bugün

osmanlı devletinin askeri mızıkası.
savasa heyecan katmak, yenicerile gaz vermek icin kurulmus bir savas bandosu. iki ileri bir geri giderler, halbuki yavas yavas bir adim ileri gitseler diye dusundum ben bes yuz yil sonra.
Aynı zamanda pentagramın müthiş bir kavırıdır*. Dinlerken savaşa girmek, zıplamak, dağıtmak, kırmak, gibi fiiller aklınızdan geçer. Ensturimental bir eserdir, fakat arada sözler geçmektedir. henüz dilini ve ne dediğini çözmüş değilim.
Mehter takımında görevli kimse.
Mehter takımı.
mozart dinledikten sonra çok etkilenip 40. senfonisini yazdıgı , ilham kaynagı , dünyanın ilk askeri bandosu
pentagram'ın gaz parçası.
osmanlı ordusuna cesaret aşılayan bandodur. her çalgıdan 9 adet bulunur. 2 adım ileri 1 adım da geri atmalarından maksat 2 adımda bir arkadan düşman gelip gelmedigini kontrol etmektir. şimdi turistlerin eglencesi haline gelmiştir. ama bilmezler ki ataları mehter i duyduklarında tir tir titrerlermiş.
her orduya lazım.
tarihi metinlerde ve musiki kaynaklarında mızıkacı, çadırcı anlamlarında kullanılır. farsça kökenlidir ve farsçası mihterdir. farsçadaki anlamı ise ekber(büyük) azam(pek ulu) şeklindedir.

kökeni esasında tuğ takımı adıyla orta asya türk devletlerine kadar uzanır. tuğ takımındaki Yurağ Sıbızgı , Hun borusu , burguv , kuğruv , Tümrük ve Çeng , mehteranda sırasıyla zurna, Sipsili nefir, şahnay, boru ,Kös , davul ve zil olarak karşılığını bulmuştur.
ilgili başlıklardan birisi (bkz: mehter marsi)
dünyanın ilk askeri bandosu olarak kabul edilen askeri mızıka.osmanlı devleti'nde yeniçeri ocağı tarafından oluşturulan mehter takımları savaşlarda askere moral verme amacını güderlerdi.
(bkz: mehteran)
farsça mihter sözcüğünden gelmedir.dünyanın en eski bandosu olarak ta bilinir.
ana melodisini atların nal sesleri oluşturur bu durumu hucüm marşında rahatlıkla farkedebilirsiniz...
bir eğlence, şenlik aracı değildir. türk devletinin büyüklüğünü, görkemini, yüceliğini vurgulamak amacıyla gürültü ve ihtişamla sesi yankılanır. mehter geleneği osmanlı ve islamiyet'ten öncede türk geleneklerinde vardır.
düşmanı korkutan bir müzikle düşman üstüne yürüyen bu bando, dönemin devletinin şatafatını yansıtır. (hatta düşmanların psikolojik olarak, yaptıkları şaaşalı müziği duyunca çöktüğü rivayet edilir)
Osmanli devleti'nin askeri mizika kurulusudur. Osmanlilar'a selcuklular'dan gecmistir. Kos, davul, nakkare, kudum, zurna, nefir, nisfiye, zil ve zilli masa gibi ozel calgilarla calinirdi.
mhp lilerin sahiplendiği, kendi babalarının korosu zannettikleri askeri bando.
Türklerin kanını kaynatan, türkün düşmanının "bu nasıl bir iştir adamlar ölüme bu kadar korkusuz, coşkuyla geliyor?" demesine neden olan türk ordusunun bandosudur.
attila ilhana "mehter çaldığı zaman on komünistten dokuzu faşist olur" dedirten tarihî anıları canlandıran türklerin klasik askeri bandosu, askeri bandoların ilki.

http://muratbardakci.com/artikel.php?artikel_id=3
http://www.facebook.com/group.php?gid=68027427394
osmanlı ordu bandosu.

16 yy. da ikindi vakitleri her gün sarayda mehter çalmak kanundu.
çeşitli usul ve makamları vardır: ahlati, halilevi,kalenderi,peşrev,türkü,sakil,çenber,büyük hafif,küçük hafif,naks,sefirevani,def usulü,yarım ahlati, perişan, değişme,kısmi selvi,zamm-ı devir,murabba,karabatak,ezgi,sofyan,sema-i.
http://www.tsk.tr/8_TARIH...LER/8_9_Mehter/Mehter.htm
savaş alanında marşlar ardı arkasına çalınmaya başladığında düşman ordusu psikolojik olarak zaten bitermiş. şimdilerde eskisi gibi ortalarda görünmüyorlar, ancak turist eylencesi, beyinsizsiniz törkiye diye saçma sapan etkinliklerde ortaya çıkabiliyorlar.kültürel mirasa sahip çıkmama konusunda dünyada rakibimiz yok. nedir bu osmanlı korkusu bilmem.
1935 yılında yasaklanmıştır 1952 yılı itibarı ile tekrar serbest hale gelmiştir.
2. mehmet e kadar tüm padişahların selçuklu sultanı 2. alaeddin keykubat a saygı duyulması amacı ile ayakta dinledikleri askeri müziktir. fatih sultan mehmed han ın emrinden sonra mehter oturularak dinlenilmeye başlanmıştır.
şimdilerde turistlere şaklabanlık yapan oluşum. nerdeen nereye. ahey ahey.