bugün

aslında dikdörtgen prizma olup bize yıllarca küp diye yutturulan şeker.
çocukken anneden gizli yenilenlerden.
(bkz: esmer şeker)
4-5 tane attığınızda çayı ancak tatlandıran şey. *
şeker pancarı, şeker kamışı gibi bitkilerden elde edilen şeker özlerinin özel bir yöntemle kristallenip küp şekline getirilmesiyle oluşan şeker çeşidi.
görsel
asla bir toz şeker değildir.
(bkz: erzurum kıtlama)
toz şeker kadar tat vermez. çayı köpürtür bu şeker. hatta bazı küp şekerler çayın üstünde yağ gibi bir tabaka oluşturur.
dudaklara yapıştırılıp kuvvetlice üflendiği zaman ortadan kolayca ikiye ayırılır.
mide ağrısına iyi gelir. yurtta kalırken mide ağrısından kıvranırken yurt görevlisi mide ilacı yerine küp şekerle geldiğinde çok kızmıştım fakat gerçekten işe yarıyor.
iki türlü küp olur. biri taşıma küpü diğeri 6 yüzlü her kenarının ölçüsü birbirine eşit prizmadır. ama harf tasarrufu adına dikdörtgen prizması şeker kavramından ziyade küp şeker kavramını destekliyorum. belki hakikaten önceleri öyleydi ama şekerden çalmak anlamında 4 kenarını kısalttılar. tanımda yapalım silinmeyelim: şekeri çaya kaşıksız nasıl koyarız sorusuna bulunan cevap sonucunda ortaya çıkan glikoz kütlesi.
bağımlılık yapan bir yiyecektir.
görsel
görsel
görsel
yapımında kemik ve tozu kullanılan tatlandırıcı ürün. dayımın şeker pancarı çiftçisi olması nedeniyle öğrendim bunu. kendisi şekerin mayası kemiktir diyor.

not: kemik de tutucu olması amacıyla kullanılıyormuş. sondaj toprağını duymamıştım lakin o da mantıklı.
dikkatli baktığımda üzerinde küçük şeker parçacıklarını görüp, keyif aldığım nesne. tuz da aynı şekilde ama çok daha dikkatli bakmak gerekiyor.
Kayseri şekeri olarak bilinir.
lan bu neden ölü evine götürülür bir çok kez tanık oldumda.
toz şekerin verdiği tadı ve zevki vermez.
kahvelerdeki çay bardakları yüksük kadar olduğundan küp şeker fazla geliyor. ancak ikiye kırmak zor.