bugün

bir konu üzerindeki fikir alışverişidir.
fakat genelde uygulamada sakatlık yaşanır. örneğin, fetocu bir kimse kuran'dan ayet yazarak kendi inandıklarına kılıf uydurup, buna inanmayanları kötülemek en büyük riyakarlıktır.
aynı şekilde inançsız bir kimseninde, insanlar tarafından kutsal sayılan durumları kötülemesi de...
tartışma insanca yapılır.
insanca..
ve insanlar birbirlerine inandıkları şeylerin güzelliklerini göstermeye çalışırlar. güzellliği anlatanın ağzından 'fişleyen zorlayıcı' kelimelşer çıkmaz!
ne bu aklama çabası, ne bu 'elinde hıyarı olana bir avuş tuzla koaşarak gitmek' eylemi..
kendine güvenen yapsın organizasyonu, versin efendice vaazını..
ama şurayı 'çocuk kavgası şuarsı' etmeyin!
belli bir konunun olumlu ve olumsuz yönleri üzerinde durarak gerçek nedenleri ortaya çıkarmak için yapılan karşılıklı konuşmaya denir. karşılıklı olarak düşüncelerin ortaya konulduğu tartışmada hedef gerçeğe ulaşmaktır. haklı ve doğru olanı bulmaktır. bunun için tartışılan taraflar, birbirlerinin düşüncelerinde ki zayıf ve yanlış noktaları belirlemeye çalışırlar. zayıf ve yanlış düşünceleri bulan ve çürüten kişi, tartışmadan başarılı çıkabilmek için bunların sağlam ve doğru olanlarını ortaya koymak zorundadır.
seviyeli bir şekilde, farklı bakış açılarına sahip insanların fikir alışverişi ettiği ve birbirlerine bir görüş dayatmadığı platformdur. amaç ise, kişilerin kendi düşünce sistemlerindeki hatalardan arınmasıdır.
- benimle tartışma!
--- ne münasebet, tartışmıyorum.
--- tartışmasan iyi olur zaten senin için.
--- tartışmıyorum dedim!!!
insanların birbirini dinleyerek, karşıdaki kişiye tebessüm ederek, insanların değil, sade ve sadece fikirlerin tartışıldığı medeni insanların yaptıkları tartışma.

(bkz: 404 kere aradık ama bulamadık)
(bkz: böyle bir şey yok ama olabilir de)
(bkz: Çok bilmiş smiley)
üslubuna uygun,edepli seviyeli konuşma biçimidir. öyle olmalıdır. tersi münakaşadır.
Karşınızda ki adam gerizekalı ise kesinlikle girmemeniz gereken durumdur. Yoksa aşağıda ki gibi durumlar oluyor.

A = Adam
B= Ben

B: Belki çok basit ve içi boş bir sözcük olarak görünecek ama Atatürk olmasaydı sen veya ben ya olmayacaktık , ya da piç olacaktık.

A: Atatürk kim ki vatan kurtarmış mış yalan onlar. Yol yapsaymış , silah yapsaymış.

(bkz: Mal detected)
tartışırken çakallıklar çok yapılır. örneğin, anlamadığınız bir konuda karşıdaki ahkam kesiyorsa, ilk uygun durumda konuşmayı sizin iyi bildiğiniz bir konuya getirmektir. diğe rkişi sizin gibi hazırlıklı değilse darbeleri indirebilirsiniz. yoksa darbeleri siz yersiniz. bunun epeyce samimiyetsiz bir şey olduğunu bilin ama ezilmektense samimiyetsiz olmak daha iyi olabilir.

sözlükteki trol davranışının altında da bu yatar.
kelime anlamının güzel ülkemde yapılmadığını düşündüğüm terim. (bkz: sidik yarıştırma)
Sizinle sürekli tartışmaya girmeye çalışan birileri olduğunda, bunu kişisel olarak algılamayın.
Onların savaşı sizinle değil, kendileriyledir.
(Alıntı)
Nerde bağırarak tartışan insanlar görürseniz anlayın ki hepsi de konuştukları konu hakkında hiçbir şey bilmeyen maymunsular.
Haklıyı veya haksızı ortaya çıkartmaya yönelik yapılanları anı kurtarır. Çözüm odaklı olanlar ise geleceği şekillendirir.
bir problemin, çatışmanın çözümünde, taraflar birbirlerini pozitif bir tutum içinde dinlemesi gerekir. "o sussun da, ben ona ne diyeceğimi çok iyi biliyorum," şeklinde, saldırgan bir tutum sergilenmez ya da konuşanın sözü kesmez. böyle yapılırsa taraflar birbirlerine "seni dikkate alıyorum ve seni önemsiyorum" mesajinı verir.
birbiri ile terazi yarışı yapan tiplerin durumu.
Ben dahil, çoğumuz tartışma adabını bilmeyiz. (buna kendine akademisyen diyen zevatta dahildir).