bugün

osmanlı döneminde, özellikle tanzimat sonrasında istanbul'da ve büyük liman kentlerinde yoğunlaşan ve ticaretle uğraşan müslüman olmayan azınlıklara verilen addır.
fransızca asıllıdır:levantin.
Yakın Doğu ülkelerinden olduğu hâlde Avrupalı gibi görünen Hristiyan,tatlı su Frengi.
Ortadoğulu, Yakındoğulu, Doğu Akdeniz ülkelerinden gelen insanlara verilen bir fransızca bir kelimedir. zamanında osmanlı imparatorluğunda özellikle izmirde avrupalı tüccarlar yoğun olarak yerleşmişler ve kendi aralarında izdivaclar ile etnik kökönleri rum, ermeni gibi kökenlerle karışmışlardır.
(bkz: Tatlı su Frenkleri)
aslen, avrupada yaşamayan,genel olarak osmanlı idaresi altında yaşayan gayri müslimlere verilen isim. Ancak, kapitülasyonlar sonucu, osmanlıya göç etmiş avrupalı ticaretle uğraşan aileler, bu isimle anılır olmuştur.
Osmanlı Devletinde ticaretle uğraşan, doğu ve batı kültür özelliklerini kaynaştıran ve istanbul -izmir gibi önemli ticaret merkezlerinin belli semtlerinde oturan azınlık ve yabancılara Avrupalıların verdikleri isimdir.
(argo'da) avrupalı gibi görünmeye özenen, züppe tavırlı.
(bkz: efendi)
osmanlı coğrafyası'nda yaşayan avrupalılar. çoğunlukla italyan ve fransızlardan oluşurlar.
Osmanlı döneminde izmir ve istanbul ağırlıklı yaşayan gayrı müslüm ekaliyetten sanat ve ticaret erbabı, biraz da bohem yaşayan bir kesim
izmir'de cogunlugunu italyanlarin olusturdugu asimile kultur toplulugu.
tatlısu frengi de denir, tanzimatla ortaya çıkmış sonradan görme zengindir ,eskinin Osmanlısı şimdinin fransız,ingiliz vatandaşıdır.Nereden geldiğini bilemez kendine şariyatçı gözüyle bakan Doğunun - batılı yaşayan- insanıdır, modern olmak için 5 çeşit peynir yer, giyinir, kısaca içi dışı boştur.
osmanlı zamanında izmir'de çoğunluğu italyan kökenli, genellikle ticaretle uğraşan zengin gayrimüslimlere verilen ad.
bornova ve buca'daki çoğu tarihi köşk onlardan kalmadır.
izmir'de eskisinden çok çok az olsa da hala köklü levanten aileleri vardır.
fesleri kafalarina tam oturmus vaziyetteydi ve boylece kolayca teshis edilirlerdi sokakta.
bir gün özel bir grup yemeğinde peynirini yiyip aşık olduğum ve ondan sonra asla o peyniri bulamadığım fransızca kökenli kelimesi olan ve ticaretle uğraşan azınlığa verilen isimdir.
izmirde var az bir miktar. Bizim, aynı bokun laciverti insanlar. O kadar biz gibiler ki sokakta ayırt edemezsin.
Sanıldığı şekilde dindar da değillerdir. Bi noelde bi paskalyada görürsün kilisede, ha bi de cenazede.
izmir de bulunurlar.