bugün

çek dilinde "nerede" manasındaki kelime.
çek dilinde "nereye" manasına da gelir.
bir çeşit desktop environment.

(bkz: linux)
(bkz: gnome)
yavaş yavaş stantardlaşmaya başlayan gelişen bir arabirim.
K Desktop Environment - K Masaüstü Ortamı Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır.
KDE, GNU/Linux, Solaris,FreeBSD, NetBSD, OpenBSD vs... gibi Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanında, X11 katmanı sayesinde Mac OS X' te ve Cygwin aracılığıyla da Microsoft Windows üzerinde de çalışabilmektedir.
K "Kool" kelimesinin kısaltmasıdır.
Projenin maskotu Konqi isminde yeşil bir ejderhadır. Konqi bir çok programcıkta bulunmaktadır.
4.0 sürümü heyecan ile beklenen masaüstü yöneticisi. hali hazırda son sürümü 3.5.7 dir. 4.0 kararlı sürümünün 2007 ekim ayı sonlarında kullanıcılara sunulacağı tahmin edilmektedir.

edit: 2008 ocak ayında kullanımımıza sunuldu. *
(bkz: kendine dikkat et)
caizen kod adlı 4.3 sürümü çıkmıştır.

tanıtımı için: http://www.kde.org/announcements/4.3/

ekran görüntüsü: http://www.ozgurlukicin.c.../image/kde430-desktop.jpg
4.4 sürümüyle gümbür gümbür gelen geleceğin masaüstü platformu.
hatta 4.5'in gnome'dan hızlı olacağına dair söylentiler var.*
Ubuntu dağıtımlarında ayrı olarak gelen (Kubuntu adı ile) masaüstü yöneticisi.
kesinlikle kubuntu kullanarak denenmemesi gereken aşmış masaüstü ortamıdır. uygulamalarının(nasıl diyor siz türkler programları) qt altyapısı sayesinde windows ve macintoshta çalıştırılabilmektedir, ancak qt'tan farklı kütüphaneleri olması nedeniyle, henüz beklenen kaliteyi bu ortamlarda bulmak çok da kolay değil.
sistemi düşük olan kullanıcıların uzak durması gereken masaüstü ortamıdır. sağlam sistemi olanlar ise efektlere abanabilirler... kde bir başkadır.
artık hantallığından söz edilmemesi gereken masaüstü ortamı. arch linux ile kde kullanıyorum. önceki kde sürümlerinde 700-800 hatta 1 gb a yakın ram kullanımını gördüm. ancak kde 4.7'yi full olarak arch linux'a kurmama rağmen 350 taş çatlasın 400 mb ram kullanıyor. işlemciye yüklenmiyor. çok hızlı ve hatalarından büyük ölçüde arınmış durumda. hem hafif hem görsel daha ne olsun...
4.8 sürümü ile daha da hatalarından arınan, daha hızlanan masaüstü ortamı.
Kde, masaüstü ortamı emin adımlarla gelişti. En sonunda, ubuntu dağıtımı gnome'u varsayılan masaüstü ortamı olmaktan çıkarınca; hakettiği değeri görmeye başladı. Gnome 3.0 versiyonu - sanki denk gelmiş gibi- kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayamadı. Gnome geliştiricileri, eleştirileri dikkate almadı tabii, sonunda kde, kıymete bindi. Ondan sonra da xfce.
plasma next ile farklı bir boyuta taşınacağını düşündüğüm açık kaynak kodlu masaüstü yöneticisi.
Kde 5.3 ile yardırmıştır. arch linux ile 450 mb ram tüketmektedir. Flat tasarımı tam anlamıyla oturtamasalarda görünümü, kararlılığı ve eksiksiz olması ile tartışmasız en iyi masaüstüdür.
diger desktop environment lardan sonra alismasi biraz guc olabilir ama kanaatimce en guzel gorunen ve en cok customize edilebilen de budur.
Sistem kaynaklarini iyi tuketir, sistemin iyi olmasi gerekir. RAM tuketimi fazladir, ayrica baloo sayesinde tum sistemde anlik arama yapar, bu sebeple Hard disk in de hizli olmasi gerekir. Iyi bir ssd ve cok cekirdekli bir islemci ile yeterli ram varsa en iyi desktop environment ( macos, windows vs dahil olmak uzere ) bence budur.

ayrica file manager olarak default gelen dophin de bana gore muadilleri arasinda en iyisi. eski makine varsa mate, cok eski makine varsa lxde , saglam makine varsa kde kurarim ben.
amme hizmeti:

desktop environment: masaüstü ortamı
customize: kişiselleştirme
file manager: dosya yöneticisi
default: varsayılan