bugün

(bkz: hakem)
ne güzel insandır o öyle. kararsız olmayan insanlar pek bilemez o sürecin bir sonuca bağlanmadığın da duyulan vicdan azabını. karar veren insan kendinden emin, bazı şeyleri göze almış, alnından öpülesi, eline bronz madalya verilesi *kendinin farkında olan insandır...
kararlı insan.
sonucunu göze almış insan.
kendinden emin hemen karar verebilen insansa ve hele ki karar verdiği konu önemli bir konuysa kesinlikle balık burcu olmayan insandır.
ayrıca alnından öpülesi insandır helal olsundur.
elalemdir. özellikle başkalarının adına konuşup, karar vermeyi pek severler.
kararının arkasında durup ondan dönmezse helal denesi insandır.
karar verene kadarki bütün evreleri atlatıp artık ne istediğini bilen insandır.
Tam bu konu ile ilgili yazmaya karar verdiğim sırada, dünyadaki tüm karar veren insanların cinsiyeti belirlenemeyecek olsa bile tamamına yakınının kadın olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu rahatlığımın sebebi ise; Dünya'nın en fazla karar veren canlısının kadın olduğunun araştırmalar ile sabitlenmiş olmasıdır. sözü geçen araştırmalarda buna neden olarak; "sürekli karar değiştirmeleri" gösterilmiştir. Tüm hayatı seçmek üzerine kurulu olan bir canlının, tüm seçimlerinde ince eleyip sık dokuması da elbetteki çok normal bir davranıştır.

"Karar veren insan" konusu bize ilk olarak; lider, yönetici, patron, müdür vb. kavramları hatırlatır. Sonrasında "Bugün ben kaç kez karar verim acaba?" diye kendimize sorduğumuzda, bunu tam olarak bilemesek bile binlerce olduğu konusunda herhalde hemfikirizdir. Bilim insanlarının konu uzmanlarının çalışmakta oldukları alanı hayatın vaz geçilmez parçası görerek, onunla ilgili ürettikleri ifadelere benzer yapıda; fakat farklı bir hissiyatla söyleyebilirim ki; "tüm insanlar hayatlarını kararları sayesinde sürdürdürebilirler. Eğer karar veremeseydik tam bir kaos ve duygusal çöküntü içerisinde olurduk".

Herhangi bir karar, risk değerlendirmesi, kıyaslama, belli ölçütlere göre değerlendirme, kişisel sezgiler vb. yöntemlerle alınabileceği gibi kişisel sezgilerimizden faydalanarak, hiç bir dayanak ya da sebep olmaksızın da alınabilir. Her ne şekilde olursa olsun, karar vermek asla sıfıra indirilemeyen bir riski göze almaktır. Dolayısı ile diyebilirim ki; "karar veren kişi" riski göze alan kişidir.* "Dünya' ya gelmek" her ne kadar karar veremediğimiz tek eylem olsa bile, hayatta kalmak bir karardır. Yani yaşamak riski göze almaktır.*

Her biri "karar veren insan" olmasından ötürü, formal örgütlerdeki yönetici kadrosu bağlamında konuyu ele alacak olursak; bu kişilerin, statülerine göre verdiği kararların belli bir etki alanının olduğunu görürüz. Elbetteki bu etki alanı dahilinde alınan kararlar, tüm sistemin tüm kademelerini dolaylı da olsa etkilemektedir. Dolayısı ile her bir kademede iş gören yöneticilerin sahip olmaları gereken bir takım yeterlilikler vardır. En alt düzeyde karar verme gücüne sahip bir yöneticinin; üst düzeyde teknik bilgiye ve daha az düzeyde bir karar verme becerisine ihtiyacı varken üst basamaklara çıkıldıkça bu durum tersine döner. En üs basamaktaki bir yöneticinin ise üst düzeyde karar verme becerisine sahip olması gerekirken daha az düzeyde teknik bilgi ve beceriye ihtiyacı vardır. Tüm formal örgüt yöneticilerinin, teknik ve karar verme konularında sahip olmaları gereken yeterliliklerinin yanında, "insan ilişkileri" konusunda çok üst düzeyde bilgi ve beceriye sahip olmaları şarttır.

(bkz: ben)
(bkz: hepimiz)