bugün

mimari olarak görülmeye değerdirler genel olarak.
üçüncü nesil bir yazar. *
bir piskoposun makamının bulunduğu büyük kilisedir. roma'daki sen piyer ve paris'teki notre dame meşhur katedrallerden ikisidir.
piskoposluk kilisesi. her piskoposluk bölegesinde bir katedral bulunur. mimari açıdan diğer kiliselerden daha büyük olmak dışında çok önemli farkı yoktur.
türkiye'de bulunmamaktadır. katedral büyüklüğünde 5-6 tane kilise bulunmaktadır.
Katedral, Notos Kitap Yayıncılığın, (boyutları küçük ama içeriği) "BÜYÜK kitaplar" serisinin beşinci kitabı olarak basıldı.
(Çev: S. Gökçen EZBER, Notos Kitap Yay. 2007, 40 s. 6 YTL)

Katedral, Raymond Carver'ın yaşamının son yıllarına yaklaşırken yazdığı ve 1984 tarihinde yayımladığı bir öyküdür. Bu nedenle yazarın olgunluk çağı eseri olarak kabul edilebilir.
Katedral, (ismi verilmeyen) bir adamın, kadının ve Robert isminde bir körün öyküsüdür. Olaylar, adamın gözünden ve birinci tekil kişi açısından anlatılmaktadır. Bu sayede kahramanın düşüncelerini birinci elden öğrenebilirken, diğerlerinin yaşamlarını ve davranışlarınıysa anlatıcının söyledikleriyle sınırlı kalarak öğreniriz. Bu durum metnin barındırdığı ironiyi artırmaya yardımcı olur. Örneğin, bu kısacık öyküde anlatıcının yaşamıyla ilgili, ismi dahil, hiçbir bilgi edinemezken karısının ve Robert'in yaşamına dair pek çok detayı öğrenme şansı buluruz.
Öyküdeki olaylar kahramanın ve karısının evlerinin yalnızca bir odasında geçiyor, alkol ve sigara yine vazgeçilmezlerden. Bu unsurların Carver öykülerindeki önemli tamamlayıcılardan olduğunu açıklamıştım.
Robert, kahramanımızın karısının uzun yıllar öncesinde yanında çalıştığı ve sonrasında yakın dost olduğu birisidir. Umulmadık bir günde çıkıp gelen bu ilginç misafir öykü boyunca verilen ince detaylarla aslında öyküsü anlatılan kahramanların değil, okurların dünyasında önemli değişimlerin tohumlarını ekiyor.

Kitabın içeriğine dair yazmaya devam etmek kitabı henüz okumayanlar için hoş bir durum olmayacağı için içeriğe ilişkin cümlelerimi burada kesip kitabın biçimsel özelliklerine geçiyorum:
Notos Kitap Yayıncılığın basımlarını özenli ve güzel bulduğumu belirtmiştim. Kapak resmi, arka kapak yazısı, künye bilgileri ayrıntıcı kitap kurtlarını tatmin edecek yetkinlikte. Yayınevi ayrıca öykünün ortasına ve sonuna koyduğu iki güzel Raymond Carver fotoğrafıyla baskısını daha da özgün hale getirmeyi başarmış.
''kulübenin büyüğü''...demişti sevdiğim bir hatun...pek de hoşuma gitmişti...
piskoposluk kilisesi. her piskoposluk bölgesinde zorunlu olarak bir katedral bulunur. mimari olarak diğer kiliselerden çok daha büyük olması dışında bir farkı yoktur..
hristiyan dininde bulunan hiyerarsik sistemin ibadethenelerine yansıması şeklinde de görülebilir. katedrallerde baş piskoposlar bulunur ve kilise tarzı bi yerde durmayı kabul etmeyeceklerinden " hepinizden güçlüyüm" demek için yani gösteriş adına da yapılırlar.
nidaros katedrali gibi şahane örnekleri bulunur;

görsel
http://wikitravel.org/upl...c/cb/Paris_notre_dame.jpg
buyuktur gercekten.
sahane olan
http://worldpictures.file....com/2008/06/dscn0916.jpg budur.
kiliselerin efendisi ..
baş kilise.
Raymond Carver'ın kitabıyla igili bir inceleme yazısı için:

http://aylaklemur.blogspo...-bir-katedral-oykusu.html
Katedral ile ilgili şöyle de bir tümevarım yapılabilir; bir yerde bir katedral varsa orası bir şehirdir.
istanbuldada yapılmış olan büyük kilisedir.

http://www.youtube.com/watch?v=MgJC1K6DMwA
piskoposun resmi tahtı kathedranın bulunduğu piskoposluk kiliselerine denir. kiliseden farkları daha büyük ve gotik olmalarıdır.

görsel
mimari yönden etkileyici bir tarz ve şekilde olan binalardan teşekkül bir nevi baş kilise.
Nickimle yine mi bir entry var dedirten benzer kelime.
olsa gitsek.
escobar'ın dışardan hapishane içerden saray olan yapısı.
Sevilla katedrali bunlardan şahsımca en güzelidir. Fakat bu katedralin yapında Aztek kanı vardır. ispanyol konquistadorların meksika'da Aztek uygarlığından yağmaladığı altınlarla yapılmıştır bu katedral.
görsel
Gördüğüm tek örneği ne yazık ki köln'dedir.