bugün

Şimdiye kadar Yüce Divan'da yargılanan bakanlar ve davaların gelişimi şu şekildedir:

1. BAHRiYE ESKi BAKANI iHSAN ERYAVUZ (26 OCAK 1928):
Deniz Bakanı olduğu dönemde arkadaşlarıyla birlikte Yavuz isimli harp gemisinin tamirinde yolsuzluk yaptığı iddiasıyla ihsan Eryavuz'un Yüce Divan'da yargılanmasına 26 Ocak 1928 tarihinde TBMM de karar verildi. "Yavuz-Havuz Olayı" olarak bilinen bu olay nedeniyle Bahriye eski Bakanı ihsan Eryavuz'un dokunulmazlığı kaldırılarak Yüce Divan'a sevkedildi. Yapılan yargılama sonunda eski Bahriye Bakanı ihsan Eryavuz, Yavuz harp gemisinin tamirinde yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle iki yıl ağır hapis cezası ve iki yıl memuriyetten mahrumiyet cezasına çarptırıldı.

2. TiCARET ESKi BAKANI ALi CENANi (14 MAYIS 1928):
Gaziantep Milletvekili ve eski Ticaret Bakanı Ali Cenani, un ve zahire fiyatlarının yükselmesini önlemek için verilen 500 bin TL'nin harcanmasında yolsuzluk yaptığı gerekçesi ile Yüce Divan'a gönderildi. Yargılama neticesinde eski Ticaret Bakanı Ali Cenani'nin memuriyet görevini kötüye kullandığı sonucuna ulaşılarak bir ay hapsine ve dört ay rütbe ve memuriyetten mahrumiyetine karar verildi. Ancak verilen ceza tecil edilerek devletin uğradığı maddi zararın Ali Cenani tarafından yasal faizi ile tazmin edilmesine hüküm verildi.

3. BAHRiYE ESKi BAKANI MAHMUT MUHTAR PAŞA (30 MAYIS 1929):
ingiltere'de faaliyet gösteren bir şirkete sipariş edilen vapurların inşa bedeline mahsuben ilk taksit olarak verilen 20 bin ingiliz Sterlini'ni sözleşmede öngörülen banka mektubunu almadan veren ve söz konusu şirketin iflasından dolayı anılan meblağın kaybına yol açan eski Deniz Bakanı Mahmut Muhtar Paşa'nın (Katırcıoğlu) Yüce Divan'da yargılanıp yargılanmaması 1914 yılında Meclisi Mebusan'da tartışılmış, ancak bir karara varılamamıştı. 1928 yılında konu tekrar gündeme getirildi ve 1929 yılında yargılamayı yapmak üzere Yüce Divan kuruldu. Yapılan yargılama sonunda Mahmut Muhtar Katırcıoğlu'nun kaybına sebep olduğu zararı tazmin etmesine karar verildi.

4. GÜMRÜK TEKEL ESKi BAKANI SUAT HAYRi ÜRGÜPLÜ (10 KASIM 1947):
Eski Gümrük ve Tekel Bakanı Suat Hayri Ürgüplü ve bürokratları kahve, tomruk, tutkal, kibrit ve kereste alımlarında yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla yargılandı (10 Kasım 1947). Yargılamaları sonunda Ürgüplü ve bürokratlar beraat ettiler (5 Ekim 1948). Ancak kereste tüccarı Vakıf Çakmur bir sene altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

5. TiCARET ESKi BAKANI MEHMET BAYDUR (7 ŞUBAT 1964):
Bir ingiliz firmasına satışı yapılan 52 bin 500 ton arpanın satışında görevini savsadığından dolayı eski Ticaret Bakanı Mehmet Baydur'un yargılanması sonunda sanığın isnat olunan görevi savsamak suçunu işlediği sabit olmadığından beraat kararı verildi.

6. SOSYAL GÜVENLiK ESKi BAKANI HiLMi iŞGÜZAR (2 ŞUBAT 1981):
Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Hilmi işgüzar, 1978-1979 yıllarında kayırma, usulsüzlük, yolsuzluk, nüfuz ticareti, vazifeyi suiistimal ve menfaat temini suretiyle SSK ve Bağ-Kur'u zarara sokmak fiillerinden dolayı 2 Şubat 1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi tarafından Yüce Divan' sevk edildi ve 5 yıl ağır hapis ve 4 yıl sekiz ay hapis cezası ve temelli olarak memuriyetten yoksun bırakma cezasıyla cezalandırıldı.

7. GÜMRÜK VE TEKEL ESKi BAKANI TUNCAY MATARACI (23 NiSAN 1981):
Gümrük ve Tekel Eski Bakanı Tuncay Mataracı, 1978-1979 yıllarında rüşvet almak, görevi kötüye kullanmak suçlarını işlediği gerekçesi ile Milli Güvenlik Konseyi tarafından 23 Nisan 1981 tarihinde Yüce Divan'a sevk edildi ve 36 sene ağır hapis ve memuriyetten temelli çıkarma cezasına mahkûm edildi.

8. BAYINDIRLIK ESKi BAKANI ŞERAFETTiN ELÇi (17 MART 1982):
Bayındırlık Eski Bakanı Serafettin Elçi, 1978-1979 yıllarında atamalarda usulsüzlük yaparak görevini kötüye kullandığı, rüşvet aldığı ithamıyla Milli Güvenlik Konseyi tarafından 17 Mart 1982 tarihinde Yüce Divan'a sevk edildi ve iki yıl dört ay hapis ve on dört ay memuriyetten mahrumiyet cezasıyla cezalandırıldı. Diğer 7 sanıktan 4'ü 3 yıla kadar hapis cezası aldı, 3 sanık beraat etti.

9. BAYINDIRLIK ESKi BAKANI SELAHATTiN KILIÇ (2 HAZiRAN 1982):
Bayındırlık Eski Bakanı Selahattin Kılıç, 1978-1979-1980 yıllarında rüşvet aldığı, görevi kötüye kullandığı ithamıyla Milli Güvenlik Konseyi tarafında Yüce Divan'a gönderildi. Yeterli delil bulunamadığından beraat kararı verildi.

10. DEVLET ESKi BAKANI iSMAiL ÖZDAĞLAR (15 MAYIS 1985):
Devlet Eski Bakanı ismail Özdağlar, 15 Mayıs 1985 tarihinde görevi kötüye kullanmak suçundan iki yıl süre ile hapis ve 30 bin lira ağır para cezası ile mahkûm edildi. Davada dönemin başbakanı Turgut Özal da dinlendi.

11. BAYINDIRLIK ESKi BAKANLARI SAFA GiRAY VE CENGiZ ALTINKAYA (20 OCAK 1993)
Bayındırlık ve iskân Eski Bakanı Sefa Giray ve Ulaştırma Bakanı Cengiz Altınkaya, otoyol ihalesinde yolsuzluk yaptıkları ithamıyla 20 Ocak 1993'te Yüce Divan'a sevk edildiler. Ancak yapılan yargılama sonunda her iki eski bakan da beraat etti.

12. DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HÜSAMETTiN ÖZKAN VE DEVLET BAKANI RECEP ÖNAL (15 HAZiRAN 2004):
DSP, MHP, ANAP Koalisyon Hükümeti'nde (57. Hükümet) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Hüsamettin Özkan ile Devlet Bakanlığı görevinde bulunan Recep Önal, 15 Haziran 2004'de Yüce Divan'a sevkedildi.

Türkiye Halk Bankası A.Ş. yöneticilerini korumak ve sorumluların yargılanmalarını önlemek kastıyla, yasalara aykırı uygulamalarda bulunarak bankanın zarara uğramasına sebep oldukları iddiasıyla Yüce Divan'a sevkedilen Özkan ve Önal'ın yargılanmalarına henüz başlanmadı.

13. ESKi BAŞBAKAN MESUT YILMAZ VE DEVLET ESKi BAKANI GÜNEŞ TANER (13 TEMMUZ 2004):
Mesut Yılmaz, TBMM'de 13 Temmuz 2004'te yapılan tarihi oylamanın ardından 429 kabulle Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan'a gönderilen ilk Başbakan oldu.

Soruşturma Komisyonu raporunda eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Devlet eski Bakanı Güneş Taner'in, Türkbank kaynaklarını seçim öncesi kendilerine bağlı bir medya yaratmak için kullandıkları iddia edildi. Genç TV'nin ihaleyi kazanan Korkmaz Yiğit tarafından arabuluculuğu karşılığında Kamuran Çörtük'e bedelsiz olarak verildiğinin tespit edildiği de vurgulandı. Genç TV'nin satışıyla ilgili senetlerdeki imzaların Yiğit'e ait olmadığını saptayan Emniyet Genel Müdürlüğü kriminal sonuçları da rapora eklendi.

Genel Kurul'da yapılan görüşmelerin ardından, TBMM Soruşturma Komisyonu'nun, Yılmaz ve Taner'in, Türk Ceza Kanunu'nun 'Devlet alım satımına fesat karıştırmak' suçunu düzenleyen 205. maddesinden yargılanmak üzere Yüce Divan'a sevk edilmesi yönündeki kararı oylandı. Oylamaya 447 milletvekili katıldı. Yüce Divan'a sevk kararı, 15 ret oyuna karşılık 429 oyla alındı. Üç milletvekili ise çekimser kaldı.

Yapılacak gizli oylamada 276 oyla aynı yönde karar alınırsa Yılmaz ve Taner Yüce Divan'da yargılanacak. Mevcut TCK, ihaleye fesat karıştırma ve irtikap suçuna en az 10 yıl ağır hapis cezası ile zararın kişiye ödettirilmesini öngörüyor.

Türk Ticaret Bankası, Mesut Yılmaz'ın başkanlığındaki 55. Hükümet (3. Yılmaz Hükümeti, 30.06.1997-11.01.1999) döneminde özelleştirme sürecinde ihaleye çıkarılmıştı. Banka, 4 Ağustos 1998'de yapılan ihalede en yüksek teklifi veren (600 milyon dolar) Korkmaz Yiğit inşaat - Taahhüt ve Ticaret A.Ş'ye satılmıştı. ihale, yolsuzluk iddiaları üzerine daha sonra iptal edilmişti.

14. ENERJi VE TABii KAYNAKLAR ESKi BAKANLARI CUMHUR ERSÜMER VE ZEKi ÇAKAN: (13 TEMMUZ 2004)
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan, 13 Temmuz 2004 tarihinde Yüce Divan'a sevkedildiler.

Cumhur Ersümer, "Enerji ve Doğalgaz Anlaşmalarında Türkiye aleyhine anlaşma ve uygulamaların yapılmasına yol açtığı, devlet alım satımına fesat karıştırdığı, uyguladığı yanlış ve usulsüz enerji politikaları nedeniyle kamuyu zarara uğrattığı ve görevini kötüye kullandığı" iddiasıyla 14 ret oyuna karşı 369 oyla Yüce Divan'a sevk edildi. Ersümer ile ilgili oylamaya 399 milletvekili katıldı. 3 milletvekilinin çekimser kaldığı, 12 milletvekilinin boş oy kullandığı oylamada, 1 oy da geçersiz sayıldı.

Zeki Çakan, "Uyguladığı yanlış ve usulsüz enerji politikaları nedeniyle kamuyu zarara uğrattığı, görevini ihmal ettiği ve kötüye kullandığı" iddiasıyla 57 ret oyuna karşı 297 oyla Yüce Divan'a sevk edildi. 19 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 3 oy da geçersiz sayıldı. Oylamaya 376 milletvekili katıldı.
sırasıyla RTE, Kemal Abi, Binali Yıldırım, Osman Pepe ve daha niceleri için geceleri bile mesaiye kalacak yüce kurum..
23 temmuz'dan sonra çok mesai yapacak kurum.
akp'lilerin dokunulmazlıkları kalkınca meclisten çok ikamet edecekleri yeni adresleridir.
pek tabii birileri gemicikleri ile sevgili abd'sine kaçmaz ise.
birilerinin gidecekleri günü ya da oturacakları anı sabırla beklediğim divandır.

umarım hali hazırda oturanlar varken otururlar da, keyfini çıkarırlar.
Yüce Divan, Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek idare Mahkemesi Başkan ve üyeleri, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcı vekilleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerinin görevleriyle ilgili suçlarından dolayı yargılamaya yetkili yüksek mahkemedir. Anayasa'nın 148. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, Yüce Divan sıfatını Anayasa Mahkemesi kullanır ve gerektiğinde Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yüce Divan sıfatıyla toplanır.

Yüce Divan'da savcılık görevini Yargıtay cumhuriyet başsavcısı ya da yardımcısı yapar. Yüce Divan'ın kararları kesindir, bunlara karşı hiçbir merciye başvuruda bulunulamaz.

Cumhurbaşkanının vatan hainliği suçundan ve Başbakan veya Bakanlardan birinin TBMM iç tüzüğünde gösterilen şekilde yargılanmasını gerektiren bir suçu dolayısıyle Yüce Divanda yargılanmalarına karar verilebilir. Cumhurbaşkanı, vatana ihanetten dolayı, TBMM üye tam sayısının en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tam sayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlandırılır. Ondan sonra yüce Divana sevkedilir. Başbakan ve Bakanlardan herhangi biri hakkında açılan soruşturma neticesinde hazırlanan rapor Mecliste görüşülür. Meclis gerek gördüğünde ilgiliyi Yüce Divana sevk kararı verir. Yüce Divana sevk kararı ancak üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.
önümüzdeki seçimlerden sonra çok fazla çalışacak olan adaletin son noktası.
akp'lileri bekleyen adalet sistemi.

az kaldı. az.
bu aralar yüzde ufak gülümseme yaratan...
devletin şefkatli divanıdır.
anayasa'nın 148. maddesine göre kararları kesin olan kurumdur. ancak 12 eylül 2010'da yapılacak referandum ile "yüce divan kararlarına karşı yüce divan kararlarına yeniden inceleme başvurusu yapılabilir. genel kurulun yeniden inceleme sonucunda verdiği kararlar kesindir." şeklinde değiştirilmesi oylanacaktır.
kemal kılıçdaroğlu genel af önerisi ile eğer iktidara gelip dediğini yaparsa apo'yu kurtarmak için tayyip'i de mi kurtaracak diye aklımıza getiriyor. hani yüce divan deyip duruyordun. şimdi de af mı edeceksiniz, kemal bey?
ulusalcıların babalarının terekesi zannettiği mahkeme.

(bkz: yurdum insanının hukuk algısı)
--spoiler--

"recep tayyip erdoğan"

--spoiler--
meclis soruşturması sonucunda gerekirse üye tam sayısının salt çoğunluğunun gizli oyu ile başbakan veya bakanların sevk edildiği yer.
kararlarına karşı itiraz edilir, ancak itiraz üzerine genel kurulun yeniden incelemesi sonucunda verilen kararlar kesindir.
Kim Milyoner Olmak ister'de 'TBMM başka hangi adla anılır' sorusuna Yüce Divan cevabı verilmiş siyaset bilimi öğrencisi tarafından.
http://video.cnnturk.com/...s-o-yarismaciyi-konusuyor
(bkz: anayasa mahkemesi)
geniş üçlü koltuk, çiçekli kanepe, çekyat tarzı yüce bir eşyadır.
bugün demogoji yapanların yarın başka bir tiyatro sergilemek için çıkacakları yargılama mekanıdır.

ancak o "adalet" diye el attıkları ucubenin dalları ellerinde, "merhamet" diyen hıçkırıkları boğazlarında kalacaktır.

zira son yıllarda bol bol materyal verdiler kendilerini yakmak için. muhtemel kendilerine izlettirilip izlettirilip savlar yinelenecektir. onlar da ağlaya ağlaya merhamet dilenecektir... ama bu kadar yıldır yeterince görmedik mi kendilerine ait timsah gözyaşlarını?

peki o zaman ne olacaktır?

eheh, ne olacak, ağla sevdam...*
en çok konuşanın en çok ağladığı dönem olur muhtemelen...

ölen padişahın yası kaç gün tutulmuştur şanlı tarihimizde? bakın, oradan anlarsınız.

hele gemiyi terketmek için koşturan fareleri, aynı gemide olmadan izlemek kadar güzeli de yoktur...*
gölgelerinde şarap içmek için hasretle beklenendir, tabi o da satılmamışsa.
gereğini yerine getirecektir en kısa zamanda.
(bkz: o fezlekeler buraya gelecek)*
akp hükümetin'nin el kaide ile işbirliği , yolsuzluklar , yolsuzluklar karşısında adalete yapılan tecrit , gezi parkı olayları gibi bir çok konuda yargılanacağı divandır.

rüzgar yeter ki yer değiştirsin.
yüce divan görevini gerektiğinde anayasa mahkemesi üstelnir. başvuruyu yargıtay başsavcısı yapar. ve dikkat çekici nokta:

"Yüce Divan'ın kararları kesindir, bunlara karşı hiçbir merciye başvuruda bulunulamaz." maddesi 2010 Anayasa değişikliği ile kaldırılmış ve artık Yüce Divan kararlarının Genel Kurulda görülerek karara bağlanacağı maddesi eklenmiştir.
tayyip ve çevresindekilerin son durağı olan kurum.
gerçi orayı da kendi düzenine çeviriyor ama bundan kurtuluşu yok, bu kadar yolsuzluk, hukuksuzluk yargı sistemini baştan aşağı kendini kurtaracak şekilde düzenleme vs. ee bir yere kadar...
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar