bugün

Bir tarih bilgisi seviyesi olarak;
(bkz: anadolunun kapıları türklere açıldı)
(bkz: almanya yenilince biz de yenik sayıldık)
(bkz: avusturya arşidükü osmanlı sadrazamına denk sayılacak)
(bkz: karadeniz türk gölü haline geldi)
(bkz: imparatorluk doğal sınırlarına ulaştı)
(bkz: osmanlı devleti hasta adamdı)
(bkz: sıcak denizlere inme politikası)

vs.. olarak uzayıp giden klişeler üzerinden tarih bilgi seviyesidir ancak.
Kişiden kişiye değişen bilgilerdir.
ilber hocanın bir lafı vardır ve bence de çok doğrudur; ülkemizde herkes tarih bildiğini sanır, özellikle cumhuriyet tarihini ama kimse bir şey bilmez.

bence haklı olduğu tarafı çok. ülkemizde herkes tarihçidir.
pek çok kişinin çanakkale savaşını kurtuluş savaşının parçası sandığını görmemle beni dehşete düşüren gerçektir.
tarihte bize hataları değil zaferleri öğretirler. Bilmezler ki zaferlerden değil hatalardan ders çıkarılır.
gayet yüksek ve ayakları yere basan olması gerekendir. dolayısıyla çok okumalıyız, öğrenmeliyiz, üzerinde düşünmeliyiz ve ilkokul tarih kitabı tek kaynağı olan nesil modundan çıkmalı, önyargıları, kayıkçı kavgalarını geride bırakmalıyız.
eski kitapları okuyamasın diye harf inkılabı ile ve eski kitapların bulgaristan'a kağıt olarak satılması ile kısıtlanmış, kemalist rejimin getirdiği sahte bilgilerle bozuk tarih bilgisidir.
Dogrulari degil ogretilenleri ogrendigimiz icin carpik bir tarih bilgisidir. Ben ilk okuldayken osmanliyi hic sevmezdim cunku oyle bir anlatilirdi ki osmanli dunyanin en kotu en adi devletiymis zannederdik sonra cumhuriyet ilan edildi hersey duzeldi inkilaplar, yenilikler ilerlemeler olarak ogretildi. Ama sonra buyuyunce ogreniyorsun ki osmanli vaktinde 3 kitaya hukmetmis icinde yasayan milletlerin haklarini yemeden dunyaya hukuk yonunden ornek olacak sekilde Yonetilmis bir imparatorlukmus. Insanlar boyle tarafli egitilip sadece ataturk ve cumhuriyet tarihini on plana cikaran bir tarih alt yapisi ile yetistirilince suandaki gibi yok osmanli hayranlari ve ataturk dusmanlari bir suru insan ortaya cikiyor eger bize tarihimiz gercekten devlet politikasinin gerektirdigi gibi degil de gercekte oldugu gibi ogretilseydi hem bu cumhuriyetin kiymetini ve degerini bilen ataturk'un o zor zamanda yaptigi buyuk devlet adamliginin, liderliginin, ileri goruslulugunun, su anda bu ulke topraklari uzerinde yasamamizin bas sebebi oldugunun farkina varan hemde osmanlinin nasil bir politika izleyip bu kadar genisledigini, buyudugunu vede ne tur hatalar yapip tarihten silindigini ogrenirdik hemde toplumda osmanlicilar ve cumhuriyetciler gibi bir ayrim olmazdi ama bu ulkede hersey bir arac egitim ve ogretim de ne yazikki bu sebepten bizim universitelerimiz dunya capinda olamadi ve olamiyor.
rakamsal olarak süper fakat içerik olarak berbattır.

türklere sor şu tarihte ne olmuştur bilirler ama o olay nedir diye sor onu bilmezler.

size eğitim sistemini emanet eden sistemin ben amk.
ezberci tarih anlayışı ve kulaktan dolma bilgilerle sınırlı olan bilgidir. sorsan hepsi aslanız, kaplanız havalarındadır.
araştırma yok, sorgulamak yok, olayları değerlendirecek düzeyde entelektüel bilgi yok.
yazık.
Son Osmanlı şeyhülislâmlarından Mustafa Sabri Efendi "Mevkıfü'l-Akl" isimli kitabında çok ciddî bir hususa temas ediyor. Mealen diyor ki:
"Bizim milletimiz kadar, kendi âbâ u ecdâdına düşman, beşer tarihinde ikinci bir millet gösteremezsiniz. Her milletin sonradan gelenleri (halefler), evvel gelmiş olanları (selefler), -ister ilim adamı, ister içtimaiyatçı, ister veli, ister edip olsun- alkışlamış ve tebrik etmiştir. Meselâ daha evvel, Batlamyus coğrafya ve kozmografyaya dair bir şeyler yazmıştı. Kopernic geldi, onun bir kısım yazdıklarına yanlış dedi. Ama, şu mânâda dedi: 'Batlamyus ruhun şâd olsun! Gerçi söylediğin şeylerde eksikler var ama ne yapacaksın, devrinin kültürü o kadardı, o kadar söyleyebildin.' Kopernic'ten az sonra Galileo, arkadan da Einstein geldi. Einstein, Kopernic'i de Galileo'yi de alkışladı; temellerini attıkları sistemden dolayı onlara teşekkür etti; tabiî yanlışlarını da düzeltti ve kat'iyen onları lânetlemedi. Evet, Batılı böyle düşünür..."
--spoiler--
tarihleri var ki biliyorlar, değil mi?
--spoiler--
Müthiş bir seviyededir. Tarih türklerle başlar çünkü.
"hilâl taktiği" - "turan taktiği" ile sınırlıdır.

veya; "bütün avrupa bizimmiş be oğlum ya" ile.
(bkz: 6 kasim) unuttma unutturma yeter.

Saka lan saka tarih iyidir. Arastirin , irdeleyin zira 6 kasimdan daha ilginc tarihler de cikacaktir. Ahaha. *
Muhteşem yüzyıl
özellikle fetih1453 tüm Türkiye bin tarih açlığını gidermiştir.