecede bitiririm ben.
anlaşılmamak için yazılan bir kitap.
(bkz: hi heel fetish)
(bkz: tuğde)
(bkz: hayatim icimden gecen cumleler icinde gecti)
herhangi bir anda herhangi bir sayfasını okuduğunuzda beraberinde 100lerce sayfa daha sıkılmadan okuyabileceğiniz süper kitap. murathan bey tespit kelimesinin nasıl bir şey olduğunu, nasıl yapıldığını gözümüzün içine sokuyor.

öte yandan, bayanlar genellikle kendileri için yapılan yorumlardan dolayı bu eseri kötülemeye bayılırlar. işte kitap biraz da bundan bahseder, istemediğini püskürten bayan kişi malesef yazılarınların her birine uymaktadır.
gerçektir, acısı görecelidir.
bilgisayarın kuytu köşelerinde minik bir paragrafı bulunduğunda hemen paylaşmak isteten, böyle yoruma şapka çıkarmak lazım dedirten.

--spoiler--
iyi kadın olmak zordur. iyi kadın kalmak daha da zordur. Kadınlar, erkeklere oranla, iyi kalmak için bile, daha fazla çaba sarf etmek zorundadırlar. Çünkü, kadınların "seçilmek" gibi bir dertleri vardır. Hayatları boyunca, hep bir erkekler jürisinin karşısında çeşitli yarışmalara katılır ve "diğer yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerler." Bu duygu çeşitli hünerlerini artırır belki, ama yalnızca güvenlerini değil, zamanla lerini de azaltır.
--spoiler--
murathan munganın hatırlayınca bile tüylerimi diken diken eden, büyümüşte küçülmüş tuğde isimli bir kız çocuğunu anlattığı kabus sebebi kitabı.
aman allahım beş yaşında kız cinsiyetinde böyle bir çocuk olamaz diye düşündürten murathan mungan kitabı. aynı zamanda kitabın kadın karakterinin de kitap boyunca iç sesiyle kendi ile yüzleşmesi ve etrafındaki dünyaya olan yabancılğı da akıcı bir dille ele alınmıştır. okunması şiddetle tavsiye edilir. çok sürükleyici ve zaman zaman da çok eğlencelidir.
Tacones lejanos-yüksek topuklar. 1991 yapımı bir Pedro Almodovar filmi.
serbest çağrışımın dibine vurmuş romandır.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=233640
murathan munganın, adını pedro almadovarın filminden alan ve yazma aşaması 9 yıl süren romanı. asla çocuk denemeyecek 5 yaşındaki bir bayan ile kendini yalnızlığa mahkum etmiş, iç sesini kendine yoldaş etmiş, eski solcu eski feminist yeni nihilist bir grafiker kadının birlikte geçirdikleri 5 günü konu alır bu kitap. kadın dünyasını bütün ayrıntıları ile anlatır, yererek söverek ama tüm açıklığı ile. işte bu yüzden kadınlar kadar erkeklerin de okumaları gereken bir kitaptır, dayanabilirlerse. sadece okumak yetmez bu kitabı, zamanı gelince tekrar tekrar açıp bakmak hatırlamak için el altında en az bir nüshası bulunmalıdır. yine metisten çıkan değişik bir kapak tasarımıyla yeni baskısı kitapçılarda çoktan beridir yerini almıştır.
tekrar söylemekte yarar var, kesinlikle okunup hatim edilmesi gereken bir kitaptır.
gulse birsel hanimin sevgili esinin kitabinin adi.
son derece gercekci karakterleri olan (etrafınıza azcık daha iyi bakın: sacları pembe boncuklu tokalı, odada olan diğer bayanlara nefret dolu gözlerle bakan 5 yasında kız cocukları vardır. bunlar televizyon önunde petek dincoz gibi dans edip gülben ergen gibi sarkı söylemeye calışırlar) bir kadın romanı.
(bkz: high heels)
murathan mungan'ın beni kahkahalara boğan güzel kitabı. tuğde diye bir beş yaşındaki bir kızın, nermin isimli bir grafikeri nasıl hakladığını anlatan hoş kitap.
çok eğlenceli, akıcı ve farklı bir bakış açısına sahip bir romandır. sıkıldıkça aralardan seçme usulüyle tekrar tekrar okunur.
fikir vermesi açısından ;

"...beni kırılan o topuğun simgelediği kadın tipi çok ilgilendiriyordu. iki ters bir düz kadar basit bir örgü tekniği gibiydi bu. hangi filmin neresine koysan gidiyordu. bence bu tipin ilk örneği külkediisidir. masalın bütün varlık nedeni olan saate bakmayı bile akıl edemeyen külkedisi, ayakkabı tekini merdiven basamaklarında bırakarak, kıçını zor toplayıp, apar topar kaçabilmişti gece'sinden... bütün mutluluğunu küçük numara ayakkabı giymesine borçlu olan bu masal kahramanına hiçbir zaman yakınlık duymamışımdır. allahtan sevdiğim bir yazar arkadaşım, bu masalı ve kahramanını yeniden yorumladığı öyküsünde, külkedisi'nin basamaklarda düşürdüğü ayakkabı tekini ertesi gün, ülkedeki bütün genç kızlar gibi külkedisi'nin de ayağına oldurmayarak, en azından benim intikamımı almış, adalet duygumu yatıştırmıştır."
murathan mungan'ın bir kadını bir kadından daha iyi anlatabildiği, karakterize edebildiği ve anlayabildiğinin yazılı kanıtı olan kitap.
ergendim ben bunu okurken. çok etkilenmiştim. ve hatta bazı satırları hala kafamda kazılıdır. güzel kitaptı. fazla kadın savaşları vardı ama o dünyayı iyi betimliyordu.