bugün

koptuğu zaman kendini yenileyerek tekrardan çıkan süper ötesi organ. bilim insanları sürekli olarak bu olayı araştırmaktadır ki insanlar için de aynı biyolojik olayları uygulayabilsinler.
kertenkelelerin kendilerini tehlikede zannettikleri zaman bırakıp kaçtıkları uzuvları.
çocukluğumdan bir hatıra

biz çocukken kertenkeleleri avlamaya giderdik ( avlayınca ne yapacaksak) tam gözüne kestirirsin, taşı eline alırsın, odaklanırsın artık rüzgarın bile sesini duymazsın dünyada sen ve kertenkele vardır. taşı atarsın ağır çekimde yavaş yavaş hedefe doğru ilerler ve yere çarpar . sevinirsin vurdum vurdum ... sonra bakarsın ki kuyruğu var kendisi yok , bu bir kaç av daha devam eder sen hep kertenkeleyi kuyruğundan vurduğunu zannedersin taa ki kertenkelelerin tehlike anında kuyruğunu bıraktıklarını öğrenene kadar , o andan itibaren bir anda başarısız bir avcıya dönersin boynunu büküp kendi kendine gülersin.
kertenkele korkup kuyruğunu kıraktığında, böyle bilip bililip melodisi gibi kuyruk bir sağa bir sola canlı gibi hareket eder bir müddet. kuyruğunu bırakmış kertenkele de pek bir komiktir.
bilinmelidir ki rejenerasyon basit canlılardan karmaşık canlılara gidildikçe zayıflar.

misal kertenkele kuyruğunu tekrar rejenere edebilir ama kopan bir insan kolu tekrar çıkmayacaktır. denemeyiniz.
korku anında kertekelenin vücudunu terk eden omurilik uzantısıdır . kaçarken ağırlığı azaltmak maksatlıdır. koptuktan sonra bile kımıl kımıl oynamaktadır.