bugün

bir taraftan bakıldığında diğer tarafı görülen şey. anahtar deliği mesela.
amazon prime'ın katkılarıyla hazırlanan 10 bölümlük dizi. başrolde de arrested development'ın babası/amcası george sr bluth/oscar bluth karakterinde harikalar çıkartan jeffrey tambor var. konu olaraksa orta-üst halli yahudi bir ailenin üç çocuk babası olan mort(tambor) hayatına kadın olarak devam ediyor. konu ilginç, başrol oyuncusu mükemmel. izlenir bence.
uzun zamandır bu kadar cesur ve deneysel bir dizi izlemiyorduk. amazon prime da iyi ki netflix'e kafa tutup bu işe girmiş. jeffrey tambor'un harika oyunculuğuyla emeklilik öncesi bir jessica lange gibi ödülleri topladığı dizi transparent'ta insanın kendisinden bir şeyler bulmaması imkansız. Yılın dizisi dersek, diğer dizilere haksızlık etmiş sayılmayız. (bkz: 2015 in en iyi dizileri)
4. Sezon fragmanı yayınlanmış olan dizidir.

Fragmanı şuradan seyredebilirsiniz ;

transparent 4.sezon tanıtım fragmanı
senaryo, oyunculuk, psikolojik derinlik, sanat yönetimi, kurgu, müzik ve her şeyiyle on numara beş yıldız dizi. şiir gibi akıyor, özgürce kanatlanıyor tüm ön yargıların, komplekslerin ve ikiyüzlülüklerin üstünde. temeli lgbt'li bireyler gibi görünse de alt metin bunu da aşıp insanın kendini arayışı, buluşu, kabullenişi ve yaşayışı olduğundan bireyseli aşan feci toplumsal sorgulamalara götürüyor ki insanı, tadından yenmez bir bağımsız sinema festivali ziyafeti yaşatıyor her sezon. böyle her şeyiyle derin, kaliteli ve heyecan verici projeleri izleyince insana bir yaratım ilhamı da geliyor ki fevkaladenin fevkinde kozmik bir etkileşim ve coşkun titreşim başlıyor bireysel yaratıcılık evreninde.

misal mindhunter'daki holden ford , american crime story The assassination of Gianni Versace 'deki andrew cunanan gibi ikiyüzlü, aşağılık kompleksli, hem kendine hem çevresine zarar karakterlerin araftaki karanlığının izdüşümleriyle oluşmuş gay stereotype'ı üstüne de öyle bir düşündürüyor ki; oradaki olamamışlılığın korkak yansıtmalarını , olma yolundaki cesur yüzleşmelerle ters yüz ederek çok büyük iş yapıyor. hem de müzikleri, şiirsel geçişleri ve çılgın sahiciliği ile eğlendirerek bunu başarıyor. örneğin, kendisi de gay olan chuck palahniuk görünmez canavarlar, invisible monsters kitabında bunun yanından bile geçememişti ki kendisi yeraltı edebiyatı'nın çok satan makbül yazarı. bu bile sistemiçi yani kendini bulamamış bireyciklerden oluşan toplumun; ikiyüzlü , kompleksli stereotypelarının makyajlı yansımalarının ne yeraltı edebiyatı ne de gerçek bir edebiyat olamayacağının kanıtı oluyor ki bu da transparent gibi özgür, cesur, bağımsız ruhlu işlerin bonus farkındalığı.