Paskalyada Hristiyanların çeşitli renklere boyadıkları yumurta.
paskalya kuşunun yumurtasıdır. çift sarılıdır...
eskiden istanbul'da paskalya zamanı pekçok yerde rastlanabileceği ailerimiz tarafından rivayet edilen, günümüzde ise sadece birkac rum pastanesinden rastlanebilecek yumurtadır.
boyanıp,
bebeler bulsun diye sağa sola saklanan yumurta çeşididir.
almanyadan gelen dergilerden özenip bizde yapmıştık vakti zamanında
genelde kırmızıya boyanan yumurtalardır. ancak zamanla her renge boyanır olmuştur. bugün akşamüstü yapılan ayinde ve yarınki diriliş (paskalya) ayininde avluda dağıtalacak, yumurtalar tokuşturulacaktır. kutlayanların bayramını kutluyorum.
üzerinde tavşan resmi olur.
yeni dönem protesto aparatı. böyle renkli, canlı, kımıl kımıl!*
haşlanmış ve boyanmış yumurtadır. bugün kendisiyle bir papazın büroya getirip masama bırakmasıyla tanıştım. gülerek bir şeyler söyleyip boyanmış yumurtayı bıraktı masaya gitti papaz efendi. pazar ayininden kalan yumurtaları dağıtıyordu galiba. taksimde büroları gezip dağıtmak kolay. yiyorsa gelsene çarşamba mahallesine, yatırsınlar seni kuluçkaya.
paskalya denilince akla gelen ve ortalığı şenliğe çeviren rengarenk boyanmış yumurtalardır. bu renkli yumurtalar bahar dallarına asılır, sepetlere doldurulur, sofraları süsler.
Hristiyanlıkla alakası yoktur. Pagan orijinlidir, tanrıça iştar vs.
Hristiyanlık geniş alanlara yayılsa da insanlar eski gelenek ve bayramlarını bırakmayın bir şekilde form değiştirip günümüze geldi.

Ki paskalya tarihinin bile dirilişle alakası yoktur. Erken dönem orta çağ kilisesini bok yemesidir... noel aynı şekilde.