bugün

ingilizce "permanent" (kalıcı) ve "agriculture" (tarım) kelimelerinin birleşiminden oluşur. "Permanent Agriculture" kavramı ilk olarak Franklin Hiram King'in 1911 yılında yazdığı "Farmers of Forty Centuries: Or Permanent Agriculture in China, Korea and Japan" adlı kitapta kullanıldı. "Permakültür" (permaculture) kelimesi ise 1970'lerde Avustralyalı Bill Mollison ve David Holmgren tarafından, endüstriyel ve tarımsal sistemler tarafından yaratılan toprak, hava ve su kirlenmesine, kaybolan bitki ve hayvan türlerine, doğal olarak yenilenemeyen kaynakları yokedici ekonomik sisteme tepki olarak geliştirildi ve eski deneyimlerden oluşan bitki, hayvan ve sosyal sistemlerin bilgisine yeni fikirlerin eklenmesiyle, "kalıcı tarım" ve "kalıcı kültür" inşa etmek manasında kullanıldı. Kavram zamanla değişik manalarda kullanılmış olmakla birlikte, günümüzde artık; gıda üretimi, arazi kullanımı ve topluluk inşa etmede sürdürülebilir ve etik bir tasarım usulü kullanmak olarak tanımlanabilir.

Permakültür'ün diğer bir tanımı da "sürdürülebilir yerleşimler tasarlamak"tır. Bu bir felsefe ve toprak kullanımı yaklaşımının mikroklima, yıllık ve çok yıllık bitkiler, hayvanlar, toprak ve su yönetimi ve insan ihtiyaçlarının birlikte ve bağlantılı olarak içiçe geçtiği üretken topluluklar bütünüdür. (Bill Mollison ve Reny Mia Slay, Permakültür'e Giriş)

Permakültür tasarımının temel amacı; bitki, hayvan ve insanları üretim amaçlı bir araya getirerek, bakımı kolay, istikrarlı, kendi kendine yeten bir düzeni "mümkün olan en küçük alanda" oluşturmaktır. Kaynak kullanımına bağlı olarak çevremiz ile ilgili daha kapsamlı düşünmeyi ve buna yönelik uygulamaları içerir. Bunları yaparken de doğadaki örneklerden ilham alır. Permakültürün ana teması ürün yetiştirilen ekolojik alanlar tasarlamaktır.
*
gezegenimizi kurtaracak olan metodolojidir. tarım alanında da günlük hayatta da uygulanabilir.
bildiğim kadarıyla türkiye de şu anda iki tane kursu bulunmaktadır. biri erdekte diğeri marmariçte dir.
temelde kendi kendine yetmek ve doğaya en az zarar vererek hatta zarar vermeden yaşamak felsefesidir.
doğa bir bütündür ve insanoğlunun saçma sapan müdahaleleri olmasa kendi içinde dengeyi herzaman bulur.
incelemek lazım. belirtmekte fayda var bunu uygulayabilmek bir gelişmişlik göstergesidir ama temelde köylerde dedelerimizin uyguladığı yöntemdir. maalesef toplum tüketime ve ihtiyaç fazlası üretime yöneltildikçe dünyanın çivisi çıkmıştır.
basit üretim teknikleri kullanarak kişinin kendine üretime kazandırabilmesini amaçlar. yüzeysel olarak bu tanımı yapabiliriz. küçük bir bahçede veya evinizin balkonunda bile uygulayıp yetiştirebileceğiniz çok fazla ürün vardır aslında. dün radyoda bir röpartaj dinledim. misal hanımefendi roka almış pazardan, uçlarını kesip köklerini saksıya dikmiş ve rokalar tekrar büyümüş. bu kadar basit tekniklerle bile üretim yapılabiliyor.
Permakültür ve Ekolojik Yaşam Sağlıklı ve Besleyici Gıda, Barınak, Temiz Su, Temiz Hava ve Âhenkli Toplum Oluşturmak için başlatılan ve desteklenmesi gereken bi olgudur.
10 sene evveline kadar türkiyede yaygın olmayan bilinmeyen bir şeydi bu. Eğitimini almak için bile yurt dışına gitmek gerekiyordu. buğday derneğinin çabalarıyla ve birkaç doğaseverin girişimiyle şimdi daha iyi durumda. yurdun çeşitli yerlerinde uygulanıyor, eğitim kursları veriliyor, permakültür hakkında türkçe kaynak kitaplar yayınlanıyor. siteler açılıyor, sosyal medya ağları kuruluyor ve gittikçe çoğalıyor.

Hatta 2015 mart ayında, türkiyede ilk kez bir belediye*, PDC (Permaculture Design Certificate - permakültür tasarım sertifikası) kursunu halkın ücretsiz almasını sağladı. bu kursa önayak olan ve permakültüre gönlünü vermiş taner aksel başta olmak üzere, prof. dr. vahap katkat, and akman, mustafa bakır gibi değerli insanlar bu eğitime katkılarını sundular. bursa dışındaki illerden gelenlerle beraber yaklaşık 130 kişi bu eğitimi aldı. pdc kursu için yüksek bir sayı bu.

dünyayı güzelleştirecek en iyi çevre hareketine başlangıç için:

http://permakulturplatformu.org/
https://ecotopianetwork.wordpress.com/
http://belentepe.org/default.asp
http://www.sineksekiz.com/
http://gidatopluluklari.org/
Doğal ve sağlıklı yaşama dönüş çabasını kapsayan terimdir.
Desteklenmesi gerekendir.
Sürdürülebilir tarım ya da permakültür, doğadaki insan yerleşimlerini, doğal ekosistemlerden örneklenen ziraat uygulamaları ve sürdürülebilirlik görüşüne göre uygulayan bir ekolojik tasarım anlayışı.