bugün

biri atatürk tarafından oluşturulmuş ülkeyi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmayı hedefleyen reformlar topluluğu, diğeri ismet inönü tarafından kurumsallaştırılmış atatürkle bir alakası olmayan demokrasiden hazetmeyen elitizmi savunan ideoloji.
türkçülüğü de barındırmakta olan ideolojilerdir.
atatürkçülük; ülkemizde sol düşünce aşağıdaki ögeleri kullanır.
faşizan milliyetcilik,
devletçilik, devleti halkından korumaya çalışır. halkı devlet için çalışmaya zorlar.
kökten dincilik,(laisizm) muslumanları devletten uzak tutar. onlara haklarını vermemek için kullanır.
statükoculuk.
belirli bir zumrenin ustunlugu. (bkz: emperyalizm), (bkz: kapitalizm)

kemalizm ise devrimci solculuktur;
her turlü faşizan düşünceye karşı çıkar.
halkçılık için devletçiliği savunur. asıl amaç devletin halkının hizmetini eksiksiz görmesidir.
laiklik; halkın eşit haklardan yararlanabilmesi için kullanır.
devrimcilik; statükoculugun karşıtıdır. çağın değişen gereklerine göre toplumu yeni şekillendirmelere açık hale getirmek.
hiç bir zümrenin ön plana geçmesine izin vermez. (bkz: sosyalizm)

görüldüğü gibi birbirine taban tabana zıt şeyleri hedef alırlar. ortak kullandıkları laiklik bile yorum olarak farklıdır.
biri statiktir, diğeri dinamiktir. kemalizm, sonundaki izm ekinden anlaşılacağı üzre akımdır, geleceğe uzanır. atatürkçülük ise onu statik kabul etmek isteyenlerin daha çok tercih ettiği kullanım şeklidir. bana kalsa ben atatürkizmi tercih ederdim.
geleneksel olarak "atatürkçülük" ya da "kemalizm" terimleriyle adlandırılan, mustafa kemal atatürk'ün ideolojisi, o'nun söyledikleriyle olduğu kadar, yaptıkları ile de biçimlenen bir düşünce sistemi, hatt>â bir uygulama programıdır.

günümüzde, mustafa kemal atatürk'ün ideolojisini belirtmek için kullanılan isimlerden, "kemalizm", eskiden daha sık olarak kullanılan "atatürkçülük" terimine tercih edilir olmuştur.

bunun en önemli nedeni, 12 eylül yöneticilerinin, kendilerini "atatürkçü" olarak nitelemesi ve atatürk'ün kişisel vasiyeti dahil, pek çok atatürkçü ilkeyi, atatürk'ün adını kullanarak bozmuş, zedelemiş hatt>â ortadan kaldırmış olmalarıdır.

12 eylül yönetiminin bu uygulamaları o denli geniş kapsamlı ve atatürkçülğü zedeleyici olmuştur ki, nadir nadi gibi, kimliğini "atatürkçü" olarak tanımlayan bir yazar bile, bu uygulamalar karşısındaki protestosunu belirtmek için, "ben atatürkçü değilim" adıyla kitap yayımlamak gereğini hissetmiştir.

atatürkçü düşünceyi ve ideolojiyi incelemek isteyen bazı bilimadamları, sırf 12 eylül yönetimi ile özdeşleşmemek için, "marksizm" ve "marksoloji" ayrımını anımsatan bir biçimde, çalışmalarını, "atatürkçülük" adı altında değil, "atatürkoloji" ismi ile yapmak ve yayımlamak gereğini duymuşlardır.

işte bütün bu nedenlerle, toplum, ve özellikle atatürk'ü düşünce ve eylemlerinin odak noktası yapmak isteyen yazar, düşünür ve politikacılar, artık, "atatürkçülük" yerine "kemalizm" adını kullanmaya başlamıştır *
(bkz: izm)
atatürkçülük 12 eylülcüler tarafından uydurulmuş bir kavramdır. her yere atatürk'ün büstlerini koymanın, sokaklara, meydanlara adının verilmesinin; fakat felsefesinin yok edilmesinin bir ürünüdür. kemalizm ise o döneme kadar kullanılan biçimidir.

bu yüzden belirli bir bilince ulaşmış kişiler bilerek atatürkçüyüm der. bunun arkasında yatan anlam ise darbeciyizdir. ha bunun yanında atatürkçüyüm diyenlerin büyük kısmı da ne anlama geldiğinin bile farkında değildir.

halbuki ahmet taner kışlalı bu koyunu geçmişte özetle şu şekilde anlatmıştır:

"atatürkçülük diye bi kavram yoktur. var olan kemalizmdir. atatürkçülük kavramı 12 eylül'den sonra icad edilmiş (ya da baskın hale getirilmiştir) buna göre atatürk'ün, şekilci bi yöntemle heryere büstleri dikilerek, çeşitli mekan ve yerlere adı verilerek ama fikirleri savunulmayarak hayali ve içi boş bi ideoloji yaratılmaya çalışılmıştır bizzat cunta tarafından. atatürkçülük "atatürk'e evet, fikirlerine hayır" diyenlerin uydurdukları bişeydir. bu yüzden ben atatürkçü değil kemalistim."
Kemalizm bir dindir, atatürkçülük bir fikir.
Aradaki fark budur.
100 yıldır ülkeyi perişan eden lanet ikili. evet.
tıpkı sosyalizmle komünizm arasında ki fark gibidir.
atatürkçülük daha dindar bir atatürk ortaya koyar.
sosyalizm de böyledir.
ancak aslı kemalizmdir.
aynı bokun laciverti.
ikiside aynı şey. hem kemalistim hem atatürkçüyüm zoruna giden donuza eklesin.
birisi faşizan dogmalarla dolu bir ideoloji diğeri ise hayata belli başlı kalıplar çerçevesinde idealist yaklaşan insan topluluğu.
"Türkçülük, ırkçı olmadığı için noksandır, Kemalizm ona ırkçılığı ilave etmiştir"-Agop Dilaçar, 1940, 1. CHP Konferansı.
Bu ortamda ırkçı olmayan yoktu. CHP ırkçıydı, inönü ırkçıydı, Şükrü Saraçoğlu ırkçıydı, Agop Dilaçar ırkçıydı! Irkçı olmayan bir tek Türkçülük ve onun teorisyeni Ziya GÖKALP vardı. Ne mutlu ki o da bu günleri görmeden dünyayı terk etmişti.
(iskender Öksüz, Millet ve Milliyetçilik, sf73)
görsel
günümüzde kemalizm teriminin bir kesim tarafından küçümseme amaçlı kullanılma nedeni şu:
atatürk düşmanları yermek için bile atatürk kelimesini kullanmak istemez. atatürk'ün bizim atamız olduğunu vurgulamak onlara ağır gelir. bize farketmez.
atatürkçülükle kemalizm arasında bir fark yoktur. şahsen ben sırf düşman çatlatmak için atatürkçüyüm demeyi tercih ederim. ancak bana kemalist denmesinden de hiiiç gocunmam.
Mustafa kemal yaşarken onun bilgisi dahilinde atılan adımlar onun ardılları tarafından doğru anlaşılarak devam ettirilemedi.

Bir örnek vereyim. Devletin kuruluşunu örgütleyen kongrelerin birleştiği ve partilestigi devrimci özelliğe sahip cumhuriyet halk partisi zaman içinde devrim olgusunu n ana motoru olan değişim ve dönüşüm projesi olmaktan çıkıp aksine statüko savunusu yapan bir oluşum halini aldı.

Nasıl siyasal islamcılarda " allahla kandırmak " diye bir yaklaşım var, burada da mustafa kemalden çok mustafa kemalci olup onun mirasını siyasal bir krediye dönüştürüp yemek var.

Diyeceğim adı ister kemalizm ister ataturkculuk isterse de batı aydınlanmasını oluşturan ve günümüze taşıyan değerler manzumesi olsun bugün artık mustafa kemal aynı che guevera gibi kapitalizm tarafından tişörtlere basılan bir pop figürü haline gelmiştir.
iki ayrı ideoloji olarak lanse edilmeye çalışılması aklın intiharıdır. Kemalist kelimesi milli mücadele yıllarında ve sonrasında chp kadroları içerisinde en başından beri var olan orijinal kelimedir. Atatürkçülük kelimesi ise sonradan ortaya çıkmış olan bir ifadedir. Doğru kullanım biçimi kemalist kelimesi olsa da kemalizm ve Atatürkçülük arasında hiç bir fark yoktur. Aksini iddia edenler art niyetli ve samimiyetsiz kişilerdir.
Atatürk bir izm miras bırakmadı.
Bir ideoloji kitabı yazıp yangında ilk kurtarılacak etiketi ile yayınlamadı.

ille de Atatürk için bir ideoloji üretecek tarif edecek olsak söylemine eylemine bakıp bunların ideoloji de karşılığı nedir bakalım:

A- millet vurgusu, vatan vurgusu bayrak vurgusu gibi öğelere bakıp, Türk tarihi kimliği dili dini açısından devrim sayılacak (olan) çalışmaları ile ortaya çıkardığı Türk milleti olma bilincini Done olarak alıp faşizm desek ne olacak?

B- millet tanımında ki esneklik ile din dil ırk gözetmeden ne mutlu Türk'üm diyene söyleminde yer alan homojen olmayan farklı kimlikli insanların bir arada oluşturduğu bir ulus algısı ortaya çıkarması (örn: Sovyet ulusu gibi) halkçılık ve toprak işleyenin politikaları ile sınıf olarak aşağı tabaka insanların yönetime dahil olup söz ve karar seçme seçilme haklarını sağlaması gibi nice uygulaması sonunda Atatürk ideolojisi Kemalizm için kalkıp komünizm desek ne olacak?

Stalin Lenin hitler ülkeleri ve milletleri için yaptıkları yüzlerce örneklerin aynısı 1920 1938 arasında Türkiye'de Atatürk tarafından yapıldı ki bu doğrudur.
Kul teba olan kendi dilinde okuma yazma yapamayan, kimliğini bir sülale aile ile tarif eden bir topluluğun milli kimliğini ortaya çıkarmak için yapılan her şey günümüzde şu an ırkçılık faşizm olarak tarif ediliyor.

Şeyh şıh toprak ağalarının kölesi olan ve yönetimde idarede söz hakkı, karar hakkı, idarede pay hakkı olmayan, ülke zenginliğinden pay alamayan ve emeğinin değerini kendisi belirleyemeyen insanlara bu hakkı vermek için yapılan hareketler şu an sosyalizm komünizm olarak görülüyor.

Bunun için Atatürk'e bir ideoloji yamamayın.
Tıpkı deve sidiği içip, Ufacık kız çocuklarını koynuna alıp bunu sünnet diye peygambere yamayan fundamentalistler gibi olmayın.

Bu ülkenin Kemalisti Atatürkçüsü dincisi şeriatçısı sağcısı solcusu Akp'lisi CHP'lisi ile HDP'lisi MHP'lisi aynı seviyede.

Azıcık aklınızı kullanın.
Bir ideolojiye bir dine bir kimliğe bir kişiye veya partiye vs herhangi bir olguya dahil olup onu savunup ona inanacaksanız ilk önce aklınızı inkar etmeyin.
ikiside aynı şey.
temelde aynı şeydir.

hiç bir farkı yoktur.

farklı anlam yükleyenin amacı da farklıdır.