bugün

mesele nesili eğitmekte cahil ebeveynler tarafından yetiştirilen bir gencin duyarlılık seviyesi ne kadar olabilir.
Daha fazla takipçi ne yazık ki.
daha fazla, daha fazla cinsellik.
imam hatipler kapatılsın istiyorlar .
Limon hep iki lirada kalsın istiyor. Limona bayılırım. Gülücük gülücük galp..
Bu memleketten bi beklentim yok. Bizden sonra gelenler adam gibi yasasin, bunun icin ulkenin bastan ayaga bir reform gecirmesi gerekir, tek bildigim bu. Bizim icin insanca yasamak gecti artik. Bizden oncekilerin yanlislarini duzeltebildigimiz kadar duzeltsek kafi.
yeni nesil aslında pek bir şey istemiyor. kafa karmaşası gürültü istemiyorlar genelde.
toplum insan olduğu sürece toplum olabilir, toplumu yaratanlar bizleriz. bizler toplumun bir ferdi olduğumuzun farkına varmalı ona göre davranmalıyız(gençlere hitaben), ama biz varoluşsal bir sıkıntı-bu terime çok gülüyorum- içine kendimizi sokuyoruz. sonra başlıyoruz sisteme sallamaya ona buna sallamaya o böyle şu şöyle. geçelim biz ilk önce bilmeden konuşmamayı, biri konuşurken dinlemeyi,hiçbir şeye ön yargı ile yaklaşmamayı, başkalarına ve düşüncelerine karşı saygılı olmalıyı, ahlaklı olmayı öğrenmemiz gerekiyor. daha sonra bir şeyleri değiştirmeye eleştirmeye başlamalıyız.illa ki ne istediğimizi sorarsanız; adalet istiyorum, istiyorlar. özgürlük, eşitlik vb saçma sapan ütopik şeyler istemiyor yeni nesil. adalet sadece gelirin adaletli dağılmasını, eğitimin insanları gerçekten eğitmesini istiyor, yani hak edene hakkını verecek insanlar yetiştirmesini, bilinçli aklı başında ''ahlaklı'' insanlar daha güzel yarınlar istiyor. en azından ben böyle şeyler istiyorum.
Anlayış.

ilk gereken birbirine karşı anlayış, hoşgörü, sevgi, saygı, güven.

Bu alt yapı zemin oluşturulduğunda,
Sistemsel düzenlemeler ile ihtiyaç hiyerarşisinde sıradakiler kendiliğinden karşılanacaktır.
esaslı bir sorunsaldır. ilk girdiye cevaben,

1. kürt halkına yönelik asimilasyon, etnik kıyım istenecek birşey değildir. ancak kürtler üzerinden ayrılıkçılık yapılması, siyaset adı altında bazı kılıflar uydurularak ülke menfaatleri aleyhine çalışılması da kabul edilecek birşey değildir. konu birçok açıdan tartışılabilir.

2. savaştan para kazanmayacak hiçbir insan savaş istemez diye düşünüyorum. savaş istemiyorum. ancak çevrende olan olayları siyaset ile idare edemiyorsan, sahada her şeyi silahın gücü belirliyorsa, askeri seçenekler kullanılmadığı takdirde doğacak sonuçlar güncel durumdan daha vahim olabilecekse savaşa hayır demem. burada pembe ütopik dünyalar hayal etmek yersiz olur. örnek olarak kıbrıs barış harekatı. ayrıca devam eden fırat kalkanı operasyonu'nu da destekliyorum, umarım vatanın ve milletin menfaatlerine uygun şekilde devam eder.

3. isteyen her genç kız ve erkek istediği saatte, istediği yerde, istediği şekilde bulunabilmeli. bu tartışılacak birşey değil. ben ailemle bazen gece 11-12 saatlerinde bile bazı sokaklardan geçmiyorum. köşe başında bağırarak küfürlü konuşan guruplar, yoldan geçenlere gözlerini dikenler ve hatta laf atanlar... bundan rahatsız olmamak mümkün mü? kültürsüz, cahil insanlar ancak gece birilerinin dışarıda olmasından rahatsız olur. istemeyen çıkmaz, yaşantına uygun değildir, inancına uygun değildir vs. kimse karışamaz. ancak çıkana da karışamaz.

4. elbette temel ihtiyaçlar ücretsiz olsun isterim; fakat bunun ülkemiz şartlarında mümkün olmadığının da farkındayım. tabi bu durum şu anda hayat pahalılığının çok uç noktalarda olduğunu değiştirmiyor. birçok insan barınma, beslenme, eğitim gibi insani ihtiyaçlardan mahrum durumda veya çok yetersiz erişime sahip. her vatandaşın insanca koşullarda yaşayabildiği ve çocuklarının geleceğinden endişe etmediği asgari bir hayat standardı olmalı ve buna ulaşmalıyız.

5. kişinin dini, dili, ırkı, cinsiyeti, siyasi ideolojisi vs ne olursa olsun herhangi bir konuda kimliği olan bu özellikleri sebebiyle ayrımcılığa maruz kalmasına karşıyım ve hatta nefret ediyorum bu durumdan. dini inancım sebebiyle kabul edilmediğim akademik kadro ve 4 yıllık hocalarım, arkadaşlarım tarafından "radikal islamcı" diye damgalanmam; baş vurduğum işlerde "dayısız" olduğum için dikkate alınmamam ve daha 26 yaşında karşılaştığım benzer birçok olay sebebiyle bu konuda özellikle hassasım.
ayrıca farklı inançta, yaşam tarzlarında, ideolojilerde olan insanların örgütlenmesini ve sosyal ve siyasal haklar bağlamında taleplerde bulunmasını desteklerim. önemli olan hukukun sınırlarını toplumun değerleri, farklı olanların hakları ve kamu düzeninin sağlanması açısından doğru belirlemek ve bu hukuku uygulamaktır. örneğin sokaklara çıkıp soyunup, sevişip "lgbt hakları" diye iğrençleşmedikçe her türlü cinsel tercihe ve örgütlenmeye normal bakarım; alevilerin yaşadığı bölgeye cemevi yapılmasını desteklerim; yahudilerin, hristiyanların bildiri dağıtmasına, propaganda yapmasına karşı çıkmam vs. vs.

6. eğitim sistemi neredeyse herkesin dert yandığı, bir türlü rayına oturtulamayan bir durumda. yapılacak iş aslında basit gibi görünüyor. eğitim konusunda gelişmiş ülkelerin yöntemleri, sistemleri incelenir ve ülkemizde toplum dinamiklerimize en uygun şekilde dizayn edilerek uygulanır. fakat temel sorun da burada, halkın ortak bir talebi yok, olmadığı gibi çok aşırı uçta talepler, tercihler var. en büyük örneği imam hatipler mevzusu. benim düşüncem eğitim sistemi konusunda şöyle olsun, böyle olsun gibi yaklaşımlar yerine toplumdaki her kesimin talebini karşılayacak şekilde seçmeli bir eğitim uygulanması. üniversitedeki seçmeli dersler gibi... devlet geleceğe yönelik ihtiyaçlarını ve vizyonunu belirlemeli, daha sonra yeterli donanıma ve insan gücüne sahip herkesin istediği yöne gidebileceği eğitim kurumları tesis etmeli. bu konunun da tartışılacak çok başlığı var ama kısaca düşüncem bu şekilde.

7. yaşanabilir, refah içinde, huzurlu bir sosyal yaşamın en önemli ayakları eğitim ve hukuktur diye düşünüyorum. bizde şehir eşkıyalarına, magandalara hiçbir şey olmuyor. görüyorum adamlar kaçak sigara, ot, hap satıyor sen ne yapıyorsun diyen yok. biri gidiyor karısını öldürüyor, serbest kalıyor bir şekilde gidip 2.karısını da öldürüyor hiç kimse nerede yanlış yaptık diye düşünüp düzeltmiyor. Say say bitmez, hukuk gukuk olmamalı.

8 ve 9. Dönüp dolaşıp eğitim ve hukuka geliniyor bu konuda. Toplum olarak ötekileştirici dil kullanmamayı, kendimizi geliştirmeyi, çevremizi güzelleştirmeyi ilke edinmemiz gerekiyor. Bunun için okul öncesi ve ilk okul dönemleri çok önemli. Şeffaf ve tüm topluma eşit uygulanan bir hukuk sistemi gerekiyor. Ayrıca ülkenin ve ülke insanının gelişmesini, kalkınmasını istemeyenlerin vasfı ne olursa olsun gereği yapılması gerekiyor.
okul istemediği kesin.
Trollerin olmamasını.
harika bir başlık tebrik ederim.