bugün

buyuk yanilgi,basarisizlik.

saatlerdir ugrasiyorum beceripte kuramadigim sacma sapan isletim sistemi. neden herkesin hala windows kullandigini simdi cok daha iyi anliyorum.

nasil hicbir bilmeyen birisi kuracak bilgisayarina diye dusunuyorum. oysa ki windows oyle mi herkese hitab ediyor.

sen cok yasa bill gates

edit:calismamasi benim dangalakligimmis. ama yinede begenmedim,oturumu kapat butonu direk windows xp temasindan asirilmis.
kullanmayı bilmeyen windoze tekeline kapılmış beyinlerin bok atmaması gereken linux dağıtımıdır. windoze'nin kabusu olan ve her geçen gün büyüyen open source ailesinin bizim için en önemli üyesidir. 2007 adlı sürümü ile driver desteği genişletilmiş, kullanılabilirlik ve kurulum daha da kolaylaştırılmıştır. her ne kadar kde kullansa da sonuna kadar destekliyoruz. fakat gene de gnome kullansaydı ve kendi paket yöneticisini hazırlamak yerine deb paketlerini kullansaydı daha mutlu olabilirdik. bilgisayarı yonja ve msn için kullananlar yüklemesin, yüklemeye de çalışmasın, yükledikten sonra da gelip bok atmasın.
fare kullanmaktan bilgisayar kullanmaya terfi etmenin bir yolu.
(bkz: pardus 2007)
son kullanıcı için gereken her türlü grafik, ses, video, download, anında mesajlaşma v.s. programıyla birlikte gelen, son derece kullanışlı ve bedava olan işletim sistemi.
pardus

kde kullanılmasaydı olmayacak olan isletim sistemimizdir *
mevcut paket sistemlerinin yetersiz olmasi nedeniyle pisi gelistirilmistir zaten yurtdisindan da en fazla ovgu alan yazilimdir. Daha ayrintili bilgi icin

http://tr.pardus-wiki.org/Pardus

bilgisayari yonja msn icin kullananlarda yuklesin * hatta esas onlar yuklesinler sirf msn yonja icin virus dolu,yavas,trojan korkulu bir hayat yasayip ustune birde tonla para bayilmasinlar.*

niye linux ustune? niye bastan yazmiyoruz peki ? bizim kafamiz calismiyor mu ? sorusunu soranlara verilecek cevaplar;

1)Linux'un su andaki maliyeti 600 milyon $ olarak hesaplanmis buna birde bizim yaptiğimiz pisi,tasma,comar,mudur... gibi uygulamalari eklersek 700 diyelim.bizim bu kadar paramiz yoktur, hadi paramiz olsun diyelim zamanımız da yoktur *
hadi zaman da var para da var dedik insan gucumuz yoktur *

2)Hadi yukardakilerin hepsinede var dedik hepsini kendimiz yaptik ya uzerinde calisacak yazilimlar ? msn,ofis uygulamalari gibi binlerce yazilim onlarida mi yazalim bastan ? Su anda linux uzerinde calisan binlerce yazilim vardir *

3)Hadi onlarida yazdik * bunun suruculeri de var, her yeni cikan donanim icin surucude yazilacak...

bu liste uzarda uzar tum ulke oturup isletim sistemi yazmaya calissan anca altindan kalkarsin.

4)Bastan yazmayi deneyenler de vardir ayrica yillardir ugrasirlar bir arpa boyu yol alabilmis degiller o cilgin turkler

5)ilk 4 maddeyi uydurdum bahane ariyorum. Cinlilerin de mi kafasi calismiyor hic (ya da diger ab ulkeleri)? Hem onlar zenginde, 2 milyar nufusta var * onlar niye bastan yazmiyor.

6)kafamiz calisiyor hem de cok iyi calisiyor ki hayal gormuyoruz gercekciyiz. Calisiyor ki dunyadaki en iyi paket yoneticisine sahibiz (bkz: pisi), en hizli acilan dagitimiz (bkz: mudur), hicbir dagitimda olmayan Çomar,Tasma gibi yazilimlara sahibiz. Bunlarin hepside %100 pardus projesinin urunleridir.Ve diger dagitimlarin buyuk ilgisini cekmistir.

Fakat acilen ozel sektorun el atmasi lazimdir ya da devlet babamizin adam gibi kaynak ayirmasi gerekmektedir 10-15 kişiyle olacak is degil bu.Buraya kadar iyi guzel gelmistir ama kullanici sayisi hizla artmaktadir gelistirici bugzilladan bug mi toplasin, program mi yazsin, acik mi kapatsin, paket mi yapsin, seminerlere mi katilsin ?

Birde soyle bir sikinti vardir burda paran da olsa huzurun olmayabilir cunku linux uzerine yetismis insan yoktur, universiteler de hala vindovs tabanli uygulamalar/programlama dilleri anlatildikca da zor yetisir insan. Gercegin farkina varildigi icinde yurtdisindan gelistiricilerin dikkatini cekmek icin ingilizce belgelere agirlik verilmeye baslanmistir. Turkiyede bilisimin gelismesinde buyuk bir firsat olan bu proje maddi olanaksizlik ya da kendini gidim gelistirmeyen ogretim gorevlileri/egitim sistemi yuzunden amacindan sasarsa bi baslik acar sorumsuz sorumlulara icimden geldigi gibi kufrederim kimsede beni tutamaz. *
hemen bi heves windows xp üzerine kurulup "aman yareppim ben naaptım, kahroliim iişallaa" dememize neden olan türk linux yazılımı.
aynı süratle silip imha etmeniz olası. bu anlamda en kısa sürede vaz geçilen işletim sistemleri rekorunu kırmaya aday.
ekranla adaptasyon saalayamazsa ki (ben daa sagladigi bi ekrana rastlamadım) 600x800 çözünürlükte sabitliyo kendini hınzır. aha bööle nal gibi ikonlar falan. ekrana on dakka bakan kendinden geçerek kusmaya başlıyo (teyzem kustu ordan biliyorum).
port çıkışlarında, usb modem tanımada, yazıcı tanıtmada, tarayıcı tanıtmada, yafu onu bırak ekran kartı sürücüsü bulmada bile ananızı aalatıyo rezil.

(bkz: almiim alana da mani olmiim)
bir linux dağıtımı* olup ilk bakışta kötü gözüken,ama ilk etapta driverlarının yüklenip sonrasında kişiselleştirme işlemlerine geçildiği vakit windows'tan daha kolay erişilebilirlik ve kişiselleştirilebilirlik özelliklerine sahip olduğu,aynı tür işlem için çeşitli program alternatifleri ile aldığınız hazzı artırabilen bir işletim sistemi*.Dos zamanından kalan kullanıcılar için fazlasıyla zevk veren bir sistem olduğu aşikar,zira kodları kendi kendine girmeyip root'un yönetimden haz almasını sağlayıp,kendi becerilerine ek olarak vermiş olduğu destek birimleri ile özgürlüğünüzü perçinlemenize yardımcı olabiliyor.Tabi beni hala ubuntu'dan vazgeçiremedi orası ayrı mevzuu.
su anda 1280x800 cozunurlukte kullandigim linux dagitimi
kurupta uygun ekran cozunurlugune getiremedim bilgisayarin olmadigi linux dagitimi
ekrana bakipta kusanlara 'vista'nin yanindan gecmemesi ogreten linux dagitimi
tonla para odeyip almaniz gereken vistanin yenilik diye sundugu seylerin hepsinin ilk gunden beri mevcut oldugu dagitim (bkz: tab) (bkz: beryl) (bkz: daha neler neler)
icinde yine tonla para veripte aldiginiz ofis yazilimlari, coklu ortam uygulmalari,gelistirme ortamlari, gibi bir cok uygulamanin ucretsiz geldigi linux dagitimi
usb'yi otomatik taniyan,cok anormal/az bulunan bir yaziciniz olmadigi surece yazici tanitmanin birseylere bok atmak icin ugrasilan zamanda 40 kere yapilabilecegi linux dagitimi
eger yapamadiginiz bir sey varsa sizi yardim etmek icin binlerce kisiden yardim alabileceginiz linux dagitimi
(bkz: pardus kullanici listeleri)
(bkz: pardus irc kanali)
(bkz: pardus forumu)
(bkz: pardus wiki)
Yukarida ki ozellikleriyle kapitalist duzenin insanlara unutturdugu yardimlasma kavramini insanlara yeniden hatirlatan isletim sistemi ustu bir seydir. Yardim alabileceginiz tum ortamlari kullanicilar hicbir karsilik beklemeden olusturmustur.* Yeni kullanicilarla eski kullanicilar arasinda soyle dialoglar sIk sIk yasanmaktadir.

yeni kullanici:abi bir sey daha soracam ya kusura bakma senide yoruyorum ama ?
eski kullanici soruyu cevaplar (cevabını vermek bazen saatler surse bile cevaplar)(Saatlerce 'acik kaynak','linux','ozgur yazilim' gibi kavramlarin anlatmak gibi ahiret sorusu olsa bile usenmeden cevaplar)
yeni kullanici: abi sen cennetliksin ya
aradan bir kac saat/gun/hafta/ay gecer
daha eski kullanici: bir sorum vardi yardim edebilecek olan var mi ?
eski kullanici: soyle daha eski kullanici ?
bu dizi surer gider..

bir gun seve seve olmasada kullanmak zorunda kalacaginiz linux dagitimi
(bkz: ubuntu) *
(bkz: saprofitpardus)
windows'tan illallah eden uuser'in kullandığı işletim sistemi.
2 saattir kullanmama rağmen ilk intibalarım gayet olumlu. ah bir de filmlerin altyazılarını yükleyebilsem...
tsk askeralma dairesinin de kullandığı gentoo tabanlı ulusal linux işletim sistemi dağıtımı. usb flash diskimi kullanabildiğim, kablosuz modemimle korkmadan ne antivirüs ne firewall kurmadan internette dolaşabildiğim, ofis programı kuracağım diye canım çıkmadan openoffice ile istediğim işi görebildiğim (hatta direkt pdf olarak da belgenizi çıkartabilirsiniz o.office ile) ve yeni aldığım scx4200 yazıcımın sürücüsünü 5 dakikalık uğraş sonucu kolayca kurup çıktılarımı alabildiğim nefis bir işletim sistemi. ses ve ethernet kartlarını direkt tanıdığını ve ekran kartı sürücüsünü kurmanın da yaklaşık 3 dakika sürdüğünü belirtmeden geçemeyeceğim. tabi bilimum multimedya programlarının da işletim sistemiyle hazır geldiğini biliyorsunuzdur (ses ve görüntü oynatıcılar, cd-dvd yazma programı, gimp -ki kendisi en az photoshop kadar yeteneklidir-, anında mesajlaşma yazılımları, indirme programları -azureus, emule, limewire- daha neler neler) sahi siz hala windows mu kullanıyorsunuz? tavsiye ederim, hem de şiddetle...

not: kullanmaya başlamanın tek bir önşartı vardır derler; korku, şüphe ve başaramayacağına olan inancı geride bırakmak * *
Bir linux dağıtımıdır ve yakında 2007.2 sürümü çıkacaktır. (bkz: http://www.pardus.org.tr)
bazı UNIX komutlarının üzerinde çalışmadığı fakat türk yapımı olması nedeniyle takdir edilmes gereken linux türevi işletim sistemi.
tertemiz bir isletim sistemi kurup 453 mb guncelleme indirmesini muteakip 481 adet hata raporu vermis linux tabanli hede. ama yine de destekliyoruz kendisini.
merak edip hala kuramadığım türklerin yaptığı işletim sistemidir.
iyi bir ekran kartına sahipseniz 30 dakikadan daha az bir zamanda yükleyip kullanabileceğiniz,
ticari anlamda kullanırkende "ulan gelip yakalarlarmı" endişesi duymadan rahat rahat kullanabileceğiniz işletim sistemi.
uzak ara türklerin ürettiği en iyi linux dağıtımıdır. ayrıca dünya seviyesindedir. suse, yoper, debian, gentoo, ubuntu tecrübelerinden sonra; en uzun süredir bilgisayarımda duran linux dağıtımı.

diğer dağıtımları kullandığımda habire bir arıza çıkartırdı, bir programı kullanamazdım, bir şey kitlenirdi, düzeltmeye çalışırdım içine ederdim. pardus'u 1.0 itibariyle kurup sadece update yaparak; hiç bir şeyi bir daha yüklemeyerek 1,5 yıldır kullanıyorum; zerre kadar sorun çıkartmış değil halen.

işin daha ilginci; italyanlar, brezilyalılar ve hollandalılar da pardus'a merak salmış durumda; ve önemli bir kullanıcı kitlesi var bu ülkelerde.

oturup da; şunu kullanamıyorum bunu kullanamıyorum da demenize gerek yok. wine ile gerekli ayarlamaları yapınca çoğu windows programını da taş gibi kullanabiliyorum pardus altında. ( http://forum.pardus-linux.org/viewtopic.php?t=11907 )

saçma sapan şeylerden gurur duyduğumuz memleketimizde (türkün coca cola'ya ceo olması, bir futbolcunun avrupada oynaması, sibel kekilli'nin pornoları vs.); bu memlekette en fazla gurur duyduğum ürünümüzdür pardus.
2007-2008 eğitim ve öğretim yılıyla; meslek liseleri bilişim teknolojileri alanında, ders olarak okutulmaya başlanmıştır...

http://tr.pardus-wiki.org/Ana_Sayfa bağlantısından en ince ayrıntısına kadar bilgi edinilebilir.
2008 beta 1 deneme sürümü çıkmıştır.
http://liste.pardus.org.t...uru/2008-June/000065.html
abdurrahman dilipak 'ın yanılmıyorsam 2 gün önce köşesinde bahsedip yeni sürümü hakkında olur notu verdiği işletim sistem.
umutlu olduğumuz sistem. 2008 sürümü çıktı. torrent yoluyla gayet güzel bir hızda geliyor:

http://www.pardus.org.tr/indir.html
yapımında sadece ve sadece 14 kişinin çalıştıgını ögrendiğim zaman üzüldüğüm işletim sistemi.halbuki daha fazla insanla daha cabuk ve daha kapsamlı bir hale gelebilirdi.ama insanlar umursamaz oldugu için kendi işletim sistemlerine değil başkalarının işlerim sistemlerine önem veriyorlar.microsoft için direk atlarlar ama pardus için neden uğraşmıyorlar düşünmek gerek?
üretken olmak gerekirken tüketici bir topluma haline getiren zihniyetler var.
pardusu biz üretiyoruz ama hiç önem vermedikleri için sadece 14 kişi çalıştırıyorlar.üstelik yanlış bilmiyorsam gönüllü olarak.
"marka" olarak çok değerli. bu yüzden pardus kullanıcıları derneği'ne dava açtı tübitak. "adımızı kullanamazsınız ühü ühü :..(" şeklinde.