bugün

Kapalıçarşı'nın Çemberlitaş kapısından çıkar çıkmaz girilen kapının solunda 2 metrelik bir subasman üzerinde görülen ilk barok özellikli cami. Dış avlusunun iki kapısından biri Kapalıçarşı'ya diğeri Çemberlitaş'a açılır.

Mustafa Ağa ve yardımcısı Simon Kalfa (Mimar Simeon) tarafından 1748'de inşasına başlanan cami 1755'de bitmiştir. I. Mahmut zamanında yapımına başlanan cami , III. Osman zamanında Nuruosmani adıyla tamamlanmıştır. Şadırvanı yoktur, önde ve arkada abdestlikleri vardır, ayrıca ek bir abdestlik giriş kapısı karşısında bodrumdadır. Mihrabı çıkıntılıdır.

Yüksek mermer merdivenlerle iki yönden camiye çıkılır. 174 pencerelidir. Müezzin mahfeli cümle kapısı üstündedir. Kare plandaki caminin iç avlusu yarım daire şeklindedir. Avluda bir kütüphane, iki sebil ve bir çeşme bulunur. Ana kubbe 26 m çapındadır ve kasnağında onlarca pencere bulunur. Beş kubbeli son cemaat yeri U biçimindedir. Yapıya bitişik iki şerefeli iki minaresinin taş külahları bulunur.

Caminin ekleri dükkân olmuştur. Külliyesi imaret, türbe, kütüphane, medrese, çeşme, sebil ve dükkânlardır. Nuruosmaniye Kütüphanesi'nde 5000'den fazla yazma ve basma eser vardır.

Cami yazıları Hattat Rasim, Abdülhalim, Müzehhip Ali, Mehmet Refi Efendi'nindir.
*
yıllardır bitip tükenmek bilmeyen bir tadilat vardır bu camide.
hemen önünde yani kapalı çarşı tarafı değilde diğer tarafında, yenilenen yüzüyle nuru osmaniye çarşısı vardır.
osmanlı'da barok tarzın ilk görüldüğü yerdir.
kıble kısmında kalan üç pencere ile insanda değişik hissiyatları uyandırmayı başarabilen bir yapıdır. tramwaydan çemberlitaş durağında indiğinizde hemen taşın arka tarafında kendisini gösterir. bildiğim kadarı ile şu anda tadilatı devam etmektedir(yaklaşık 17 aylık bir restore çalışması vardı yapı ile ilgili olarak).

caminin en belirgin özelliği ise barok(batılı) tarzda yapılmış ilk cami olmasıdır. kıble tarafındaki üç pencere(kırmızı-mor-yeşil) ile ilgili hiçbir kaynakta net bir bilgi yer almamaktadır. garip bir şekilde akla geldikçe meraklara sevkeder insanı...
cağaloğlunda, kapalı çarşı ile babıali arasında kalır. iç kısmında duvarları çevreleyen içbükey kornişlerde fetih sûresi yazılıdır. barok tarzı batılı mimarinin kullanıldığı sanat eseridir. huzur oradadır.
Ne Selimiye ne de Sultanahmet. Nuruosmaniye'nin verdiği huzur bambaşka. Hem halıları da çok güzel böyle en açığından maviş maviş.
Gittiğim en güzel camiidir. Barok tarzında yapılan ilk camii özelliğine sahiptir.
istanbul'un en güzel camisidir benim gözümde.
istanbul'da bulunan, geç dönem mimarisi ile yapılmış cami.