bugün

dördüncü nesil silik.
eski ve bakımsız raylar yüzünden trenleri yavaş gitmeye zorlayan kurum. aslında (gözlem adapazarı ve edirne trenlerinde yapıldı) bünyesinde olan elektrikli trenler saatte 140 km hıza çıkabilecek kapasitede. ama raylar yüzünden hızlanamıyorlar. vagonlar ise çok kalitelidir. (bkz: tvs2000)

hızlı tren deneme 282 km saat hıza ulaşmış kurum! amaç duraklamalar hariç 2 saat 15 dakikada ankara - istanbul... http://www.tcdd.gov.tr/

bakalım o gün gelince nilüfer, kamil koç ne yapacak...

ayrıca (bkz: kapıkule ekspresi)
demiryolcular arasında "tecimdaldal" olarak telaffuz edilir.
hızlı trenin antalya ve doğu illerine gidecek kısımlarını özel sektöre açacak olan kurum.
türkiye nin gelismesinde büyük bir engel olusturan, kanayan yarasi demiryollarinin bas mercii.
sirkeciden kalkıp trakya yönüne giden ekspresleri (çerkezköy, uzunköprü, edirne-kapıkule, pythion) çok lüks olan kurum. zira trenlerdeki vagonlarda 6 şar kişilik kompartımanlar var ve bu kompartımanların ışığını, klima ısısını filan ayarlayabiliyorsunuz.

ama bir ülkenin gelişmişliği olan demiryolu uzunluğunu azaltarak ne yapmaya çalıştıklarını anlamış değilim, zira babaeski-kırklareli hattı yalan olmuş durumda. millet her gün demiryolu yapar, bizimkiler söküyo herhalde.

ayrıca, sene başında başlayacak olan hızlı tren deneme seferleri hala başlamamış kurum. senenin ortası geldi. bunlar aynı bolu dağı tünelinde olduğu gibi, yerel seçimlerden bir ay önce apar topar sefere koyarlar treni, sonra gelsin oylar. oh mis.

ayrıca konya-antalya ve istanbul-kapıkule hızlı tren hattını çocuklarımın göreceğinden ciddi şekilde şüphelerim var.
demiryolcular arasında te-cim-dal-dal şeklinde telaffuz edilen kısaltma.
3 hafta önce eşyalarımı çaldırdığım kurumdur. haydarpaşa garında tren saatinden önce eşyaları bırakıp kadıköye içmeye gitiğim ve eşyalarımın yok oluşunu izlediğim kuruluştur. *swh~ ~
19 mayıstan sonra birinci vagonda sigara içerek keyifle seyahat etme hakkımızı elimizden alacak olan kurum.
en eğlenceli, en çok macera yaşanabilecek, birçok şaire yada yazara ilham olmuş ulaşım aracının kurumu. eskiden babam orada çalışırken bütün trenler bizim zannederdim içinde koşturur dururdum. trene bedeva biner arkadaşalarıma hava atardım. trenle ilgili unutamadığım en güzel anı ise izmir fuarından gece eve dönerken trenle dönerdik, 4-5 yaşında yoktum kaçmasın diye bileğime bağlanmış balonumla uyuya kalırdım trenden inip eve giresiye babam beni kucağında taşırdı. hele şehirler arası yolculuklarda etrafı izlerken mest olurdum ama şehirler arası yolculuğa Afyon-izmir arasını 12 saatte gidip eve gidince hala titremekten kendimi alamadığımdan dolayı 4 yıl evvel bıraktım.
--vikipedi den alıntı--
Kurtuluş Savaşından sonra tüm olanaksızlıklar içinde yılda ortalama 240 km uzunluğunda demiryolu yapılırken, 1950 yılından sonra gelişen teknoloji ve maddi olanaklara rağmen yılda sadece 39 km'lik demiryolu yapılabilmiştir.

Buharlı lokomotifin ilk kullanımından çok kısa bir süre sonra Türkiye ye gelen ve 1940 yılına kadar büyük bir gelişme gösteren demiryolu taşımacılığının bu tarihlerden sonra geri plana atılmasının temelinde yatan gerekçe devletin ulaşım politikasının değişmiş olmasıdır. 1948 yılında ABD yönetimi tarafından hazırlatılan ve Hilts Raporu adı verilen bir rapor, Türkiye de ulaşım ağırlığının demiryolundan karayoluna kaydırılması gerektiğini ve bu doğrultuda karayolu yapımı için Yollar Genel Müdürlüğü nün kurulmasını öngörmektedir. Ayrıca raporda Yollar Genel Müdürlüğü nün Ulaştırma Bakanlığı ndan bağımsız bir şekilde kurulması vurgulanmıştır. Türkiye'nin gereksinimlerinin ve olanaklarının aleyhine veriler içeren, Türkiye yi ulaşımda bağımlılığa, pahalılığa ve düzensizliğe iten rapor, aynen yasalaşmıştır.

(bkz: yorumsuz)
cumhuriyet tarihi boyunca yapılan icraatların aynası olan kurumdur. tren yollarının gelişmişliğiyle bir ülkenin gelişmişliği birbirine paralellik gösterir.
vagonları yeni ve kaliteli lakin lokomotifleri eski olan kurum.
internet üzerinden satılan biletlere uygulanan ekstra % 5 indirimi 01.01.2009 tarihinden itibaren kaldıran kurumdur.
rötarlarıyla yolcusunu çileden çıkaran,vagonlar arasında dolaşan insanlar yüzünden vagon kapısının tıss-tıss sesinin kesilmediği,eskişehir-istanbul hattında elektrik kullanılması sebebiyle pek sorun yaşanmayan ama diğer hatlarda jeneratör vagonlarının kullanımı sebebiyle arızalanma olaylarının sık görüldüğü ancak ucuzluğu sebebiyle öğrenci fakir fukara dostu kurum.
sadece graffiti writerlarının sevdiği bir kurum.
küsüratlı kalkıs ve varıs saatleriyle kendine metro havası vermeye calışan 40 defa trene biniysem 3 yada 4 defa zamanında kalktıgına sahit oldugum trenleri yoneten garip kurum..
otomasyon sistemine geçince interrail bilet satışlarını durdurarak bu yaz interrail yapacak şahsımı ve diğer backpacker adaylarını üzmüş kurumdur.
telefon numarası 4448233 yani 444tcdd'dir.
dioksin zehirinin en güçlü olanıdır. 2004 senesinde Viktor Yuşçenko bu madde kullanılarak zehirlenmiştir. Amerika bu zehiri Vietnam savaşında sivillere uygulamıştır.
özel sektörün işin içine girmediği takdirde herhangi bir gelişimi sağlayamayacak olan kurumumuz. kardeşim özel sektörde firmaların kendi vagonları var da; lokomotif niye hala sana ait dedirten kurum. raylarımız bile okadar eski ki; rusya'dan mal taşıyan bir tren türkiye sınırları içerisinde hareket edememektedir. çünkü standartların çok altındayız. çünkü yenileme yok. çünkü standartlarda ray genişlikleri farklı. ülkemizde karayoluna bu kadar önem verilmesi, demiryolunun ikinci hatta üçüncü plana atılmasını gerektirmez. daha ucuza, çok daha fazla kapasiteyi bir anda taşımak varken sırf zaman açısından demiryollarımızın kullanılmaması da acı.
eğer türkiye'de trafik terörünün önüne geçebilecek tek bir kurum varsa işte o kurumun adı türkiye cumhuriyeti devlet demir yollarıdır. gerek şehir içi gerek şehirler arası güzergah, ray ve istasyon atılımları ile türkiye'yi bir üst seviyeye ancak bu kurum taşıyabilir. zamanında demir yoluna öcü olarak bakan ve baktıran! almanya bu devrimi ilk elden yaşayan bir ülkedir. tüm ülkeyi demir ağlarla sararak ülke içi ulaşım derdini sıfıra indirmiştir. biz ülke olarak herşeyi atlayarak geçiyoruz. bu yüzden herşeyimiz sancılı oluyor. mesela kara ulaşımından sonra direk hava ulaşımında ilerlemeye çalışıyoruz ortadaki demiryolu ulaşımını atlayarak.

ayrıca demir yolları sadece insan değil mal taşımada da en güvenilir yöntemlerden bir tanesi. her gece yollarda yüzbinlerce kamyon ve ya tır yük taşımaktalar ve sırf bu bile büyük bir tehlike arz etmekte.

şehir içi tramvay ulaşımına hiç girmiyorum bile. tcdd, kendi içinde böyle bir departman açıp bu departmanı özelleştirebilir. şehir içi ulaşımdan kazandığı para ile şehirler arası yollar yapabilir ve kendini yenileyebilir.

en son hızlı tren macerasından sonra şu açık ve net ki biz emeklemeden koşmaya çalışıyoruz. dışardan aynen böyle görünüyor.
zamanınız bolsa en ucuz seyahat yönteminin adıdır.
türkiye'de henüz belirtilen varış saatinde garda olduğu görülmemiştir . genelde yazan varış saatinden 2.5 - 3 saat gibi bir farkla garda olur . almanya'da hamburg - berlin arası tren yolculuğum sırasında berlin'e 3 dakika geç geldiği için garda defalarca özür anonsu yapılması hala aklımdan çıkmaz . yani kısacası bol vaktiniz az paranız varsa başka da çareniz yoktur .
eski köhne yapısından son 5 senede yaptığı müthiş yenilikler ile kurtulmuş en ekonomik toplu taşıma hizmeti veren kurum.