bugün

Sadece iki buçuk bölümünü izledim, umutluydum ama beğenmedim. Öncelikle tarihi severim ama bir tarih profesörü değilim, elbette istanbul kolayca alınmadı birçok kritik durum vardı bunlara lafım yok. Benim görüşüm öncelikle fatih sultan mehmet'in bilgeliğinden eser yoktu sadece çok inatçı bir gencin hevesini izliyordum sanki. Hadi bunu da geçtim f.s. mehmet'i ve istanbul'un fethini anlatırken
akşemsettin'den bahsetmemek saçmalıktır. Kalan bölümler hakkında fikrim yok ama izlemeyeceğim ve böyle bir belgesele danışman olarak ilber ortaylı seçilse bence daha mantıklı olurmuş.
spoiler içerir. sonu için değil zaten onu biliyorsunuz*

gayflix'e bakılacak olursa atalarımız bu şehri fethetmemiş arkadaşlar. 5.5 bölüm boyunca kahraman bizans ve ceneviz ordusunun türk askerlerini kılıçtan geçirişini izledik. son bölümün 2 dakikasında falan birkaç osmanlı askeri birkaç bizans askerini yalandan uf yaptı tamam. sonra kahraman cenevizli korsanımız yaralanınca savaşmaktan vazgeçti böylece onların lütfu ile aralık kapıdan içeri sızıverdik ve şehri aldık. bu yani. bu kadar.

evet bizans muhteşem bir savunma göstermiş olabilir. ancak o savunmayı alt eden dehanın bu kadar ivedi geçiştirilmesi canımı sıktı.

bu ibneler göğüs göğüse kahramanca çarpıştı ya, surların üstünden döktükleri kızgın yağlardan hiç bahsedilmedi. hep kahramanca savaştılar evet.

bir yerde mehmet'in bizans askerlerini kazığa oturttuğu söylendi. buna karşılık da bizans'ın türk esirlerini surlarda sallandırdığından bahsedildi. ipe götürülen osmanlı askerlerinin halk tarafından aşağılanmasını ve küçümsenmesini gözümüzün içine soka soka gösterdiler ama bizim cepheden hiçbir şey gösterilmedi. biz çok merhametliyiz ya ondan herhalde (!)

daha ilk başlarda şahi topu havaya uçtu. lafta surlar yıkıldı ama görüntüde fiyasko varmış gibi lanse edildi.

allah o galatalı hainden razı olsun. istanbul'u almamızın yarısını ona,yarısını da cenevizli ibnenin "eeh sikerim yeter ben savaşmıyom" demesine borçluymuşuz. gayflix'i "biz aslında objektifiz" yalanını bu kadar iyi kamufle etttiği için tebrik ediyor, bu aydınlatıcı yapım için kendilerine teşekkür ediyoruz. *
En büyük eksiği adam akıllı bir müziğinin olmaması.
Son zamanlarda izlediğim en iyi tarihi diziydi,öyle torunların gazını almak için yapılan uyuruk yapımlar gibi değil,olayları iki taraftan gayet iyi anlatmışlar.
Bu şehir öyle fantastik olaylarla alınmadı binlerce kişinin kanı var orada...
Olmamış dizi. Bildiğin tarihle oynamışlar. Evet.
Bu durumda hürremde khaleesi'mi oluyor.
(bkz: Reis of empires ottoman)
ilk iki bölümünü az önce izledim. Gayet objektif ayakları yere basan bir belgesel olmuş. Beğenmeyenler herhalde hindi gibi kanararak yürüyen sürekli poz keserek bakış atan hep en doğru kararı veren en doğru işi yapan bir fatih beklentisindiler. Onları bir zahmet diriliş ve kuruluş dizilerine alalım.
Savaş alanından kaçmış bir paralı askeri, kahraman gibi gösteren netfilx dizisi.
her netflix'i açtığımda karşıma çıkıyor tıklamaya elim gitmiyor bir türlü.
Az önce bitirdigim dizi belgesel. Bize kucuklugumuzden beri anlatılan bircok detayın yanlis oldugunu gördüm hoşuma gitti çünkü bize çocukluğumuzdan beri bu fetih olayını hep bizim bakış açimiz ile ve yanlış anlatmışlar sanki bu adamlar gerizekaliymis da biz böyle gidip esnelerine vurup lokmalarini almışız gibi anlatilmisti. Bence bu kadar büyük uğraşlar la fethetmiş olmamız çok daha değerli olmuş 2. Mehmet'in umutsuzluğu mutsuzlu arkasından kazılan kuyular çok güzel anlatılmış. Yalnız cocuklugunda geçen şu dayak hadisesi cidden bana acaba şehzadeleri yeteri kadar değer verilmiyor muydu ya da nasıl yapabilir hissi yaratti. Bı yenicerinin üzerine yürümesi vs çok eğreti durmus yani enteresan geldi açıkçası bu dayak yeme vb olaylar cidden hangi kaynaklarda geçiyor okumak isterim.
nihayet bu gece bitirdim. güzeldi, beğendim. puanım 7/10. daha iyi olabilirdi, belki ben bir türk destanı olarak görmek istiyordum, pek beklentilerimi karşılamadı ondan 7 vermiş olabilirim.

söyleyeceğim şey gerçek tarihe bağlı kalınmış. bu da dizinin belgesel tadında ve pek çok bilirkişi danışmanlığında yapılmasından kaynaklanıyor sanırım.

yani istanbul'un fethi hakkınca pek çok şey okumuş bilgi sahibi biri olarak dizide tek bir tarihi hata göze çarpmıyor diyebilirim...

bakın bir yanda türkiye'de yapılan tarihi dizilerde gösterilen yalan tarih, bir de buna bakın gösterilen gerçek tarih.

son bölümde danışman kişinin söylediği çok önemli bir cümle var. bu bile şanlı tarihimizle gurur duymaya yeterli.
danışman diyor ki;

--- spoiler ---
bunun adı konstantinopolis'in düşüşü olarak söyleniyor, buna konstantinopolis'in düşüşü denilemez, konstantinopolis'in fethi denir...
--- spoiler ---

hakikaten bazı kaynaklar hala ısrarla "fetih" yerine "düşüş" tabirini kullanıyorlar. burada netflix aracılığı ile bunlara 10 numara 5 yıldız bir ayar verilmiş.

casta gelince.
fatih rolündeki cem yiğit üzümoğlu, Giustiniani rolündeki birkan sokollu'nun gerisinde kalmış.
görsel

bunu özellikle yaptıklarını düşünüyorum.
zira konusu istanbul'un fethi olan, kesin ve net bir türk zaferi olan bir diziyi dünyaya pazarlayabilmen için ön plana onların hoşuna gidecek bir kahraman çıkarılması gerekirdi.
bu yüzden Giustiniani karakterini tam bir kahraman olarak devleştirmişler, hatta fatih'i onun ayağına göndermişler(!) senaryo gereği...
görsel

--- spoiler ---
zaten dizideki tek bariz tarihi hata da bundan kaynaklandı. istanbul kuşatması sırasında fatih surların önüne giderek komutan Giustiniani'yi aşağı çağırıyor ve ona rüşvet teklif ediyor, bir de son hücumda bir ok ile yaralanıyor. bunlar tabi ki yok. bir tek bunlar var tarihte olmayan.
koskoca fatih, tek başına surların önüne gelip cenevizli komutanı takdir edecek ve ona savaştan çekilmesi için rüşvet teklif edecek...
bu çok saçma olmuş, bunu koyarak bir masal havası vermek istemişler sanırım.
--- spoiler ---

işte Giustiniani'yi böyle bir kahraman olarak lanse ettiler.
pek tabi ki bizans'ın savunmasında Giustiniani bir kahramandı onlara göre, zaten istanbul'un net olarak düşmesi de Giustiniani'nin yaralanıp cepheden çekilmesiyle olmuştur.
görsel

neyse ki netflix son anda Giustiniani'nin kaçışını da göstermiş de yaptığı bu hatayı biraz olsun düzeltmiş...

çandarlı rolündeki selim bayraktar ve notaras rolündeki osman sonant'da çok başarılıydı. selim bayraktar zaten muhteşem yüzyıl'daki "sümbül ağa" karakteri sonrası bu tip tarihi dizilerin vazgeçilmez adamı oldu. yürüyedursun...
görsel

danışmanlardan emrah sefa gürkan iyiydi, ama çok heyecanlıydı. o kadar heyecanlanmak hakkıdır. sonuçta twitter aleminden dünya piyasasına adım attı.
celal şengör'ü severim, ama sergilediği ukala ve kendini beğenmiş tavırlar hoşuma gitmiyor. o bacak bacak üstüne atmalar, küçük dağları ben yarattım konuşmaları falan hoş değildi...

tuba büyüküstün'ü de gayet beğendim, lakin fatih'in annesi rolü için çok genç bir oyuncu olmuş. çok korktum fatih ile mara brankoviç'i seviştirecekler diye, şükür ki korktuğum başıma gelmedi. yani netflix bu sonuçta bir bakmışsın sevişiyorlar...neyse ki olmadı.
aslında farkettiniz mi bilmem, sürekli cinselliği, eşcinsel, gay ilişkileri ön plana çıkaran netflix'in bu yapımında pek cinsellik yoktu, gay ilişki ise hiç yoktu.
oysa ki ben bir güzel radu performansı bekliyordum, ama sanırım cesaret edememişler...
Beğenmedim.
Yeniçeri ağasının sultanın üzerine yürümesi ne lan? Adamın götünü keserler.
Su ana kadar istanbul'un fethi hakkinda izledigim dizi veya filmlerden farkli bir belgesel dizi.

celal hocayi hic sevmem ama isini iyi yapan bir bilim insani. Tarih alani degil ama ilgi alani. Celal hoca yerine ilber hoca olsaydi dadindan yenmezdi. Nasil oldu anlamadim, bir solukta bitidim.

Efektler, kostüm, oyunculuk, bir nebze cast secimi cok güzel. Bir tek hikayede (tarih) sanki biraz oynanmis havasi vardi. Istanbul'un fethinde hic osmanli askeri sehit düsmemis, komple istanbul'a dalinmis gibi düsünmek ahmakliktir. 2 aylik bir kusatmada mutlaka kayiplar cok olacaktir. Sonucta kusatilan yer istanbul ve etrafi bir degil üc adet kalin duvarlarla örülü bir sura sahip. Buna ragmen 2 ay gibi bir süre böyle bir savunmaya sahip bir imperatorlugun fethedilmesi icin cok kosa bir süre. Sonucta tank, tüfek, ucak vb. silahlarla savasilmadi.

Fatih stratejik zekasini kullanmis, bu savasi kazanmak icin herseyini öne sürmüs. Hatalar da yapmis ve bu hatalarini hemen telafi etmis. Sonunda istanbul'u ele gecirmis.

Tam bir belgesel diyebilir miyiz bilmiyorum ama tarafsiz bir bakis acisiyla seyredince ögretici bir dizi.

Sanki bir kac eksiklik var gibi geldi ve sonunda devami da gelecek gibi. Büyük ihtimal venedig ve viyana kusatmalarina kadar serisi cekilecek havasi verildi.
Eeen büyük tarihi hatası, Akşemseddin. Hiç bahsetmemişler. Hiç ama. Sıfır. Hiç yaşamamış, tarihte hiç var olmamış gibi. Fatih'in akıl hocasıdır Akşemseddin. Askerlere verdiği manevi gücü saymıyorum bile. inanıp inanmamak tabii ki sizin elinizde ama manevi gücün etkisini yadsımamak lazım.

Fatih'in özellikleri hakkında güzel bilgiler verilmiş. Fetih 1453'teki gibi gerzek bir tutumla ulubatlı hasan ile kılıç tutmuyor fatih. Zaten bu belgesel dizi şeklinde olduğu için, konuşmacıların dediği yönde ilerletilmiş kurgu.

Eksiklerden biri de ilber ortaylı'nın olmamasıydı. Celal şengör hocanın entelektüel bilgisine diyecek bir şeyim yok. Ama ilber hoca gibi olabilecek bir insan değil, kendisininki üstüne ilber hocanın kakasını da yese *

Surları aşmaya kadarki süredeki muharebelerde Osmanlı ordusunun bu kadar sıkıntı yaşadığını bilmiyordum açıkçası. Bununla alakalı biraz araştırma yapmam lazım. Ona göre editleyeceğim.

Ben genel olarak beğendim. Fetih 1453'ten daha iyi. Mükemmel olmayabilir. Ama gayet hoş olmuş.
nasıl olsa anonimiz kimse ayıplasada umrumda olmaz o nedenle açık olmakta fayda var. 30 yaşından sonra fatih sultan mehmeti tanıdığım , sempati duymaya başladığım dizi olmuştur efendim. bende şöyle bir durum var. taraflı , sürekli seveceksin baskısı ile dayatılan şeyleri asla kabul etmem, sevmem. hatta istemsiz bir nefret gelişir içten içe bende. o nedenle bu son dönem osmanlı dizilerini izlerken midem bulanıyor. osmanlı dünyanın en iyisi, en olgunu, en güzeli. düşman dünyanın en kötüsü, allahın belası. hep böyle. bize çocukluktan itibaren okutulan tarih kitaplarıda böyle. bu yüzden dışardan bize bakılan işler hep ilgimi çekmiştir. evet bu yüzden bu diziyi çok sevdim. fatih in hırsı çok hoşuma gitti. fetih sonrası surlardan girişi çok iyiydi, tüylerim diken diken oldu. umarım devamı gelir. çünkü fatihimiz tahta oturunca "şimdi başlıyoruz " dedi. *
görsel
Çok hoşuma giden bir seri olmuş. Toplam 44-45 dakikadan oluşan 6 bölümlük bir dizi olmuş. Keşke belgesel ve bilim adamlarının konuşmaları olmasa 2 saatlik mükemmel bir film olabilirmiş bile.

Fatih Sultan Mehmet i oynayan çocuğun yaşı filmi kurtarmış. Normalde hep 30 yaş üstü adamlar seçilir bu rolde ama 20 yaş gibi izlenim bırakmazlar. baktığım kadarı ile bu çocuğun yaşı 34 ama 20 yaşındaki bir delikanlı gibi oynamış o açıdan tebrik etmek lazım.
sonunu bile bile izlemek ne bileyim.
kalitesini dizideki galata kulesinin şapkasına bakarak karar verebilirsiniz. adamlar daha o yıllarda galata kulesinin şapkasını olmadığını bile bilmiyorlar ama gidip tarihi belegesel bir dizi yapmaya kalkıyorlar. gerçi bu zamana kadar neftlix ne zaman kaliteli bir film veya dizi yaptı ki?
Diziyle ilgili yorumlarımı (bkz: NouvArt) linkinden okursanız diye usulca linkini bırakıyorum.

https://www.nouvart.net/t...26JkodNDF2KousgbTK75m4-AQ
Fatih'in oynadığı rolü Giovanni Giustiniani rolünü oynayan Birkan Sokullu'ya vermeleri gerekirdi dediğim seri.
Kimse kusura bakmasın da Vasat olmuş gibi. Ölenler hep yeniçeri, düşman tarafından kimse pek ölmüyor. Bazı önemli şahıslar yok. Ayrıca senaryo tamamen taraflı yazılmış. Tarihçilerin anlatımı senaryoya yansımamış. Montajı ve kıyafetleri beğendim. Fetih 1453 bundan hallice yani. introsu bile vasat daha ne olsun ...

Olmadı netflix, bu yapımını beğenmedim ...
Karşı tarafında düşüncelerine yer verdiği için çok güzel olmuş dizi.
osmanlı'nın istanbul'u fethedişinin değil de bizans'ın istanbul'u fethini anlatan bir yapım olmuştur. şöyleki bir takım olayların çarptırıldığı rahatça anlaşılabilir ve kendimce fark ettiğim çarptırmalardan bir bahsedeyim dedim:

1- dizi zaten osmanlı'dan neredeyse hiç bahsetmiyor varsa yoksa paralı asker giustinian.
2- ayasofya ışıkları ve kızıl ay saçmalığı
3- ceneviz'in sözde sadakati ve osmanlı kadırgalarının sadece tahta parçası olması. yahu bu gemilerde neden top yok da adamlar elini kolunu sallayarak 'rum ateşini' kullanmaya çalışıyor?
4- fatih'in kibirli ve oldukça batı özentisi bir tip olarak canlandırılması.ayrıca padişahın bizim giustinian'ın ayağına gidip bizim tarafımıza geç diye yalvarması.
5- sürekli hristiyanlık değerlerinden bahsedilmesi.(koca filmde islam adına sadece muallak bir hadisten bahsedilmesi)
6- fatih'i soykırıma meyilli gösterilmesi.
7- konstantin'in abartılması.
daha nice durum.

burada elbette o alanda bilgileri olan tarihçileri eleştirmek haddim değil ama jeolog getirmek nedir ya?

not: şimdi burada insan netflix'i de anlıyor. sonuçta netflix kullanan toplumların çoğunluğu resmen karşı taraftan olunca- en azında bu savaşta- parasını kazandığı batı toplumlarına yaranmalı değil mi?

kısacası parayı veren düdüğü çalar.*