bugün

ilkçağ'da Yunanistan'da geliştirilen Latin Alfabesi'ne temel olan yazı işaret sistemidir. Fenike Alfabesi'nin geliştirilmesi sonucu oluşturulmuştur.
türk yemeklerine eklemeler yaparak yunan yemeği haline getirmeye yarayan alfabedir.
(bkz: caciki)
24 ana karekterden oluşan alfabe... bazı karakterlerin birden fazla yazılımı olduğundan karmaşıktır... okunuşta ve seslendirilişte türkçe ye benzer...
alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, eta, teta, iota, kappa, lamda, mü, nü, ksi, omikron, pi, ro, sigma, tau, upsilon, fi, ki, psi, omega adlandırılışlarıyla okunan harflerden oluşur.
fizikte matematikte kullanılan bir çok bilinmeyenin ismini veren alfabedir.
amerikan üniversitelerindeki öğrenci topluluklarının kısaltmaları da bu alfeden alınmıştır.
U harfinin V olarak yazıldığı alfabe
ör:bvlgari
Köklüdür. Yerleşmiştir. ilk iki harfi (alfa + beta) pek çok dilin yazıda kullandığı karakter veya semboller dizisine verdiği isimin "isim Babası" olmuştur.

Mesela {A,B,C,Ç..} diye ilerleyen harf dizisine Türk Abece'si değil Türk Alfabesi deriz. Tıpkı ingilizlerin "eybisi" yerine "alphabet" dedikleri gibi.
duvara, sağa sola yazıldığında anlaması zor ama ilgi çeken işaretler topluluğudur.
yazayım da öğrenin...
alfa,vita,gamma,delta,epsilon,zita,ita,theta,yota,kappa,landa,mi,ni,ksi,omikron,pi,ro,sigma,taf,ipsilon,fi,hı,psi,omega...
(bkz: esra ceyhan la alfa dan omega ya)
antik, ortaçağ ve modern olarak 3 çeşittir. aralarında ki fark ise bazı harflerin uzun yıllar içinde kısmi değişikliklere uğramasıdır.

ayrıca; (#6547197)
yunanlıların latin olmamaları sebebiyle kullandıkları alfabe çeşididir.
1 saatte çözebileceğiniz alfabedir.

küçük harfleri ayrı bir sıkıntı ama.
fenike alfabesinden aparmadır ve bakın çok enteresan fenike alfabesinde sessiz olarak belirtilen harfler antik yunan alfabesine geçtiğinde sesli bir hal almışlardır.

lineer a ve lineer b'nin ise konumuzla hiç alakası yoktur.
Türkler'den çalıp sahiplenmedikleri sayılı şeylerdendir.
türk mü? babuş m.ö. 2000'lerden bahsediyorum ne türkü? bu bahsettiğimiz yunanlılar bugünkü yunanlılar değil mikenler minoslar falan. ortada (bugünkü anlamıyla) yunan da yok türk de yok, kültürler var. o dönemde türklere en yakın kültür ise andronova kültürü vs... ki onlar da türk mürk değil yani daha da özetle; piyasayı çin, mısır, antik yunan, asur, akkad, fenike gibi devlet ya da toplulukların yönettiği zamanlar senin baklava çalan yunanlıların başka, onlara daha bi kaç bin yıl var. *
belli başlı harfleri matematikte sembol olarak kullanılmaktadır.

(bkz: alfa)
(bkz: beta)
(bkz: gamma)
(bkz: ksi)
evet bazı harflerinin arap-ibrani alfabesine benzemesi çok doğaldır çünkü yunan alfabesinin temel alındığı fenike yazısı, aramca'nın bir çeşididir ve aramca ise malumunuz sami dilidir...