bugün

(bkz: dayanım)
istanbul teknik üniversitesi rektörlerinden prof.dr. mustafa inan'ın yazmış olduğu kitabın adı
dayanım anLamına geLen mühendisLik dersidir.
saçmasapan bir destir..gercek üstü işLerLe uğraşıp durursunuz..
bir kesitin miLyonda bir küçük parçasını çıkartır onun dayanımını inceLersiniz..
sınavında ise karsınızda ki soruLar hiç tanıdık geLmez bir dönem boyunca girsenizde o derse..
(bkz: aLLah düşmanımın başına vermesin)
kolay bir muhendislik dersi.

edit:zorlari için akışkanlar mekanigi mühendislik matematigi termodinamik dinamik vs...
yüksek matematikle aşmış fiziğin birleşerek oluşturduğu yepyeni nefis bir tat.bu dersin en önemli özelliklerinden biri yepyeni harfler öğretmesi.çok avantajlı bir ders.bu ders sayesinde ikinci bir lisan olan eski yunancayı öğreniyorsunuz.* * avantajları tabiki bitmiyor bilmeden geçtiğiniz matematik 1 ve 2 hatta varsa 3 ve 4 ve de diferansiyel denklemler derslerinize sıkı sıkı sarılıyor onları öğrenmeye çalışıyorsunuz.bakınız işte teşvik edici özelliği de var.bitmediii bu dersten geçmek kolay olmadığı için * tekrar tekrar alarak alt dönemlerle kaynaşıp çevre ediniyorsunuz.değişik hocalarla bu dersi alarak değişik hocalar tanıyorsunuz.ister istemez günlük yaşantınızdaki geyikleriniz de mukavemetten nasibini alıyor.açıkçası mukavemet her şeyiyle bir yaşam felsefesi.bunun değerini bilmeyenlerse neden sayısal okuyorum allahım diye kafalarını duvarlara vuruyorlar.biraz sağ duyu efenim.
metalurji ve malzeme mühendisliği öğrencilerinin 2. yarıyılda aldıkları derstir. malzemelerin mukavemeti(strength of materials) diye geçer. zor bir derstir bunu anlayan hoca sınavlarda notların acık olmasına izin verir fakat cogu ögreci yine de gecemez *

(bkz: baba baba yaz okulunu kazandım)
her muhendislik bolumunde olan bir ders * *
malzemelerin cekmeye basınca burulmaya burkulmaya egilmeye vb. karsı gösterdigi direncleri en ince ayrıntısına kadar inceleyen,inşaat mühendisleri icin cok önemli olan, itü inşaatta alınırsa insanın ömründen bir kac yıl çalan sacma sapan hocaların verdigi bir ders..

akla su sorularıda getirir..
Muka ve met neden öldürüldü?
uludağ üniversitesinde geçmesi kolay olan bir mühendislik dersi.
(bkz: prof dr sedat ülkü)
belirli dış kuvvetlerin etkisi altında bir yapının karşılaştığı gerilmeleri ve biçim değişimlerini inceleyen, uygulamalı mekanik dalı.

(bkz: makine mühendisliği)
hic bir $ekilde zor olmayan fakat anlam veremedigim bir nedenden dolayı hocalar tarafından ısrarla zorla$tırılmaya calı$ılan makina,in$aat tarzı muhendislik okuyanın olmazsa olmaz dersi..
1 i ve 2 si mevcuttur bu dersin makina mühendisliğinde
(bkz: muko) olarak da bilinir.

(bkz: canım benim ne şirin ismin varmıs)
okurken zor gelen şimdi ise gayet kolay olduğunun farkına varılan ders. mohr dairesi diye başınızın etini yer hoca ama hiçbir boka yaramaz bu daire, dersi alan arkadaşlar çalışmasın.
'mukavim' sözcüğüyle aynı kökten gelen,'dayanım', 'sağlamlık' gibi anlamlar taşıyan,kasıcı bir ders adı.(zaten derste bişey anlamıyoruz,biri sorarsa ne anlama geldiğini söylerim hiç değilse*)
mühendislik fakültesi öğrencilerinin sinirlerinin dayanıklılığını ölçmeye yarayan ders adıdır.
mimarlık bölümü derslerindendir ayrıca bunu yapı statiği ve betonarme izler. işin ilginç yanı günümüz 1. sınıf öğrencileri mukavemet lafının ne anlama geldiğini bilmemektedirler, hatta hayatta duymamış olanlar da mevcuttur, üstelik üniversitede gaza gelmeye hazır devrimci arkadaşlardır bunlar. bu nedenle iki ay kadar ilgili derse direnç, dayanıklılık falan demeye çalışırlar sonra bakarlar ki kimse anlamıyor kasmaktan vazgeçerler.
eğim ve sehim hesapları öğrencinin mına koyan ders. bir sonraki konuya geçtikçe olaylar karışır, böylece bir önceki konu kolay gelmeye başlar.
mukavemet, dunyanin neresine giderseniz gidin, ekmek yiyebileceginiz bir bilim dalidir.
insanın omrunden omur goturen bir derstir. ayrıca kendimin devamsızlıktan kalıp tekrar aldıgım bi turlu gecemedigim dersin ismi.
final haftası kafada saç bırakmayan mühendislik dersidir.döktüğünüz saçların karşılığını alamamışsınızdır netekim...
(bkz: bütünlemenin ayak sesleri)
(bkz: alaşım sertleştirmesi)
(bkz: çökelme sertleştirmesi)
(bkz: dispersiyon sertleştirmesi)
(bkz: soğuk işlem)
(bkz: tane boyutunu küçültme)
(bkz: deformasyon yaşlanması)
(bkz: martensitik dönüşüm)
(bkz: radyasyonla sertleştirme)

gibi işlemlerle arttırılabilen malzeme özelliğidir.
ESOGU öğrencilerine şu lafı ettiren derstir: hoca! sınıfta eşşeğe anlatır gibi örnek çözüp sınavda einstein'a sorar gibi soruyosun.
5 soru cevaplayarak vizesinden 05 aldığım ilk ders... yok hacı madem öğrenilmemesi amaçsa neden veriliyor diye kendimi sorgulamaktan alamadığım deformasyon değerine sokulası ders...
yapi muhendisliginin en temel derslerindendir. bu dersin prensiplerini bilmeyen hickimse ben yapi muhendisiyim deyip ortalikta gezemez. insaat muhendisleri ve makine muhendisleri bu konuda uzmandir. birkac muhendislik dali da bu konuda uzmandir.