bugün

tavşanlarıyla ünlü bir dünya kenti!

öhm.
hz. isanın öldüğü günü aslında ölmeyip göğe yükseldiğinden, ertesi günüde geri geleceğinden dolayı kutlamaktır hristiyanlarca. yakında bizde kutlamaya başlarız noel misali.
katolik, kadim ortodoks* ve protestan kiliselerinde geçen pazar günü; diğer ortodoks kiliselerince ise bugün kutlanan bayram.

türkiye'deki rum ve süryani dostlarımızın bayramını kutlarım.
Protestan kiliselerce Nisan ayının ilk haftası, Ortodoks kiliselerce ise Nisan ayının üçüncü haftası kutlanan isa Mesih'in dirilişini kutladıkları bayramdır.
2010 yılı Protestan kiliseler için 11 Nisan, Ortodoks kiliseler için ise 18 Nisana denk gelen bayramdır.

40 gün sonra ise isa'nın göğe yükselişi ve Kutsal Ruh'un yere inişi kutlanır.
(bkz: pentikost)
bu yıl 4 nisan a denk gelen bayramdır.
bu sene kutlayamayacağım hadise.
hristiyan bayramıdır.

filipinler'deki pampanga köyünde kutlanma biçimi çok farklıdır. oradaki insanlar hz. isa'nın çilelerini yaşarlar. kendilerine zarar verirler. bunun için bir kuruş para almazlar.

http://www.youtube.com/watch?v=Ox3QFq3vGJY

edit: video.
en süper bayram.
an itibariyle içinde olduğumuz ve p.tesi de okulumun tatil olacağını bildiğimden dolayı sevindiğim bayramdır.
yarın ruslar için yumurta boyamamız gereken bayramdır. rusların dediğine göre kırmızıya boyamak daha makbulmuş. yumurtayı gıda boyası ile boyama imkanı olmayanlar , soğan ile kaynatabilir ve rengini değiştirebilirmiş.

işin aslı yumurta değil elbette. hz. isa nın dirilip göğe yükseldiği gündür. gerçi islam inancında öldükten sonra dirilip dünyaya dönüş yoktur. dolayısıyla hz. isa ölmemiştir. sadece beklemededir. yine islam inancına göre kıyamete yakın dünyaya gelip islamı yaymak için mücadele edecektir.
çöreğinden sebep sevdiğimdir.
bugün kutlanmıştır. hayırlara vesile olsun.
süryani bir komşumuzun çörek getirmesiyle haberdar olduğum ve "allah kabul etsin" dediğim dini bayramdır. aynı komşumuz da ramazan ve kurban bayramlarında bizi gördüğünde iyi bayramlar der, kandillerde tatlı dağıtırsak "allah kabul etsin" der. ırkçılık insan olma bilincinden uzak olmaktır. kardeşçe yaşamak ne güzel şey.
tavşan şeklinde içi boş, devasa çikolata.
hristiyan aleminin noelden sonra en önemli bayramlarıdır. bugün kutlanmıştır. iyi bayramlar diliyoruz kendilerine...
yumurtası ve çöreği meşhurdur. bir baharı gördük minnettarlığıdır tanrılara.
bu gun kutlanmistir. (bkz: pâques)
temel çıkış menbaası, islamiyete benzer şekilde, çarmıha gerildikten 3 gün sonra, isa'nın dirilişidir. bu süreçte, bu durum kutlanır.

hıristiyan bayramları içerisinde en renkli ve önemli olanlarındandır. paskalya tavşanı ve paskalya yumurtasını, ayinlerine gelen kimselere vermek adettendir.
isa'yı simgeleyen ve onun ilmi ile dünyayı aydınlatışını yansıtan mum yakma seremonileri ise, en görkemli yanıdır.
bereket ve bolluk simgesidir. biz nevruzu kutluyorz, onlar paskalya'yı ama aslında ikisi de arkaik ritüeller. baharın ve hayatın kutsanması işte.
Hıristiyanlıktaki en önemli bayramdır. isa'nın çarmıha gerildikten sonraki üçüncü gününde dirilişi kutlanır. Genellikle Mart-Nisan arası ve pazar günleri kutlanır. Paskalya günü; kıyam yortusu, diriliş pazarı, diriliş günü olarak da adlandırılır.
dün itibariyle paskalya okul tatili başlamıştır. 2 hafta sürmektedir.
gavur memlekette olunca insanı hüzünlendiren bayram. neticede benim bayramım olmasa bile, burada yaşayan insanlardaki bayram heyecanı, sevinci, öğrencilerin bavullarını toplayıp ailelerinin yanına gitme telaşı, senin de aileden sevdiklerinden uzak sik gibi ortada kalmış olman. gurbet koyuyor o zaman.
isa'dan 2500 yıl önce kutlanmaya başlanmış pagan bayramıdır.

iştar'dan gelir, zamanla easter olmuştur.
Ha Hıdırellez, ha Paskalya'dir.
Aslında ikisi de pagan kutlamasıdır.
Bahar geldi diye bayram etmek anlamına gelir; ama Paskalya, Hıdırellez'den çoook daha da fazla dinle gerekçelendirilip efsanelendirilir.
easter çöreğidir.
iştar çöreği yani.