bugün

(bkz: bu bir pipo değildir)
google'ın 110. doğum günü adına yeni logo yaptığı kişi. google türkiye'de de görülüyor baktım google amerikada ya da çek cumhuriyetinde görünmüyor fransa da görülüyor belçika da görünmüyor ama google ne yaptığının farkında mı acaba rene magritte'nin türkiye için ne önemi olabilir ki ama buna rağmen logo google türkiye'de var adamın doğum yeri olan belçika'da yok.

ekleme: işin acayip kısmı 2013 ün kasım ayında belçikada katıldığımız erasmus yoğun projesindeki bir workshop da bu arkadaşın resimlerinden esinlenerek resim çalışması yapmamızdı ve ben onu ilk defa duymuş gibiydim halbuki daha önceden duymuş hakkında bir de entri girmişim.
tam ismi René François Ghislain Magritte olan ve 69 yaşında ölmüş ressam.
fötr şapka,elma,pipo takıntılı-illaki çocukluğuyla ilişkilendirecek freudyenler mevcuttur-aşmış kişilik.ayrıca kadın değil erkektir.
resimlerinde derin hikayeler barındıran sanatçı. o resme baktıkça şiir de yazılır, şarkı sözü de. mesela bu:
http://bettertastethansor...e-magritte-os-amantes.jpg
http://thewordwarrior.fil...om/2009/06/therapeute.jpg
sürrealist resim sanatının en önemli ressamlarından biri olarak 1898-1967 yılları arasında yaşamış çok büyük bir ressamdır rene magritte.
başrolünde jim carrey'nin oynadığı 1998 yılı peter weir filmi the truman show filminin sonunda truman'nın merdivenleri tırmanarak gerçek dünyaya adım atmadan önceki sahnesinde rene magriette'nin bir tablosundan etkilenilmiştir. ancak ben en çok türkçeye 'saldırı tehdidi' olarak çevrilen 'the menaced assassin' isimli tablosunu severim. görmemiş olanlar için:
http://www.bestpriceart.c...714&products_id=13548
kendini bir ressam değil düşüncelerini resim yolu ile ifade etmek isteyen bir düşünür olarak nitelendiren, belçika asıllı sürrealist bir ressamdır. menaced assassin, heart of the matter, son of man eserlerinden bir kaçıdır.
ilgi çekici ve etkileyici resimleri bulunan ressam. eserlerini şöyle anlatmış: "Benim resimlerim hiçbir şey anlatmayan görsel imgelerdir. Akla gizemi getirirler. Doğrusunu isterseniz, benim resimlerimi gören biri kendi kendine şu basit soruyu sorar: 'Bunun manası ne?' O resmin bir manası yoktur. Çünkü zaten gizem de aslında hiçbir şeydir, bilinmeyendir."
Hayatı boyunca insan portreleri yapardı ama bu portrelerin yüzü çoğu zaman örtülü idi.

Neden ?

görsel
"bir güzel sanat eseri maddi karşılığı ödenmiş bile olsa, onu üreten kişinindir. sanatçı yapıtın manevi sahibidir." sözünün sahibi ayırca "böyle sürrealist eserlere can kurban be!" dedirten ressamdır.

görsel

bu da her baktığımda farklı farklı yorumlar yaptığım ve magritte'in en sevdiğim eseri; empire of light
the key of dreams eserinin sahibi ve sürrealizm üstadı.

görsel
yeni tanıdığım ve eserlerini çok beğendiğim müthiş ressam.

https://dg19s6hp6ufoh.clo..._03.32.53.jpeg?1463934834

bu tablonun ikincisi de zülfü Livaneli'nin kardeşimin hikayesi romanına kapak olmuştur.

https://www.sartle.com/si...ZTJt4HMiTp8Ltjo4AtsZfXbf6
Belçikalı sürrealizm akımında eserler veren sanatçı rene magritte.

gerçeküstücülük üstadı diyelim gerçeküstücülük bir daha.

bi fikir vermek adına farkındalık yaratmak adına aa bunu o mu yapmış eseri için bakınız.

görsel evet bu eser ona ait.

gelgelelim benim asıl aklıma takılan - ben sürrealizm akımı eserlerinden pek anlamam hatta böyle bi akımın doğuşunu bile kafamda olduramıyorum yani kim böyle alakasız bi tuhaf anlamsız bi şeyler çizer ki diye inanılmaz cehaletimi de utanmadan dışavurup asıl söyleyeceğime devam edeyim- evet asıl aklıma takılan bi resme (resime mi resme mi diye bende takıldım ama i düşmüş tdkpll) ne diyodum bi resme şöhreti getiren şey ne? bu koşulsuz sanatçının hoşuna giden bir şey mi hep merak etmişimdir. belki de bi talihsizlik olarak yorumlayan sanatçılar da olmuştur.

demem o ki üne kavuşmuş, gördüğümüzde sanatçısının adı aklımızda çakan eserlerden ziyade geri planda kalmış çalışmalarda bi hazine var bana sorarsanız. söyledim zaten. çok uzatmadan rene magritte için bu tezimi haklı çıkardığına inandığım eserini şöyle bırakıyorum.

gerçek gerçeküstücülük o değil gerçek gerçeküstücülük bu.

görsel
Yukarıdaki beyanın esasında o kadar pür bir yanıtı var ki!
Sanat her şeyden evvel bünyesinde yaratıldığı dünyanın (sanatçının şekil aldığı toplumu) izlerini taşır ve var olur.Bu sebeple gelişimsel ve yanı sıra anlamsal olarak değişir ve gelişir.Bunu Yazılı sanat metni kaynaklarından başta gelen e.gombrich’in sanatın öyküsünde sanatı kronolojik bir eksende ele aldığını görmekteyiz.
Bu sebeple tarih boyunca değişim ve önemlisi anlamsal bir aşama kaydeden sanat,postmoderniteye kadar Farklı amaçlarla ortaya konmuştur.(mağara duvarındaki resimler bilinmezliğin verdiği korkudan gelen totem anlayışıyla yapılıyorken rönesans’ta ise toplumun yapısını anlatan ve yansıtan din-isa-Meryem konuları hedef alınmıştır)
“Resme şöhreti getiren” şey sanat dünyasında daha öncesinde karşılaşılmamış tavırdır.Bu biçim,teknik özelliklerinin yanı sıra anlamsal derinliği kapsar.Carlo carra’yı ünlü yapan sıradışı fırçalara sahip olması değil,o dönemde “fütüristik” anlayışın ilk kez belirmesidir, bir Örnek daha Empresyonizm’e (izlenimcilik) bakalım;19.yy’a kadar hiç bir sanatçı topluluğu atölye dışına çıkıp güneş ışığını kovalarcasına dağlarda,bahçelerde kırlarda resim yapmamıştır.Evet elbette bunu yapan insanlar da vardır ama anlamsal bir bütünlük oluşturmak,sanata nihai bir yön vermek aldına değil.Şunu da unutmamalıyız ki sanatta ün dediğimiz şey,bu bahsettiğimiz dönemler için anlık yaşanan durumlar değildir.Rene Magritte de iki tuval boyadıktan sonra bilinen bir sanatçı değildir.Hele ki o dönemde yaşamış sanatçıların bir çoğu,tanındıklarını bilmeden ölüp gitmişlerdir;Vincent Van Gogh,Rembrant ve bir çok sanatçı,müzisyen ve kompozitör.
Sürrealist ressam...
Kendisine ait the lovers eseri livaneli'nin kardeşimin hikayesi kitabının kapağında kullanılmıştı.

görsel