bugün

kırk yaş üstünün dikkat edeceği durumdur vucud iflas edebilir.
yaşı ilerlemişlerde, iftar sonrası şeker koması ya da kolestrole bağlı damar hastalıkları nüksedebilir süphanallah...
hasta olanlar tarafından oruç tutulmaması gerekli olduğundan çok bir zararı yoktur.
1. mideye eziyet.
2. işgücündeki verim kaybı.
3. özellikle iftara yakın sabırsızlığı ve tahammülsüzlüğü artan insanların çoğalması
4. çocukların,kendini iyi hissetmeyenlerin,yaşlıların bile bu ibadete zorlanması. ("tutmazsam yanlış olur, ayıp olur" vs)
5. fırsatçıların gıda maddelerine zam bindirmeleri.
6. ramazan ayı boyunca resmi kurumlardaki,yurtlardaki yemekhanelerin kapatılması, lokantaların gün içinde yemek isteyen müşteriye dövecek gibi davranmaları.
bazılarının beynine vurabilir salaklaşabilirler.
(bkz: az kullanılmış beyin)
bugüne kadar oruç tuttuğu için açlıktan/susuzluktan ölen görülmemiştir. kişinin mazereti varsa zaten tutmama ehliyeti vardır. na amacınız anlamadım ki? *
aşırı agresiflik olabilir.
trafikte çekilmiyor.
saldırgan müslüman kesimde birey artışına yol açmak.
sürekli etrafta bir şeyler yeyip içenlere ters ters bakmak.

(bkz: dayanamıyorsan tutma)
agresiflik
baş dönmesi
susuzluk
tansiyon düşüklüğü
ellerde titreme

fakat ne kadar da zararlı olsa vücudu pisliklerden arındırdığı gerçeğini değiştirmemekte.
*
(bkz: anlama güçlüğü)
yoktur. Insan psikolojik olarak kendini zarara uğratır. Benim gibi.
bu tür başlıkları açan dinsiz gerzeklere acıma duygusu olabilir. ne acıyorsunuz. adam hem akılsız hem dinsiz. acımayın. orucunuza zarar getirmeyin.
aşırı sinir ve gerginlik.
aç kalmak ve susuz kalmak insan bünyesi için hiçbir zaman faydalı olmamıştır, hiçbir zaman da faydalı olmayacaktır. faydalı olmamasını bir kenara bırakalım, 12-13 saat susuz kalmak bir kere en baştan zararlıdır. manyakçadır.

aç kalan vücut alarma geçip yağ depo etmeye başlayacaktır. damar tıkanıklarının en büyük sebeplerinden biri vücuttaki yağlanmadır malumunuz. sabahın köründe yemek yeyip uykuya dönme meselesine girmeye hiç gerek yok zaten. anlamsızdır. bunun zararını tartışmaya gerek yok... özellikle yazın ortasında saatlerce susuz kalmak, vücudun devamlı terleme yapmaya çalışması ve bunun neticesinde kaybedilen su, sağlığımızı vücut ağırlığını değiştirecek derecede etkiler.

ha insanlar ille sağlıklı yaşamalı diye bir şey mi var? hayır. ama bu tip ayinleri sürdürmeye kararlı insanlar bu ayinlerin mantığını temellendirmeye çalışmaktan vazgeçip konuyu kapatmalılar bence. "oruç tut sıhhat bul" kafasından bahsediyorum... ya da "namaz aynı zamanda bir sağlıklı yaşam yoludur" zihniyetinden. mantıklı temellendirmeler değil bunlar. "inanıyorum, sorgulamıyorum ve bana ne denmişse ben yapacağım, karışmayın arkadaş" demek dahi bunların hepsinden daha mantıklı.

nöt: bira da sağlıklıdır. yeter ki yüce yaratıcı FSM'nin buyruklarını göz önünde bulundurarak tüketin. şüphesiz o her şeyi sizden iyi bilir.

düdüt: oha lan de'yi birleşik yazmışım.
Şeytanlar ve şeytanlaşmış insanları kudurtarak saldırganlaştırması.
iki sağlam öğün yapıldığında ve günlük iki litre su alımı aksatılmadığında sağlam bünyelere bir zararı yoktur. ibni sina bile "iki öğün sağlık üç öğün hastalıktır" demiştir.
vallahi orucu çok fazla tutmadım. ama pişmanım.
ALLAH izin verirse ramazan geldiğinde tutup en azından irademi güçlendiririm.
nefsi doyurduğu için siyasilerimizin yapmadığıdır. hakkaniyetiyle yapılan ibadet nefsiğ kötülüklerden uzaklaştırır. zararı sadece bu olabilir.
dehidrasyon, böbrek taşı oluşumu, kan şekerinin aşırı düşmesi, beynin gıdasız kalması, yüksek tansiyon.
Oruç, insan sağlığının olumlu etkiler. Bu etkinin bir çeşidi de kan ve idrar tablosu üzerindedir. Böbrek kan dolaşımı kan üzerine direk etkili olduğu için orucun böbrek üzerine olumsuz bir etkisi görülmemiştir. Yapılan araştırmalarda 12-18 saatlik açlık ve susuzluk devresinin, serum protein fonksiyonları üzerinde belirli bir değişme tespit edilmiştir.
Ege Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma sonuçları şöyledir.
Oruçluda kandaki üre artmamıştır.
Kandaki protein miktarları azalmamıştır.
Kan şeker seviyesinde sadece yüzde 84 mg'a kadar bir düşüş görülmüştür.
Serbest yağ asitleri artmamış, hatta eksilmiştir. Asitlerin kandaki miktarları artmıştır.
idrarda aseton tespit edilememiştir. Kanda yağ miktarı fazla olan kimselerde, oruçla, serum trigliseridi ve kolesterol konsantrasyonunun azaldığını tespit etmişlerdir. Bu durum, damar sertliğinin düzelmesine güzel bir zemin teşkil eder. Orucun müspet bir tesiri de kan yapımı üzerindedir. Oruçlu iken kandaki besinler en az seviyeye düşünce, kemik iliği uyarılır. Bu yüzden, kanlı kişilerin tersine, kansızlık çekenler, oruç tuttuklarında daha kolay kan yaparlar.

Bu durumda orucun insan sağlığı için mükemmel bir vasıta olduğunu görülmektedir.
vücuda yemek girmemesi. evet.
Zararları sizlere dert olup başlık açtırmaktan ibarettir.
Şahsıma tek zararı hafif agresifliktir.
dehidrasyon, kan şekeri dengesizliği, böbrek hasarı, yüksek tansiyon.