bugün

oruc'un vücutta sağladığı faydalardır.
örneğin Tıp uzmanları diyor ki;
Oruçlu kimselerde adrenalin ve kortizon hormonları kana daha kolaylıkla karışmaktadır. Bu hormonlar, tesirlerini kanserli hücreler üzerinde de göstermektedir. Böylece bu hormonlar kansere karşı bir çeşit kalkan rolünü oynamakta, yani kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemektedir. Oruç tutan bünye, adeta bakıma girer, iç organları saran yağlar erir, vücudun zindeliği artar, direnme gücü kazanır, mide, böbrek, şeker, kalb ve karaciğer hastalıklarına karşı mukavemeti artar.

Karaciğer, oruçlu iken, 3-5 saat istirahat eder, gıda depolama işine bir müddet ara vermiş olur. Bu arada, korunma sistemini güçlendirici globülinleri hazırlar. Midedeki kaslar ve salgı ifraz eden hücreler, oruç müddetince birkaç saat dinlenir. Kan hacmi de azaldığı için tansiyon düşerek kalb rahatlar.

Gıda artıkları iyi yakılmayınca, damarları yıpratır. Yakılmayan yağlar, damarları daraltır, damar sertliği denilen rahatsızlığa sebep olur. Akşama doğru vücutta gıda hemen hiç kalmaz. Yani bütün gıdalar yakılmış olur. Bu bakımdan bilhassa damar sertliği olanların sık sık oruç tutmaları iyidir. Oruç iken vücudun diğer organlarında da dinlenme olur.
konu hakkında elime ulaşan bir son dakika mailini siz sevgili yazar ve okurla paylaşmak istiyorum.

Doç. Dr. Sefa Saygılı

Ramazanda belli zamanlarda aç kalmamız yetmez, iftar ve sahurda da az yemeli ve açlığın tadını çıkarmalıyız. Böylelikle bütün sistemlerimiz istirahate çekilecek, adeta yenilenecektir.
Çoğumuz sindirim sürecinin vücuttan çok kuvvet götüren bir faaliyet olduğunu anlamayız. Ağır bir yemek yediğimizde, bunu izleyen bir veya iki saat içinde fiziksel enerjimizin büyük bir kısmı o yemeği sindirmeye kullanılır. Bunun sonucu olarak sindirim sistemine yığılan kan vücudumuzun diğer bölümlerinde kullanılmaz. Bunun sonucu olarak sindirim sistemine yığılan kan vücudumuzun diğer bölümlerinde kullanılamaz. Oruç tutan kişi, hiçbir zaman yapılmayan bir sürü temizlik (vücudumuzu toksin ve zehirli maddelerden arındırma) işi için kanı serbest bırakmış olur.
Aslında fazla yemek yemek, fiziksel enerjimizi azaltır. Vücudumuz için lüzumsuz olan, ihtiyacımız bulunmayan yemekleri sindirterek fazladan ve gereksiz iş yaptırmış oluruz. Sonra vücudumuz yapılması gereken diğer faaliyetleri yapamaz olur. Şahsen bin ağır bir yemek yedikten sonra hasta muayene etmenin zorlaştığını, dalgınlaştığımı ve konsantre olmanın güçleştiğini hep fark etmişimdir. Bu yüzden muayene saatlerinde bundan kaçınmışımdır. Aradan bir iki saat geçmelidir ki yemekler sindirilsin. Kan midemizden beynimize geçsin. Kafamızın bulanıklığı gitsin.
Diyelim oruçluyken başımız ağrıyor. Bilelim ki kanımız serbest kaldığından önceden yapması gereken bir işi yapmak için oradadır.
Yemek zamanı ağrılar çekebiliriz. Aslında o yemeğe gerçekten ihtiyacımız yoktur ama midemiz bunu alışkanlığından dolayı yapmaktadır. Yemek yemediğimiz halde bir saat içinde karnımızın gürültüsünün geçtiğini görürüz. Bu sadece alışkanlıktan ötürüdür. Midemiz o saatte bu tepkiyi vermek üzere kurulmuş bir saat gibidir.
keseyede faydalıdır günde 1 paket sigara içen insan oruçla beraber bunu 3 güne çıkarabilir.bölelikle daha az zehirlenmiş oluyoruz.
oruc tutmak saglıga o kadar faydalıysa butun sene oruc tutun o zaman.
bugunun karmasık dunyası 1500 sene once colde issiz gucsuz yasayan
bedevinin-arabın dunyasına benzemiyor. sporcuysan ya da fizik guce
dayanan bir is yapıyorsan oruc tutamazsın, tutarsan performansın duser.
ac ayı oynamaz kardesim,iki kere iki dort eder. metabolizmayı
"belli kosullarda" belli bir sure dinlendirmek belki metabolizmayı
rahatlatabilir ama bunu neden hemen dine tedavul etmeye kalkıyorsunuz?
ayrıca siz 1500 sene onceki kosullarda oruc tutmuyorsunuz,o zaman bu
kadar besin bollugu yoktu ve kosullar cok daha agırdı.sen bugun butun gun
klimalı ofiste calısıyorsun belki ama colde oruc tutan adam gunesin altındaydı.

ha,dersin ki kisisel olarak ben manevi-ruhsal tatmin pesindeyim,ona birsey diyemem.
ama bilimsellikle celismek pahasına komik duruma dusmeyin.

oruc col kulturunden gelir ve asıl amacı kısıtlı-zor doga kosullarına
karsı irade gelistirmeyi dolayısı ile vucudu guclu tutmayı amaclar.
colde istedigin besin istedigin zaman elinin altında degildir.
istedigin zaman istedigin kadar su icemeyebilirsin.bir haftalık suyun varsa
onu bir hafta idare edeceksin. iradene yenik dusup iki gunde bitirirsen
zor duruma dusersin. islamcıların nefs dedigi sey irade kontroludur.
biraz mantıklı olun, aklınızı kullanın.

(bkz: ciki ciki teorisi)
- oruç sağlığa faydali bi kere remzi abi!
- şincik gel buyana bi hah şöylee, ştaaakkk!
- niye vurdun remzi abi?
- bütün gün bir şey yememenin faydalı olduğunu söylediğin için, şimdi biraz daha gel bu yana! ştaaaakk!
- şimdi niye vurdun remzi abi!
- bu da benim zamanımı aldığın için, sittir git şimdi!
- tamam aaabi!hıck, hıck büüeeaaaaaa!
müslümanım diyen bir insan islamın beş şartını da kabul etmesi gereken insandır. oruç da bu beş şarttan biridir. ayrıca farzdır. eğer sağlığın el veriyorsa, herhangi bir hastalığın yoksa oruç tutarak bir farzı yerine getirmiş olursun. vücuda faydası var veya yok eğer amacını bilerek tutarsan nefse, maneviyata faydası çoktur. zaten sadece tutmuş olmak için tutuyosan hiç tutma daha iyi. boşu boşuna aç kalmış olursun.
muhakkak ki biton faydası vardır diye düşündüren hadise. ama oruç tutmanın manevi artıları o kadar çok ki, fiziksel eksilerini de alır götürür diye düşünüyorum.
(bkz: uludagsozlukten dın kulturu ve ahlak bilgisi dersleri...)
sıkmadı mı artık kardeşim? herkes aynı şeyleri biliyor zaten yeter yahu!
sıvı alınmadığı için böbrekler dinlenir, idrar kesesi tatile çıkar, pipi düşer.

evet çok geyik oldu ama on beş saat su içmemeye faydalı denince, e azıcık geyiğe vuralım dedik biz de..
her hangi bir faydası yoktur elbette aksine zararlıdır. iç organlarn dinlenmesi(!) ne kadar bilimsel bir yaklaşımdır(!).kc in dinlenmesi gibi bir olay asla olmaz aksine zavallı ciğerimiz glukozu sabit tutmak için protein kaynaklarına yönelecektir açlıkta keton cisimleri üretilecektir vs. vs...
soru: faydalı ise niye diyabetlilere tam aksini öneriyoruz?
henüz göremediğim faydalardır. boş midemin reflüsünün azması, bişey yemeyip birden yiyince midenin afallaması, sıfır olan göbeğin ramazanda şişmesi, beynin bütün gün sağlıklı düşünememesi, baş dönmesi, sahurda yiyip yatınca yine midenin afallaması ve uykuya dalmanın uzun zaman sürmesi vesaire. tutanlar tutsun, kendim de tutuyorum da bilimsel kalıba sokmak için uğraşmak mantıksız geliyor bana. yani kaç kişimiz dini bir görev olmasa bu orucu tutar ki normalde? tutmaz, ben de tutmam, bir görev olduğu için tutuyoruz, fakirleri anlamak gibi mükemmel bir sebebi var zaten, diğerleri zırvalık biraz.
Ağustos sıcağında tüm gün susuz kalmanın faydalarıdır. Say say bitmez.

Ayrıca sağlık iç az yeyin ama sık yeyin.
ishali olana iyi gelir, kronik kabızlara önerilmez.
(bkz: sıhhat)
kesinlikle huzur ve mutluluktur.
tansiyon, şeker ve kalp hastaları için yarardan çok zarar getirecek durumlardır.
yoktur.

vücuda fayda ne ile ölçülür? insanın vücudu oruç ile daha sağlıklı olacaksa daha uzun yaşamalı ve daha sağlıklı olmalıdır şeklinde bir sonuç çıkar ortaya. hayatında oruç tutmamış, ramazan falan dinlemeden bira içip domuz eti yiyen bir avrupalıyı ele alalım; nedir adamların yaş ortalaması? veya fiziken sağlık ivmeleri nedir? örneğin bir arap ile bir almanı sağlık açısından arasında fark var mıdır, yok mudur?

hepsini geçtim, benim hacı dedem sirozdan 50 yaşında öldü lan. neymiş? karaciğeri dinlendiriyomuş; adam hiç yoksa 45 sene oruç tuttu. sallarken usturuplu sallayacaksın. zındık.

yukarıdaki paragrafta anlatılmak istenen şey; oruç, dini bir ibadettir. kuranda nasıl tutulacağı anlatılmıştır. aynı kuranda orucun sağlık açısından iyi olduğu açıklanmamaktadır. sadece zor, meşaketli ve tanrının istediği bir şeydir.

götünden başından evliya, alim hikayeleri uydurarak; kuranı "hak" din olmaktan çıkartıp "batıl"a sürükleyen masalcı zihniyetin zorlamasıdır bu faydalar.

ibadetin faydası olsa ne olur? vay efendim çok yararlı diye; kendisi için oruç tutan adamın, allah rızası için değil kendi egosu için tuttuğu oruçtan ne olur? sırf faydası var diye spor olsun diye namaz kılan adamdan ne olur?

mantaliteniz nedir? olayınız nedir? siz ne ayaksınız arkadaş?
doktorların üç günde bir fikir değiştirmesinin sonucudur. e tabi, maranki de doktor mesela... ama ne doktoru? *

akıllı olmak lazım, söylenenler doğru olsaydı zaten öyle yapardık, öyle telki edilirdi. hatta hükümet öğlen yemeğini yasaklar, "kafirsiz hava sahası" yaratırdı. * *
bu ülkenin insanı yıllardır zorunlu oruç tutuyor ... o yüzden daha yapılıyız sanırım ...
ölümdür ve ölüm kimi koşullarda faydalıdır.

9 yaşında kızları evlenilebilir yetişkinler olarak gören bir öğretinin mensuplarının ölümü insanlığı ne kadar bağlar ki?

hadi cevabını da vereyim, hiçe yakınsar.
nefsini irade altına almayı ve sabırlı olmayı öğretir insana. bu da her hangi bir saldırıdan korur adamı.
yeme alışkanlığımızı düzene sokar. dezavantajı ise metabolizmayı yavaşlatmasıdır. eğer ramazandan sonra hızlandırmak için eyleme kalkışmaz isek kolayca kilo alan bir bünyeye sahip oluruz.
gün içindeki yaşananlarda kendini geride bırakarak olay içinde kendini izleme olanağı sağlamasıdır.
oruç olmasaydım muhtemelen bunun ağzına sıçar ve sinirlerimi laçka ettiği için bir fazla kızardım, sakin de olabilir mişim ve sonuç farklı olabilirmiş, demek daha sakin olabilirim, gibi tecrübelere vesile olabilir. eğer açım diye önüne gelene çemkiren hötgöt biri değilsen.
saymakla bitmeyen faydalardır.
resulallah ne derse doğru demiştir.

"acıkmadan yemeyin, doymadan kalkın"
eğer bu hadise uyulmazsa 2050 de dünyanın pek çoğu obez olacak.
oruç bize açlığa dayanmayı, nefsin heva ve arzularını engellemeyi de öğretiyor.

saymakla bitmeyen faydalar;
http://saglik.haber.pro/h...anin-faydalari-25712.html
saraçoğlundan alıntılayarak bir faydası;

12 saat, sindirim yoluna su bile almayan insanın, bağırsaklarında faydalı ve zararlı bakteriler arasında bir savaş yaşanıyor. bu savaşın enkazı, orucu açtığımız o ilk yudum suyla atılıp gidiyor. bağırsaklar tertemiz oluyor. arke ve bakteri dengesi, insan lehine değişiyor.