bugün

deneysel süreçler sonunda fayda endeksli sonuçlarla ilgilenir.bu bağlamda bilginin geçerliliği faydalı olduğu süreçler içindir yalnızca.kapitalizmin kendisine felsefi temellerini oluşturmasını sağlamıştır.misal geminin yüzmesi için su gerekli ve faydalıdır, peki ya gemi su alırsa?zaman göstermiştir ki kapitalizmin suyu çıkmış, gemisi batmıştır.
Bütün insan davranışların temel motive edici özelliğinin pratik fayda olduğunu ileri süren yaklaşım.
herhangi bir ahlaki öğretiye tabi olmadan salt çıkar amaçlı yapılanların akımıdır.

-niye çaldın lan?
-saaane yarraaam, lazımdı çaldık işte.
yaşayarak kazanılan tecrübeler ve deneysel metodları temelinde barındıran, dogmatikliğe karşı olan felsefi bir akımdır. mustafa kemal atatürk bu felsefeyi benimsemiş bir liderdi.
pragmatist her an arzuları doğrultusunda ayrı bir hedef tayin eder. adeta ona her şey helaldir. zaman ve zemine uymak adına farklı yollar ortaya çıkarma niyeti ancak ve ancak gündelik kazançtan mahrum kalmama telaşının getirisidir. insanın davranışları fonksiyonel olma adına zaman içinde anlık ihtiyaçları gidermeye yönelik çıkarcı davranışlar bütününe evrilir. şiddetle kaçınılması gereken durumda budur. bu pragmatizmin zehirli ısırığıdır.
dünya nın nesnel gerçeklerine gözlerini kapatıp, gerçeği kişisel yarar doğrultusunda tanımlayan felsefi görüştür. doğruyla iyinin birleşimidir.
kapitalizmin felsefesi.
bir düşüncenin doğrulunun ya da geçerliliğinin o düşüncenin pratik sonucu ile ölçülebileceğini benimseyen ve savunan felsefi görüş. bu görüşe göre bir bilgi faydalıysa o bilgi doğru bilgidir.
hakikatı ve gerçekliği yalnızca eylemlerin sonuçları ve başarıları ile değerlendiren felsefe öğretisi.
faydacılık, yararcılık.
''ne ki faydalıdır o bilgidir, ne ki bilgidir o faydalıdır. ''

temeline dayanan felsefik görüştür. faydalı olan her bilgi doğru bilgidir.
çıkara yönelik hareketinde tek kural kabul ettiği acımasızlığı ve ölçü tanımazlığıyla bilinen machiavellist tutum dahi hedefe doğru hareket etme noktasında pragmatist düşünceye göre daha şahsiyetli bir tavır sergiler. iyi veya kötü bir hedefi vardır. machiavellist kutsal veya profan her yolu dener. ancak pragmatist her an arzuları doğrultusunda ayrı bir hedef tayin eder. adeta kendisine her şey helaldir. bu tutumuyla hiçbir yolun yolcusu olmamış ve olamayacak kıymetsiz bir felsefedir.
Kolaycı ,işe gelen felsefe
kapitalizmin çürümüşlüğünden mi doğmuştur yahut bu felsefeyle mi kapitalizm çürümüştür diye düşündürür.
uzun vade de işe yaramayacak felsefi bir yaklaşım.***
kısacası her bireye düşüncesinde ve hayatında bencil olmasını salık veren ideolojidir. amerikan menşeili olup, sovyetler birliği dağılınca yapılan "ühühühü komünizm bitti" çığırtkanlığı pragmatizme aittir.

(bkz: egoizm)
"insan kurallar için yaşamaz, kurallar insanlar için vardır." felsefesidir.
19. yüzyılın sonlarına doğru piyasaya çıkmıştır. koşullara inanmayı, koşullara göre hareket etmeyi hayata geçirince müslümanlar'da, temel islami ilkeler yerine koşullara göre hareket etmeye başlamışlardır.
abd'nin resmi ideolojisidir ve eğitim sistemini şekillendirmiştir. bizim de en azından eğitim sisteminde kesinlikle örnek almamız gereken bir felsefedir. soyut şeyler, matematik filan öğretmek yerine hayatta karşılarına çıkacak problemlere nasıl çözüm bulabileceklerini öğretmek, hayat için gerekli pratik bilgileri vermek esas alınmalıdır.
insanoğlunun pekçok davranışını istemeden de olsa şekillendiren felsefi belirteç. birey, her şeyi sağladığı fayda ölçütünde değerli saymaktadır. bu yolda; ahlak ve etik kavramlar ard sıralara itelenmektedir.
ekonomik yetersizliği çözümlemek için hırsızlık yapmak isteyen bir kişi; hırsızlık olayına yeltendiğinde doğacak sonuçları göze almak durumundadır. bu yolda; yakalanabilir, yaralanbilir veya öldürülebilir. bu sebepten kaçınılması gerekir. o halde hırsızlık bize pratik ölçüde fayda sağladığında zararlı veya zararsızdır; etik açıdan doğru olup olmadığına bakıldığında değil.
Bir arkadaşınızın sizin arabanız olduğu için sizinle arkadaşlık kurma düşüncesi kendine yarar sağladığınız için sizinle arkadaşlık kurduğundan dolayı onu pragmatist yapar. Günümüzde Abd dışında petrol için kurulan ülkeler arası birleşmelerde bunlara en somut örnektir.
(bkz: copy paste 101)
herkesin benimsediği ama çoğunluğun benimsediğinden haberdar olmadığı gerçeklik.
bir insan bir şeyi çıkarı olmadan yapıyorsa, o insanın akli problemleri vardır.
bir ateistin gördüğü dilenciye para atması, ve titanikteki herifin kendini biri için öldürmesi de bunlara dahildir.
mutluluk bulaşıcı bir şey olduğu için dilenciye verilen para insanın kendini bir işe yaramış hissetmesini, değerli hissetmesini sağlar.
fedakarlık ise, karşıdaki insanın fazla sevilmesi sonucu ortaya çıkar.
o kişinin olmadığı bir hayatı yaşamanın, yaşamamaktan iyi olmayacağını düşünen insan, canıyla fedakarlık yapmıştır.
dünyadaki herşey fayda üzerine kuruludur. düşüncesini ortaya atan felsefi akım.
(bkz: pollyanna)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar