bugün

herhangi bir durum, çözülmesi gereken bir sorun karşısında gündeme gelen halk oylaması.
meclisin yaptığı son değişikliklerin karşımıza gelme şekli olacaktır.
cumhurbaşkanının referandumla seçilip seçilmemesini referandumla çözmeye çalışan ülkemizin saçmalamış işlemlerimden biri
meclis tarafından kabul edilen veya kabul edilecek olan bir kanun metninin halkın onayına sunulması.
(bkz: mecburi referandum)
(bkz: ihtiyari referandum)
liberal demokrasilerde katılımı arttırmaya yönelik uygulama.bizim gibi ülkülerde ise katılımdan çok iktidarın oteritesini halkına dikta ettirmesei olarak karşımıza çıkmakta.
(bkz: azınlığın çoğunluğa tahakkümü)
gelecekten gelen edit:evet akp bir azınlık yönetimidir.patrimonyal yönetimin biçimi içersinde yönetilmektedir.sağdan soldan topladığı adamlar kendi yapısını değiştirmemektedir.her parti böyle değilmidir?evet öyledir.bunla ilgili yazıyı da başka bir güne erteleyelim.
yarın oy kullanacağımız hede.
referandum yapılmaz, yapmıyorlar halktan korkuyor derler.
referandum yaparlar, yok para bosa gidiyo, yok gereksiz, yok azınlıgın cogunluga hükmü derler. konu kanımca ne yapıldıgı degildir kimin yaptıgıdır bazı kesimlerce*.
işlev bakımından genellikle kara para aklama eylemiyle benzeşir.daha kötüsü referandum legaldir.
"katılım yüzde 50'nin üzerine çıkmazsa iptal olur" gibi bir düşünce sarmış insanları bu konuda.
Bütün halkın, bir mesele üzerindeki oyunu toplamaya verilen ad, halkoyu. Çeşitli siyasi, sosyal sebepler karşısında başvurulan bir halk oylamasıdır. Her hangi bir coğrafya bölgesinin, çevresinde bulunan ülkelerden hangisine ait olacağının barış yolu ile çözülmesi esas olarak alındığı hallerde o bölge halkının oyuna başvurulduğu gibi, bir rejim değişikliğinin bir anayasa değişiklinin sonucunu anlayabilmek için halkoyuna başvurulur.
bana hep şu cümleyi hatırlatır "milyarlarca sinek yanılıyor olamaz, hadi bok yiyelim."
http://www.referandum.net.tc
12 Eylül 2010'da yapılacak olan şeydir. Bunun için RTE dahil tüm liderler peşinsıra mitingler ve ikna turlarına başladılar bile. En çok ilgimi çeken RTE ve partisinin ikna turları idi. Son dönem de hem kendi partisinin olağan genel kurul toplantıların da hem de mecliste yer yer 12 Eylül 1980'e ithafen garip garip saçmasapan söylemlerde bulunmakta, hatta kendi içinde çelişkilerle dolmaktadır. Nitekim bunun yanlış olduğunu anlama kapasitesi düşük halkımız maalesef gene bildiğini okuyacaktır. Acaba bu referandum bize ne getirecek, ülkeye ne sağlayacak, neler götürecek adına birşey bilen varsa helal, bunları bilipte buna rağmen "Evet" diyecek varsa onlara da yuh diyeceğim.

Aslında o değilde benim merak ettiğim; toplantılar da, basın açıklamaların da, orda burda 12 Eylül darbesinden 27 Nisan'dan bahsedip zırıl zırıl ağlayan, elini öpmediği şeyh şıh kalmayan, geçmişi karanlıklarla dolu hapisaneler de şair olmuş, yeryer tutucu yeryer emlakçı bir başbakan nasıl oluyor da bir anda "anarşik" olabiliyor ve aynı zamanda tüm büyük şehirlerin billboardlarını süsleyen AKP referandum reklam kampanyasında "Darbelerin Karanlığından, Demokrasinin Aydınlığına Evet" gibi abuk ve gayet faşist bir söylemde bulunabiliyor?
Sanırım artık şaşırtması için bir mucize dileyeceğiz halkımızdan bizi.

Neyse ki özgür irade halen satılık... *
12 eylülde yapılacak olan seçim şekli. ancak bu sefer ( kı aslında him referandum görmedim) önümüze getirilen çürük dişli bir at.
(bkz: akp)
uludağ sözlükten öğrendiğim kadarı ile, vergi borcunuz varsa evet demeniz gereken şey.*
demokrasilerde ortak fikir çoğunluğunun tespit edilmesiymiş. fikirli insanlar falan filan...
o kadar maddeyi sadece beyaz-kahverengi bir kağıda mühür vurarak mı oylayacağız.

belki ben bir maddeye evet demek, başka bir maddeye hayır demek istiyorum, niye hepsini tek bir kağıtta oyluyorum ki?

bir de neden "çekimser" bölmesi yok? milletvekilleri meclisteki oylamalarda "çekimser" oy kullanıyorlar, neden ben halk olarak kullanamıyorum, hem çekimser oy katılımı da arttırır, evet çi veya hayır cı olmak istemeyen vurur mührü çekimsere, şimdi bakın görün katılım bayağı düşük olacak, zaten normal seçimler de % 15-20 lik kesim ya sandığa gitmiyor, ya boş oy atıyor, ya yanlış oy kullanıyor ya da oy pusulasına zarar verip(yırtıyor, parçalıyor vs.), şimdi BDP de referandumu boykot kararı aldı, BDP seçmeni nerden baksanız %7-8 var, eh bir de "kararsızlar"ı ve "ne olacak referanduma gidip oy kullansam" cıları de katın, % 30 a varacak. sonrası mı % 60-65 in kararı anayasayı değiştirecek. halbuki çekimser oy olsa bunlar çekimsere basmak için gelirlerdi sandık başına ve ben inanıyorum çekimser olsa, çekimserler en çok oyu alırdı, çünkü çok ama çok karışık bir durum var önümüzde.

(bkz: referandumda çekimser oyun olmaması)
Halkın neye "evet" ya da neye "hayır" diyeceğini bilmeden parti liderlerine olan sempatisine göre düşündüğünü bir kez daha bize kanıtlamıştır.

Not: dün sokakta dagıtılan bilgilendirme forumlarını(!) inceledigimde bilgilendirme formu olmadıgını gördüğüm sonucunu az cok tahmin ettigim referandum..
(bkz: referanduma evet cephesi)
sezen aksu'nun evet diyeceği şey.

sanatçının açıklaması aşağıda:

"Eksiklerine rağmen evet diyeceğim. Dört dörtlük, gerçek bir toplumsal uzlaşmayla hazırlanacak çok daha kapsamlı ve özgürlükçü nihai şeklini alana kadar da evet demeye devam edeceğim."

kaynak: vatan gazetesi.

beğenmemesine rağmen evet demesi ilginç. anayasa değişikliğinin ilerde tekrar tekrar ele alınacağını umması da ilginç. defalarca tadilat yapılıp sonunda en iyi halini alacağını ümid etmesi ise en ilginci. yahu madem beğenmiyorsun neden hayır demiyorsun? hayır de, gerçek tavrını koy ortaya. beğenilen şey bir daha kolay kolay ele alınıp gözden geçirilmez. beğenilmediği ortaya çıksın bu işin ve toplumun tüm katmanlarının kabul edeceği bir anayasayı hazırlamanın yolu şimdiden açılsın.

hadi bakalım aydınlar, tren kaçmadan bir kez daha düşünün bu işi.
k: kanal 7 muhabiri
b: ben
y: yer
t: iş bölü zaman...

k: pardon, referandumda hangi oyu vereceksiniz?
b: boykot ablacım.
k: bdp'lisiniz galiba?
b: yo, ofis "boy"um...
k: ee, "kot"unuz yok?
b: dert etmeyin, referandum için ayarlarım bi tane...

edit: mesajımı da verdiğime göre yatiym ben..
memleketi soydum başucuma koydum ben bir anayasa uydurdum , duma duma dum, referandum tekerlemisiyle ünlüdür.
meclis te oylanan, meclis ten direk kabul edilme sayısına degil ancak referanduma gitme sayısına ulasmıs halkın onune gidecek maddeler toplulugu olmakla birlikte yapılan mitinglerde niye evet niye hayır ın aksine senin boyun benim posum benim villam senin gemin ben ne kadar yol yaptım sen ne yapmadım tartısmalarıyla =referandum mitingi=olmaktan cıkmıs =secim mitingine= donmus ve halkında dogal olarak parti tutar gibi olaya bakmasını saglayan sey.
türkiye cumhuriyeti olan butun herkesin vatan sevgisi için ve milletin kurtulusu için evet cevabı vermesi gereken yeni anayasa değişikliği.
(bkz: evet)
(bkz: hayır)
(bkz: hepiniz siktirin gidin) *