bugün

macar sınırında bulunan bir rumen vilayetidir.Halkının coğu macardır.Macarlar ikinci dünya savasında timisoara ve arad vilayetlerini rumenlere kaptırmışlardır.Bu sebeple romanya sınırları içinde yer alsa da tamamen macar kültürü yasanmaktadır.
Sırp sınırıyla, Macar sınırının ortasında bulunan Sırbistan'a daha yakın Romanya'nın en batılı şehirlerinden biridir. Transilvanya'nın güneyindeki bu şehir eski Osmanlı şehri olup adı o zaman Temeşvar'dı. Bugün Romanya'nın en büyük ikinci şehridir.
1989'un aralık ayında diktatör Çavuşevsku iktidarını deviren Romen Devrimi bu şehirden başlamış tüm Romanya'ya yayılmıştır.
Aynı zamanda Timişoara Avrupa'da elektrikli sokak lambalarının kullanıldığı ilk şehirdir.
Şehirde pek fazla gezilip görülecek olmasa da, her yer yemyeşil parklarla kaplıdır. Özellikle Piata Victoriei(Zafer Meydanı)'de bulunan Ortodoks Katedrali görülmeye değerdir.
1552-1716 arasında romanya'nın güneybatısı, sırbistan'ın kuzeydoğusu ve macaristan'ın güneydoğusunu kapsayan banat bölgesindeki eyalete merkez olmuş ve o dönemde tamışvar adıyla bilinen kent. kentin adı içinden geçen ve sırbistan'da tisza'ya karışan timiş nehrinden gelir. macarlar buraya temesvar der.
romanya'nın üç büyük şehrinden biridir. bence timisoara doğanın ve insan oğlunun yaratıcılığının bir mucizesi. şuana kadar gördüğüm en güzel şehirlerden biri.

romanya'nın çoğu yerinde olduğu gibi burada da çok fazla park var. mesela parkul botanic adı üstünde botanik parkı, bükraş'tekinden küçük ama çok güzel çiçekler falan var.

timisoara'da çok ama çok az türk var hepsi de birbirini tanıyor zaten. bir tane 4. sınıfa kadar eğitim veren küçük bir türk okulu var. çok az öğrencisi var, türklerin çocukları burada eğitimlerini görüyor büyük olanlarda arap okuluna gidiyor.

büyük bir tane alışveriş merkezi var. adını yanlış yazmıyorsam eğer ismi ilius mall.

timisoara romanya'nın öğrenci şehri. burada bir sürü üniversite olduğu gibi yurtlar hep bir yerleşke halinde iç içe bulunuyor. ben şuana kadar bu şekilde 3 tane yurt yerleşkesi gördüm. yurtlar kızlı erkekli tüm romanya'daki yurtlarda olduğu gibi yurtta yemek verilmiyor ama yerleşkenin içerisinde bir çok yemek yeme yeri, market, cafe, bar, kırtasiye vb. şeyler bulunuyor. ya da yakınlarında mutlaka oluyor.burada çok fazla sırp öğrenci bulunuyor aynı zamanda. çünkü sırbistan buraya çok uzak değil. macar kültürünün çok yoğun olduğu söyleniyor ancak ben daha hiç böyle bir şeye rastlayamadım.

bunun dışında timisoara'nın meydanı (piata unuri) büyük bir ortodoks katedrali'ni barındırıyor. bunun dışında her yerden buram buram tarih fışkırıyor. binaların hepsi çok eski ve çok güzel. çoğu ev olarak kullanılıyor. yani istanbul'u saymazsak tüm türkiye bir timişoara eder diyebiliriz. bunun dışında çok sakin bir şehir.