bugün

"Vaksid fî meşyike vagdud min savtik(savtike), inne enkerel asvâti le savtul hamîr(hamîri)."

diyanet işleri meali

“Yürüyüşünde tabiî ol. Sesini alçalt. Çünkü seslerin en çirkini, şüphesiz eşeklerin sesidir!”
şeklinde olan bir kur'an ayetidir. eğer ki başka bir şeyin sesinin eşeklerinkinden daha çirkin olduğunu düşünüyorsa müm'in kardeşlerimiz tekrar düşünsünler durduk yere şirke girip cehennemi boylamasınlar inşallah.

(bkz: Şüphesiz ki seslerin en çirkini eşeklerin sesidir)
biraz kafa yürütseniz belki bulacaksınız ama nerede...

Kuran’da yer alan ifade, insanlara verilen bir edep dersidir. insanların hayvanlar gibi, bağırarak konuşmamaları, avaz avaza gürültülü bir ortam oluşturmamaları için yapılan bir karşılaştırma söz konusudur. Yani, eşeğin sesinin çirkinliğinden ziyade, onun yüksek periyoduna, insanların kulaklarını tırmalayan yönüne işaret edilmiştir.

yukarıdaki paragraf, bu ayetin tefsiridir. kafasını çalıştıramayanlara, yardımcı olması açısından yazılmıştır.
kafasının çalıştığını sanıp tefsir yapayım öyleyse diyen insanların tefsir yapmaması gerektiğini hatırlatan bir ayettir. eşek sesi iğrençtir bunu -yok aslında o diyaframını çok kasmasıyla alakalı yani çünkü sonrasında hayvanın eti mesela o yüzden yenmiyo gibi bi tarafından uydurma düşüncelerle kıvırmanın alemi yok. eşek sesi en çirkin sestir üstüne söz söyleyen allahsızdır kafirdir cehennemliktir. ayrıca kur'anda her şey apaçık bildirilmiştir. ayrıca kur'an da bazı ayetler yoruma açıktır. anlayamadın dimi? anlayamazsınız..
"hangi sesin en çirkin ses olduğu" subjektif bir yargı talep eden bir sorundur. yani kimse bilimsel olarak "şu ses en çirkindir" ispatı yapamaz. aynen "en güzel renk" gibi...

dolayısıyla "şüphesiz" ifadesi garip geldi...

diğer bir sorun da allah'ın kendi yarattığı iddia edilen bir canlının sesinin "şüphesiz en çirkin ses" olduğunu beyan etme gereği duymasıdır. ne bileyim, yer galakside milyarlarca yıldız ve milyarlarca galaksi yarat, sonra pek insani görünen böyle bir subjektif yargıda bulun... demek istediğim, insanlar böyle yargılarda bulunabilir fakat bir tanrı?

kimisi "eğitim amaçlı olarak mecaz anlamda kullanmıştır" diye tevil ediyor. fakat bir tanrı neden böyle şüphe uyandırıcı benzetmeler yapsın ki? basitçe "yürüyüşünde tabiî ol. sesini alçalt" emri vermesi yeterli değil midir?
bknz: (#28041368)