bugün

ilk okuldan beri duyduğumuz laf. henüz bir artısını göremedik. hep eksisini gördük.
ilkokuldan beri öğretilir ama bir yararı görülemez. bir diğer versiyonu için (bkz: bor)
3 tarafı nükleer silahlarla çevrili.
Jeopolitik ; yabanci kökenli bir kelimedir. Cografi sartlarin özellikle cografi konumun siyasetteki rolünü ortaya koyar.
Türkiye nin dünya üzerindeki yeri jeopolitik açıdan büyük önem tasır.Ülkemiz eski dünya denilen Asya , Avrupa ve Afrika kıtalarının tam ortasına yakın bir yerdedir.Bugün Türkiye, bu konum özelligi dolayisiyla idare sekilleri, kültürleri ve ekonomik yapılari itibariyle çok farklı ülkelerin arasında bulunmaktadır.Çok eski tarihlerden itibaren dogu ile bati arasinda bir köprü durumundadır.
Son yüzyilda Orta Dogu ile Bati Avrupa arasinda ekonomik ve ticari yakınlık artmıstır.Orta dogu nun petrolüne karsılık mamül madde ve çok çesitli gida maddelerinin ticareti kara yolu ile ülkemiz üzerinden yapılmaktadir.Ayrıca Karadeniz e kıyısı bulunan ülkelerin Orta Dogu ve Batı ile olan deniz ticareti bogazlar yolu ile yapılmaktadir.
Türkiye farklı siyasi yönetimlere sahip ülkelerin arasında yer alır ve bu ülkelerle ortak sınırlara sahip bir ülke durumundadır. Bununda dünyada baska örnegi yoktur.Bu durum ülkemizin önemini her konuda arttırır.
Türkiye II.Dünya Savası ndan sonra kurulan NATO nun üyesidir.Bu topluluk Avrupa ile Kuzey Amerika ülkelerinin ortak savunma için kurdugu bir topluluktur.Türkiye Nato2ya 1952 yilinda katılmıstır.Ülkemiz batı ülkeleriyle sıkı bir isbirligi içindedir.
Türkiye müslüman bir ülke oldugundan islam devletleriyle de baglarını gelistirmek ve bu ülkelerle isbirligi içinde bulunmak için 1969 yılında Islam Konferansı Teskilatı na üye olmustur.Ayrıca Karadeniz Ekonomik Isbirligi Teskilatının da kurucularindandir.
yıllardır bununla övündük durduk zaten. ya bir tane de yararını görsem içim yanmayacak. acaba şöyle şili,güney afrika cumhuriyeti gibi bir yerde mi olsaydık keşke diyesim var. hiç olmazsa karışanımız olmazdı. önümüz arkamız sağımız sobe. zamanında 1. dünya savaşı'na da biz bu çok övdüğümüz jeopolitik konumdan girmiştik. rusya şimdi boğazı, montröyü kullanarak gene bizi savaşın içine çekmeye çalışıyor. öte taraftan abd'de karşı baskı yapıyor. kış geliyor, iran doğal gaz tehdidine başlar. suriye'nin yunanistan'ın düşmanlığı malum. ve biz hala jeopolitik konumu övüp duruyoruz.
türkiye asya ile avrupa arasında bir köprü vazifesi görmekte ve kritik noktalara sınır komuşusu olmaktadır.bogaz gecisi bir çok ülke için türkiye yi altın degerinde kılar .
ogrenim hayatimizda hep pozitif bir durum olarak gosterilen konum. Her daim dis mihraklarinin planinin bir parcasi olunmasi ve Turkiye'nin uzerindeki oyunlarin sonucunda bir turlu gelisememesi. Birisi sagdan ceker digeri soldan ceker. Buna bir de dahili bedhahlar da eklenince hasta ulke durumuna getirilir.
dünya haritası üzerindeki yerimizi beğenmediğimden falan değil ama ben niye bunun bir önemini göremedim.
mesela adanadaki incirlik üssüyle bir alakası olabilir mi bu jeopolitik konumun.
manyak bir konumdur, dünya'ya baktığınızda güzel ülkemizin merkezde yer alışını göreceksiniz. *
yıllardan beri aşina olduğumuz bir laf. çok matah bir şeymiş gibi anlatılır durur fakat henüz bi sikime merhem olduğu görülmemiştir.
kafamızda hep iyi bir şey gibi yer etmiş olan ama hiç hayrını görmediğimiz konumdur, doğalgaza yapılan % 18'lik zammın altından yine bu jeopolitik konum çıkmıştır, iyi değilim.
Cografi konumun siyasi açidan ele alinmasidir jeopolitik. Turkiye hem yuzyillardir tarih ve siyasette onemli yer tutmus ortadogu ulkelerine yakinligi, hem avrupa ve asya kitalarinda topragi olan bir ulke olmasi ayrica bogazlarin stratejik önemi acisindan degerli bir jeopolitik konuma sahiptir. Bunun avantaj ve dezavantajlari vardir tabii. Turkiye hem musluman bir ulke olarak çevresindeki musluman ulkelerle yakinligi acisindan, hem de bati ulkeleriyle iyi iliskiler kurmasindan dolayi da dunya siyasetinde onemli bir role sahiptir. Bulundugu cografya itibariyle hem musluman ulkelerine bu kadar yakin olan, ayni zamanda batiyla da iliskileri olan tek ulkedir denebilir.
Çooook mühim bir konumdur. Üç tarafı denizlerle çevrilidir, avrupa ve asya arasında bir köprü olup üç kıtanın tam ortasındadır. Bu sebeple bütün dünya gözlerini üstümüze dikmiştir ve zayıf düşmemizi bekliyordur saldırmak için(!)
atalara sitem etmenin sebebidir.

sen doğal gaz- petrol kaynaklarının dolu olduğu orta asya'dan kalk bir tarafında pkk, bir tarafında ışid, iç savaş olan ve vatandaşlarının yarısının ülkemizde bulunduğu suriye, sözde ermeni soykırımını bahane ederek başımızın etini yiyen ermenistan, ipini koparanın türkiyeye geldiği gürcistan, şeriat'ı yaşayıp, nükleer silahları olan iran, bizi bir kaşık suda boğacak bulgaristan- yunanistan ve rusların göz diktiği denizlerin tam ortasındaki dağ bayır anadolu'ya yerleş.

insanın saçlarının erken ağırmasının sebebidir efendim.
4 tarafı güzel karı kız ırkıyla çevriliyken o 4 tarafın içinde sadece kezo barındıran konum.
Oldukça önemli olan konumdur Türkiye'nin hep dışardqn yem gibi görünmesini sağlamıştır.
görsel
harikulade bir konumdur. sıcak denizlere inme isteğinden vazgeçmeyen rusya dahil bütün asya devletleri ve avrupa devletlerinin ağzının suyu akar.

şu konuma şu duruşa şu asalete baksana be!!

görsel
afedersiniz bir b*ka yaramayan konumdur.

yıllarca türkiye nin jeopolitik konumu çok önemli herkes bizi skmek istiyor algısı yaratılmaya çalışıldı. ilkokulda çocukların ilk öğrendiği boş bilgilerden biri oldu.

ne eğitim, ne bilim, ne kültür, ne politika bu ülkede standartların üstünde. o yerlere göklere sığdıramadıkları konum da türkiye'yi ne batı ne doğu yapabildi. her şeyin ortasında, acınası bir ülke olduk. o yüzden gereksiz milli duyguları bir kenara bırakıp bu "araf"ta nasıl yaşanır onun yolunu bulmalıyız.
Bu topraklarda biz değil başka ülke olsa dünyanın en gelişmiş devleti olurdu. Hele osmanlı zamanındaki toprak neymiş öyle süper bir Coğrafyada devlet kurup bundan hiç faydalanamamis adamlar. Şuanda da allah vergisi Boğazlara sahibiz ama Montrö yüzünden para kazanamiyoruz. Netekim Türkiye deniz ticaretine önem vermelidir. Akp döneminde Karayolları gelişti sırada deniz ve demir yolu vardır. israil çölün ortasında ticaret yaparken bizim bu bölgede sadece turizmden Para kazanmamiz ne kadar işe yaramaz millet olduğunuzun göstergesi. Japonlarda doğal kaynak yok ada ülkesi zaten adamlar ama ham madde alıp işleyip satarak dünyanın en gelişmiş devleti oldu adamlar. Elindeki imkanı en faydalı olacak sekilde kullanmak asıl mesele.
şimdi ben buraya neden çıktım? niçin çıktım? nasıl çıktım? bunu izaha gerek yok. gördünüz; yürüdüm çıktım. ama çıkmamış da olabilirim... çıkmışsam çıkmışımdır. çıkmamışsam çıkmamışımdır. görünen köy uzakta değildir... buraya çıktık da, sonradan çıkmadık mı dedik? bunlar bir takım uydurma laflardır. sahi ya ben buraya neden çıktım? kim çıkardı ulan beni buraya?
Koca bir yalan. Sadece çay yetiştiren,sadece muz ya da narenciye yetiştiren veyahut sadece patates, pancar, tütün, arpa yetiştiren bir devlet olabilirdik. Lakin coğrafya buna müsaade etmiyor tarım adı altında bostan ekimi yapılıyor.

Cestililik bize ihtisas imkânlı sunmuyor yani belirli bir kategorideki ürün için teknoloji geliştiremiyoruz ülkecek çünkü her yan ayrı bir tarım mahsulü veriyor. Geriye de sadece traktör alan,sürekli daha büyük traktör alan çiftçilerimiz kalıyor. Kazanamadığı parayı fransız motorlara, arap petrollerine yatıran çiftçimiz kalıyor.

Bizi jeo-politik konumuzun çok önemli diye uyuttuklari yıllarda ki halen devam eden bir süreçtir bu; dayatılan dışa bağımlılık artık haddini de aşmaya başladı.
sikindirik bir konumdur. 1071 de geldik o gün bugundur sehit verdigimiz konum. huzurun barisin olmadigi yer.
Doğusu orta doğu, batısı avrupa, güneyi petrol bölgesinde olup ancak kendisi bunların hiçbirine tam olarak dahil olmayan bir konum.