bugün

3 bira 7 lira... elim yandi bu aksam ustu. noluyoruz dedim. elimi geri cektim bir an. sonra bana binen o ekonomik yuku dusundum.

ne kadar disarda bu biralar? bulgaristan da su kadarcicik. turkiye de bir bira esittir bulgaristan da dort bira. iki turkiye de bira amerika da 6 bira.

milletin kazandigi su kadarcicik. iki hos sohbet etmek icin iciyorlar, biraz olsun rahatlamak icin iciyorlar. biraz olsun keyif bile buyuk paralara. ucuzlasin biralar evet. halkin ustunde yuk var bu konuda. bir insan bira aldigi icin cebindeki butun parayi vermek zorunda mi?
akp'nin sebep olduğu acı gerçektir. haram ulan, içmeyin.

rusya'da 10 liralık vodkanın türkiye'de 40 liraya satılmasıyla kıyaslanabilir.
içkilere getirilen %80'e yakın verginin sonuçlarından.

(bkz: seçimlerde hükümetin götüne girebilecek vergiler)
(bkz: gel de içme)

(bkz: hayat pahalılığına içiyorum)
(bkz: kendi içkini kendin yap kampanyasi)
(bkz: efendiler buna yildirim carpan kokteyli derler)
kurakliktandir. memlekete yagmur yagmaz oldu.
diğer ülkelerle aradaki fark, insan hayatının ucuz olması ile kapatılmaktadır.
biranın vatanında, almanya'da 1 euro iken türkiyede pahalı olması durumudur. tamam biranın vatanı değildir belki türkiye ama 3 4 katı fiyat ne demektir?

dipnot: para dönüşümü yapılmaması gerekir zira burada 1 euro ya satılan türkiye'de de 1 tl ye satılmaktadır.
öğrencileri yakından ilgilendiren bi sorundur.halbusi şimdi bu bizim sevgili komşu ülkelerimizden biri.ilk harfi yunanistan,bildiğim kadarıyla rakının patenti gibi bişeyi ellerinde bulundurmaktadır.yani milli içki oldugu için rakı orda bayağı bi ucuzdur.eğer biz sahip cıkıpta rakı aslında bizim desek.milli içkimiz yapsak eğer.sandığım kadarıyla fiyatı en az yarı yarıya düşecektir.peki birader rakı değilse bizim milli içkimiz ne?!hangi alkol ucuz oğlum bizim coğrafyamızda?!
dünya da ciddi miktarda arpa üretimi yapılmaktadır. türkiye bu üretimde kendine belli bir pay alabilmiş ülkelerden biridir. şerbetçi otu diyoruz kaçınız şerbetçi otu gördü? alkol diyelim hacmen %4-5 arası bir değere tekabül ediyor her şeyi geçtim içinde su var para kazandıracak ürünlere bakın bir... kantinler çayla dönüyor, elin oğlu gelmiş kaynak suyunu çevirmiş ben bu suyu satarım diyor o sadece su satıyor bide öyle bir denyoluk mevcut neyse ayran yapıyor su mu içiyorsun ayran mı belli değil ayran dediğin "göpük göpük" olur arkadaşım böle koyu kıvamda neyse ismini vermek istemediğim bir meyva suyu firması vardı senelerce bizlere şeffaf renkte meyve suyu sattılar ulan hepsini geçtim nasıl şeffaf oluyo? bunların vişnesi var kayısı ne bileyim hani portakal filan. içine su giren ürünler işletmeleri ayakta tutar. türkiyede hem dünyanın en kaliteli biralarını üreten bikaç şirket hemde bunlara inanılmaz vergiler bindiren bir hükümet var biranın türkiye de uygun olması gereken fiyatı -önerilen tüketici fiyatını neden tüketici belirleyemiyor bunu da anlayabilmiş değilim- 0.5 ytl dir fazlası vergidir yazıktır günahtır 0.5 ytl yapın şirket karlarınızı artırmazsanız gelin bana ben sizi kara geçirene kadar içeceğim söz...
hükümetin yanlış politikasıdır. halbuki kaldır vergiyi biradan, alkolden, biz içelim içebildiğimiz kadar, tez vakitte ölelim sirozdan. hem siz kurtulursunuz bizden, oy oranlarınız bariz artar, hem biz kurtuluruz anasını satayım.
(bkz: bira yoksa viski için)
(bkz: türkiye de şampanyanın çok pahalı olması)
almanya ile kıyaslamaktan öyle gelir insana.
alkolün ülkede pahalı olduğu gerçeğini kabul etmekle birlikte daha önyargısız düşündüğünüzde olayın farklı olduğunu göreceksiniz beyler. tabi kafanız güzel değilse.

1-tekel bayiinden alınan bira ile, yurdışında, örneğin avrupada marketten alınan biranın arasında fiyat farkı yoktur. ama orada her şey pahalı insanlar 10000 euro maaş alıyorlar derseniz orası ayrı.
2-yurtdışında salaş bir bara gittiğinizde bir bira için 10 euro ödersiniz. ülkemizde ise 5 tl gibi birşey ödersiniz.
3-yurtdışında bir paket sigaraya 5 küsür euro öderken (marlboro), burada 5 tl ödersiniz.
4-italya da martini fiyatı 6 küsür euro iken, ispanya da 14 euro, türkiye de 45 tldir. bu ne pehriz ne lahana turşusu.

tüm zararlı alışkanlıkların fiyat değerleri ülkelere göre inanılmaz farklılıklar gösterir. bu mesela elektronik aletlerde ya da ne bilim, kaşar peynirde değişmezken, bu ürünlerde değişir. ülke içi politika ve ülkenin alışkanlıkları rol oynar. genel olarak şunları söyleyebiliriz.

1-türkiyede içki pahalı, sigara da ucuzdur.
2-gelişmiş avrupa ülkelerinde markette satılan alkol ucuz, barda satılanı pahalıdır.
3-arap ülkelerinde alkol pahalı (hatta yok), sigara ve her türlü zararlı ot ucuzdur.
4-avrupa da sigara uçmuştur.

kısaca genelleme yapmak bu durumda saçmalıktır.

insanın kendine yakışanı giymesidir.
corona alacak kisinin, meksika ve turkiye'yi kiyaslamasidir, yersizdir.
hadi türkiye'de türk birası pahalı oldu da alman birası neden almanyadakinden kat kat daha pahalıdır? sorusuyle gece antrenmanı yapmamızı sağlamış hadisedir. gelin vazgeçelim içmekten. nescafe hala 25 kuruş muydu? *.
şimdi import ( yani ithal edilmiş ) içkilerin bizde ekstra pahalı olduğu gerçektir.deneyimlerimle amerika'da heineken( bir hollanda birası ) kutu tek 1 dolar yapıyor. türkiye'de ise ( hollanda'ya daha yakın memleketiz) 3 tl ye yakındır. elektronik aletlerdede keza öyle. Elimde amerika'dan aldığım ipodtouch 8gb 'ı ordan 170dolara aldım doğrudur normaldir vatanıdır vs... ama türkiye'de bu aletin fiatı 600tl idi son baktığımda bilemedik 500tl olsun(yokturda) yani neden bu kadar uçum be insan. arabalarda öyle 4 te 1 fiyatına mazda 3 amerika'da japonya'dan gidiyor orayada ( ford yada gmc değil mazda ! ) bizde bir kendimize birde devlete araba alıyoruz araç sahibi olduğumuzda yazık gerçekten diye söyleyesi gelir insanın.
devlet büyüklerimizin bizi düşündüğünün ispatıdır. (bkz: 3 bira icip 1 bira kadar isemek) çünkü bira hamallıktır.
altından yapılıyor olsa gerek.
öğrenci temel besin maddesi olduğundan çok ayıptır ücretsiz devlet tarafından dağıtılmalıdır.
(bkz: nefes almam efes alırım)
bütün alkolikler birleşin! nidalarıyla eylem yapmanın şart olduğu bir durumdur.
pahalı değildir aksine gazoz parasına denktir. bizim temennimiz fiyatının daha da arttırılması.
türkiyenin acı gerçeklerinden biridir.yazın almanyaya gittiğimde 0.50 euroya bile bira varken bizde şimdi 3 liradan başlıyor.insaf insaf biz bira alırsak bakkal kazanır arpacı kazanır tüm türkiye kazanır.