bugün

20. yüzyılda yaşanan gelişmeler bir birikimi ortaya koymuş, ancak, sanatın giderek yeniden bir üst kültür yaratacağı korkularını ve tartışmalarını başlatmıştı bile. Bu tepkiler, Amerika'da 1950- 1960 yıllarında bir alt kültür çalışmasını gündeme getirdi. Soyut dışavurumculuğa (abstract expressionism) karşı reaksiyon olarak Pop art gelişti. Günlük yaşamda sanat, sanatta günlük yaşam tartışmaları yeni yapıtların sergilenmesini sağladı. Plastik sanatlarda Andy Warhol bu tarzın önemli taşıyıcılarından biri oldu.
1950 li yıllarda boy göstermeye başlayan, popüler kültürü eleştirmek için yola çıkan ama daha sonra onun bir parçası olan sanat akımı.

tıpkı rönesansta olduğu gibi çok yönlü sanatçılar ortaya çıkmıştır bu dönemde. Andy Warhol bu akımı en iyi temsil eden sanatçılardan biridir.

pop art ile birlikte artık insanlar yavaş yavaş popülerin esareti altına girmeye başlamıştır. yani bugün birçoğumuzun şikayet ettiği popülerin insanları koyunlaştırması sanat tarihi açısından çok da uzun olmayan bir zaman diliminde 50-60 yıl öncesine dayanmaktadır.

o zamanlara baktığımzda büyük afişler, bir dolu yeni sanat eleştirmeninin doğmasına neden olan modern sanat denemeleri, görsel, renkli insanı kendi içine çeken bir dünyayla gitgide daha hızlı ve korkutucu biçimde sanayileşen, daha da hızlı kirlenen "uygar dünya" nın üzerini bir perde gibi örtmüştür.
postmodernist roman polisiye-metafiziğe yönelerek pop-art a yaklaşmıştır.
(bkz: benim adım kırmızı)
2003 tarihinde yayımlanan tam adı "pop art: pet shop boys - the hits" olan pet shop boys albümü. iki yeni şarkı miracles ve flamboyant haricinde grubun sevilen şarkıları ve mixlerinden olşuyor.

albümde yer alan şarkılar:

pop (disc 1)

1. go west
2. suburbia
3. se a vida e (that s the way life is)
4. what have i done to deserve this?
5. always on my mind
6. i wouldn t normally do this kind of thing
7. home and dry
8. heart
9. miracles
10. Love comes quickly
11. it s a sin
12. domino dancing
13. before
14. new york city boy
15. it s alright
16. where the streets have no name (i can't take my eyes off you)
17. a red letter day

art (disc 2)

1. left to my own devices
2. i don t know what you want but i can t give it any more
3. flamboyant
4. being boring
5. can you forgive her?
6. west end girls
7. i get along
8. so hard
9. rent
10. jealousy
11. dj culture
12. you only tell me you love me when you re drunk
13. liberation
14. paninaro '95
15. opportunities (let s make lots of money)
16. yesterday, when i was mad
17. single-bilingual
18. somewhere

mix (disc 3 - limited edition cd)

1. can you forgive her? (rollo remix)
2. so hard (david morales red zone mix)
3. what have i done to deserve this? (shep pettibone mix)
4. west end girls (sasha mix)
5. miserablism (moby electro mix)
6. before (danny tenaglia classic paradise mix)
7. i don t know what you want but i can t give it any more (peter rauhoffer new york mix)
8. new york city boy (lange mix)
9. young offender (jam and spoon trip-o-matic fairy tale mix)
10. love comes quickly (blank and jones mix)

kaynak:http://en.wikipedia.org/w..._Pet_Shop_Boys_-_The_Hits
popüler olan şey sanat mıdır? sanat popülerlik midir? sorularının ürünleri olan, en güzeli andy warhol tarafından devrimsel nitelikte dile getirilmiş yapıtsallar kategorizasyonu. pop art eserlerinin sıçıldıkları rivayet olunur ki, üzerine üşüşen milyonlarca insana nispettir anafikri.
(bkz: fanzin)
kısaca popüler olanın sanata dönüştürülmesidir. kitle iletişim araçlarının gelişimi 'popüler olmak' denen olguyu oluşturmuş. bu pop art'ın da beslendiği kaynak kitle iletişim araçlarıdır. tüm bu popüler olmak ve kitle iletişim araçlarının günlük hayata olan hayvani etkileri pop art'ın kısır döngüsünü oluşturur.
her çağda değişik sanat akımlarına sahip dünya elbette ki bu akımdan da bi şekilde sıyrılacaktır. nasıl olsa insanlığın baya boş zamanı var. aslında bu pop art eserlerinin kendisi insanlığın boş zamanının olduğunun göstergesidir. misal; adam nü bir resimde bir adamı afedersiniz şeyini, bi kaç el ve ayak parmağını yarıdan kesik olarak çizmiş buna da pop art demiş. ne la bu? diyebilirsiniz ama çoğu kişi bunu popüler görüp, sanat anlamı yüklemekte. ama eminim ki sonu var bu akımın.
pop çağının sonu belki de uzay çağının yakında gelmesiyle kendini yeni uzayımsı eserlerde gösterecektir. tabii bunun için birkaç yüzyıl beklememiz gerekecek.
1950 lerin sonunda ingiltere de ortaya çıkıp 1960 larda avrupa ve amerika ya yayılan bir sanat akımı. genellikle resim ve az sayıda heykel ürünü vermiştir. temel yönelimi, endüstri toplumunun günlük tüketim eşyalarını, kitlesel iletişim araçlarının teknikleriyle betimlemektir. bu tür objeleri çevrelerinden yalıtıp, abartılı boyutlarda ve çoğunlukla resimli roman ya da reklamcılık tekniklerini kullanarak resmeder. konular hamburgerden konserve kutusuna, sigara paketine dek değişebilir. ünlü izleyicileri arasında a.warhol, g.segal, r. rauschenberg adları sayılabilir.
20. yüzyılın en önemli sanat akımı olarak düşünülebilir. Popüler kitle kültürü'nün, tüketim amaçlı yaşam biçiminden ve reklam sektörünün özünden ve tüm tekniklerinden beslenir. Adında çabuk tüketilip, hemen unutulacak olan 'pop' (sabun köpüğü) ve tek derdi zamana direnmek, evrensel olmak olan 'art' (sanat) kelimelerinin birleşip oluşturduğu çelişkiyi içerir. kendini iğneleyen, kendi çukurunu kazan sanat akımı diyebiliriz.
konserve kutuları ve yol işaretleri gibi günlük kullanım nesnelerini kullanarak popüler kültürü tüm yönleriyle ele alan sanat akımıdır.
güzel bir ps çalışmasıdır...
bu senenin moda trendleri arasında olan pop art desenlerini çantada, ev tekstilinde, hazır giyimde, sarayciye kısaca tekstilin ulaşabildiği her yerde görmek mümkün olacak.
çanakkale'de salı ve cumartesi geceleri öküz barda çıkan, ayrıca mask arena'da partilerin çoğunda boy gösteren, enerjisi oldukça yüksek, dinlerken keyif alınan grup. özellikle saat 11'den sonra öküzde tekilanın bir saatliğine beş liraya düşmesi ile dinlemekten ekstra haz alınan grup. henüz çok genç, ama çomü öğrencileri için unutulması zor.
sevmekten kim usanır bahis konusudur. her materyal eşlik edebilir.
Flat ama çok estetik bulduğum bir sanat akımı. Ve bence 2d animasyon projeleri için çok değerli referanslar sunabilir.
amerikan toplumu, belli bir tarihi-kültürü-kökleri olmayan karma "kolaj" bir toplumdur ve kendi sistemlerinin bir gereği gibi önlerine ne atılsa onu "yemek" olarak değerlendirip hayır demezdi; demez... bu sebeple andy warhol boş fasulye tenekelerini boyar, renklendirir, birtakım atıklarla süsler ve bu pop art olur. amerika buna bayılır! aksaklık toplumun bunu hemen kabullenip sorgulamamasındadır. bu sebeple pop art ingiltere'de yaygın bir sanat akımı olamazken amerika gibi çılgın bir tüketim toplumunun gözdesi olmuştur.
Pop art tutuculuk ile yenilikçilik arasındaki çizgidir bazen.