bugün

çıraklık eseri şehzadebaşı camii,
kalfalık eseri süleymaniye camii,
ustalık eseri selimiye camii'dir.
insanlığa hizmet etmiş bilge insanlardan birisidir.
Kemalistler tarafından mezarı açılıp, etnik kökenini tayin etmek kafatasının ölçüldüğü Osmanlı mimarıdır. Şuan halihazırda mabedindeki kafatası kayıptır.
insanlığın övünç kaynağıdır.
Ermeni olduğu için yaptığı camilere ermeni kiliselerinle bulunan devekuşu yumurtalarından koymuştur müslümanları da örümcek girmiyor bunları koyunca diye keklemiştir.
Kayserili ermeni bir ailenin devşirilmiş çocuğudur. iyi bir mimarıdır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk mü değil mi merakıyla mezarı açtırılmış, kafatası ölçülmek üzere çıkartılmış ve kaybedilmiş,bir daha da yerine konulmamıştır.

Yazık ya ölmüşün mezarını açıp kafatasından ne istediler acaba?
ittihat terakki hükümetlerinden itibaren, cumhuriyette ise kesintisiz olarak mitolojik bir karaktere bürünmüş osmanlı mimarı. Onun olduğu iddia edilen eserlerin çoğu ona ait değildir. Kafatası ölçümü de türk olup olmadığını tespit için yapılmıştır. Kayserili Ermenidir.
görsel

Ancak gavurlar turk oldugunu kabul etmez. Camur atma evladim araştır.
görsel
Dünyanın en zarif inşaat mühendisi, mimarı.
sultanahmet yapıldığında mimar sinan bu dünyadan çoktan göçmüştü. çoğu insan sinan'ın eseri sanıyor.
kayserili ermeni bir aileden alınıp devşirilmiştir. selimiye camii ustalık eseridir. birçok kişinin yanlış bildiği üzere mostar köprüsü onun eseri değil öğrencisi mimar Hayreddin'in eseridir.
"her aşkın bir yalnızlığı vardır yanı başında, vuslat gelmediği zaman yaralı yüreği avutur."
Asıl adı Sinaneddin Yusuf’tur.

Üniversitede sanat tarihi dersi final sorularından biriydi. O yüzden unutamıyorum.

Hayır sen yeni mimar sinanlar yetiştiremedikten sonra asıl adını sorsan neee sormasan ne. Ben bunu bilsem nee bilmesem ne. Hiç anlamıyorum bu hocaların işinden.
yeniçeri olarak orduya katılmış, daha sonra kanuni sultan süleyman, 2. selim ve 3. murat dönemlerinde baş mimarlık yapmıştır. eserlerinde matematik, statik, fizik gibi bilimlerden yararlanmıştır. kendisi çıraklık eseri olarak istanbul'daki şehzade camii, kalfalık eseri olarak istanbul'daki süleymaniye camii ve ustalık eseri olarak edirne'deki selimiye camii'ni görmüştür.
1543 yılında istanbul'da Mimar Sinan tarafından yapılan, Süleymaniye Camisi'nin planı:
görsel
görsel

görsel
ne zaman hatırlasam aklıma bu video gelir: https://www.youtube.com/watch?v=W6viF55M9b0

adam asırlar öncesinden seli bile hesaplamış gerçekten inanılır gibi değil.
Geldi mi ondan iyisi? Bence hiç gelmeyecek.
büyük anadolu mimarı.
Bir gün Kanuni sultan Süleyman cami inşaatına uğrar ve mimar Sinan ile ustalarının bir çember biçiminde oturup konuşmaktan başka şey yapmadıklarını görüp kızar. Hemen mimar sinan’ ı çağırır. Ancak büyük üstat dosdoğru gelmek yerine bazen sağa, bazen sola dönüp, bazen de eğilip atlayarak gelince padişah mimarın kafasından geçenleri anlar ve onu affedip “ kusura bakma işinden alıkoydum “ der.
Böyleydi mimar Sinan, planlı programlı, düzenli ve koordineli çalışırdı.
Beraber denklem calisilacak en iyi kişi.
türk değildir, ermeni'dir.
en önemli türk mimarıdır. osmanlı döneminde sayısız eserler yaptırmıştır. istanbul ilimizde çeşitli camiler onun eseridir. dünya mimarları arasında yerini almış çok kaliteli bir mimardır.
türk olduğuna inanmak istediğim mimar. bu seferde türklerden 500 yılda bir mi mimar çıkıyor gibi bir soru akla geliyor ama neyse.

mimariden anlamayan bir millet olarak bizden çıktıysa bir kez daha gururlanmamız lazım.
Mimar Sinan kendi deyimiyle;

Çıraklık Döneminde Şehzade Camii
Kalfalık Döneminde Süleymaniye camii
Ustalık Döneminde ise Selimiye Camii’ni yapmıştır.