son donem resimlerinde kullandığı geometrik formlarla kübizmin kapılarını aralamış ressamdır. pablo picasso nun kendisinin de söylediği gibi öncüsü olmustur.
empresyonizmin geçici parlaklığına karşı modern resmin babası kabul edilen, postempresyonist ressam! resimde sağlam vuruş ve figürleri esas almış.. resimden anlamam, ama eserlerindeki kubizme geçiş izlenesi..
çok sinirli bir çocuk imiş, en ufak bir eleştiride dahi köpürürmüş.
fransanın en iyi ressamlarından biridir. kübizmin doğuşuna zemin hazırlamıştır kendileri.doğum yeri fransa'nın güneyinde marsilya yakınlarında bulunan aix-en-provence'dir.şehrin her yerinde tablolarını, adına yapılmış müzeleri görebilirsiniz.
doğrusu: paul cezanne
yanlış okuma: paul eczane *
çocukluk arkadaşı Emile Zola olan kübist ressam.
izlenimcilik akımının en önemli temsilcilerinden biri olup "Kâğıt Oynayanlar", "Pipolu Adam", "Yıkanan Kadınlar" gibi tablolarıyla çağdaş resmi ve özellikle kübizmin estetik gelişimini derinden etkilemiş ünlü Fransız ressam.
her halukarda ustaca renkleri kullanmıştır: hangi resmine baksan, çelişki yaratmayan çok çok uyumlu, fakat zıt gibi de duran renkleri vardır. bir sıra ressam olmanın moda olduğu fransa'da cezanne gerçekten resmin tanrısı olmuştur.
bu hayattan gideli 172 yıl olmuş olan fransız ressam.

uyarı üzerine edit: 172. doğum günüymüş efenim.
google amcanin unutmadigi ressam.

[ http://www.google.com.tr]
"dünyayı bir elmayla değiştireceğim" diyen ressam. helal olsun
"Gerçekleştirilecek ilerlemeler için doğadan başka bir şey yok ve göz, doğayla temasa girince terbiye oluyor." demiş ve aşmış empresyonist*.

(bkz: empresyonizm)
Faruk eczanesi mi demek istemiştiniz?
Modern sanatın babası olarak anılan, Fransız ressam. Empresyonizm ile kübizm arasında duran sanatıyla, fovistler, kübistler ve soyut sanatçıları etkiledi. 19 Ocak 1839'da Aix-en-Provence'ta dünyaya geldi. Fabrikatör babasının baskısı kişiliği nedeniyle, resim okulunu bırakıp hukuk okumaya başladı. Ama resim çizmeyi asla bırakmadı. 1861 yılında, Paris'e çocukluk arkadaşı Emile Zola'nın yanına gitti. isviçre Akademisi'nde ve Louvre'da çalıştı. Ne var ki, Güzel Sanatlar Akademisi giriş sınavlarında başarılı olamadı ve memleketine geri döndü. Resimleri, sergi jürilerinin onayını almıyor ve sergilenmiyordu. Bu reddediliş yıllar sürse de azminden bir şey kaybettirmedi. italyan ustaların eserlerini kopyalamaya ve eserler vermeye devam etti. Tabloları ilk kez, 1863'te Reddedilenler Salonu'nda sergilendi. Empresyonistlerin parlak ve açık renklerinin etkisi eserlerinde görülüyordu. Noktalama akımından da yararlandı. Perspektif kurallarını kendince yorumlaması, kübistlere ilham verdi. Hayatının bu döneminde Hortense Fiquet ile evlendi. Yaşamının son yıllarında yaptığı "Yıkanan Kadınlar" (1902-1906) adlı tablosu ise, sanatının doruk noktası olarak kabul edilir. 1906 yılının 22 Ekim'inde geçirdiği zatürre sonucu yaşamını yitirdi.
(bkz: paul eczanesi).
benim en beğendiğim eseri.
paul cezanne- Antoine Dominique Sauveur Aubert (born 1817), the Artist's Uncle, as a Monk

görsel
Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Paul_C%C3%A9zanne