bugün

(bkz: chaos theory)
maddeler minimum enerji ve maksimum düzensizliği arar ilkesindeki maksimum düzensizlik kaos teorisini açıklar.
"madem her şey düzensizliğe doğru gidiyor, peki her sonbaharda dağılan şeyler neden ilkbaharda düzenli bir şekilde hayat buluyor?" sorusunu akla getirir. demek ki doğa düzenliliğe ve düzensizliğe gidiyor ara ara.
insan anlamadığı şeye saçma der, kaos da tam olarak budur, düzenin anlaşılamamasıdır, düzensizlik değildir,
bilmeyen çoğu kişi kaosu düzensizlikle karıştırır.
olasılıkla açıklanabilen basit bir teori, birim maddenin ne yapacağı bilinemezken kütlenin ne yapacağı gayet bilinebilir,
kaon kuantumun imkansız oranına saklanmaktadır, bu yönüyle olacak mutlak belirsizliktir, ve önemsizdir,
maddelerin düzensizliğe meylettikleri yanılgısı ise düzenlerin çatışmasının bir sonucudur, aslında madde kendi düzeninde yaşamak ister
eylemsizlik kanununda da desteklendiği şekilde faka biz onun doğasına aykırı bir düzen sunarız ona, o bu düzene uymayınca da isyankar sayarız ve kaos deriz.
kaos'u anlamak için olasılık, kuantum fiziği, newtonun neden önemli olduğu, eylemsizlik kanununun anlamını bilmek gerek, bunları anlayan adam kaosun bir yanılsama olduğunu bilir, iddia edildiği gibi kaos yoktur ve aslında kaosun olmaması tanrının bir delilidir,
çünkü kaosun varlığı tanrıdan bağımsız varlıkların varlığı anlamına gelir ki, spinozanın etiğine göre nedenlerin nedeni olan tanrı
dan bağımsız hiçbirşey olamaz, çünkü tanrıyı tanrı yapan onun doğasındaki herşeyin nedeni olma yönüdür,kaosun olmaması demek ise her şeyin bir düzen içerisinde vuku bulduğu anlamına gelir, siz düzeni anlayamıyorsanız saçma diyebilirsiniz ama bu sizin anlamadığınız anlamına gelir düzenin saçma olduğunu göstermez.
(bkz: edward lorenz)
"Evrenin yapısında mikro birimler makro değişimlere sebep olur." sözüyle özetlenebilen, aslında kaos denilen düzensizliğin de kendi içinde bir düzen ile meydana geldiği dolayısıyla "her şeyin bir sebebi var" mantalitesini haklı çıkarabilen fizikbilim teorisi.
Gece gece ağlatan filmdir. Favori filmler listeme hunharca ekledim.
(bkz: coase teoremi)
entropidir.
ve şu evren üzerindeki en açık gerçektir. yani düzensizliğin ve karmaşanın, simetrik olmayan olayların simetriği; düzeni...
herhangi bir sistemdeki çok ufak bir değişikliğin öngörülemez sonuçlar doğurabileceğini söyler.
hava olayları tahmini için bir simülasyon hazırlayan meteorolog edward lorenz tarafından bulunur. simülasyona gireceği verilerin virgülden sonraki hanelerini üşenip girmez. acayip acayip anlamsız olmaması düşünülen çıktılar ile karşılaşır.
entropi kavramı tam karşılamamakla birlikte alakalıdır. entropide sistem mutlaka düzensizliği arttırıcı yönde çalışır, kaosda ise bir patern mevcuttur. girdi matematiksel basit bir denklem olsada sistemdeki abidik gubidik bir parametredeki değişim sonucu daha bir abidik gubidik yapar. bu yüzden kaotik sistemlerin uzak geleceği öngörülemez. başlangıcıyla determinist sonucuyla indeterminist* bir teoridir. dayının biri kestirilemez determinizm şeklinde çok sık bir şekilde tarif etmeye çalışmışsada fizikte teoriler mezarlığı olarak adlandırılır.

yanisi;
fırtınanın oluşumunun bilinemeyişi sistemdeki parametre çokluğundan kaynaklanır. kıçımızdan çıkan basınçlı hava en az kelebeğin kanadı kadar fırtına oluşumunu etkiler.

(bkz: düzenli bir düzensizlik)
herşey herşeyi etkiler.
politika bilimini de etkilemiştir ki uzun süredir abd politikasına yön veren bu teoridir. stratejler, stratejistler değil stratejler abd'yi kaos ümparatorluğu olarak niteler.

yine küçük ölçekli kurum ya da şirketleri yönetenlerin bu teoriyle başarılı olduğu görülmektedir. özlü bi söz var tam şaapamadım ama şöyle bir şeydi:

aşağıda kriz olmazsa kimsenin yukarıdakine ihtiyacı olmaz.

nası pis şeyler bunlar amk. hak, eşitlik, adalet, onur hiç kazanamayacak di mi hacı abi?
genelde kaos teorisini anlamayanların ve dahi anlamaya çaba göstermeyenlerin birleştiği platform gibi bir şey olmuş burası. azıcık araştırmacı olun, lanet inançlarınızı bir kenara bırakın artık.
Düzensizliğin bir düzen yarattığı ama bu düzenin düzen olarak kabul edilemeyeceğini söyleyen teoridir. Yani Grafiklere baktığımızda bize düzenli gelen çizgiler aslında düzensiz olmaktadırlar. Bu konuda Doç. Dr. Sinan Canan'ın Konuşması gerçekten ilgi çekebilecek niteliktedir. Verdiği örnekler oldukça ilginç ve dikkat çekicidir.
Düzenli gibi görünen ancak düzensiz olana bir örnek: görsel

Doç. Dr. Sinan Canan'ın Konuşması: http://www.youtube.com/watch?v=FIJvilHI33U
Ve bu gibi fizik konularında bir arkadaşımız oldukça iyi videolar çekmektedir. Youtube adı Nebuch olup gerçekten dikkat çekici videoları vardır bu arkadaşımızın.
(bkz: Nebuch)
Düzensiz duzen bana istanbul u hatirlatti.
(bkz: butterfly effect)
örnek verecek olursak içinize çekip havaya tekrar üflediğiniz bir sigara dumanının bir dakika sonra tam olarak nerede olacağını nasıl bir şekilde olacağını tam olarak bilebilmeniz için tüm çevresel etmenleri formülize edip hesaplayabilmeniz gerekir ki bu imkansızdır. ayrıca bu sisteme dışarıdan yapılacak en ufak bir etki bir çok zincirleme reaksiyon yaratıp çok uzak bir yerdeki başka bir olayı tetikleyebilir. kaos teorisine göre kaos ve düzen iç içedir ve bir çok rastlantısallık ile karmaşa içerir. laplace'ın şeytanı diye bir düşünsel deney vardır. bu varlık evrendeki her atomun yerini ve hareketini bilen ve bu sayede evrenin geleceğini bilebilen farazi bir varlıktır. mesela bu da heisenberg'in belirsizlik ilkesine göre mümkün değildir. değişik bir şeydir bu kaos teoremi yani.
Temel Önermeleri şunlar olan teori.

- Düzen düzensizliği yaratır.
- Düzenin anlayamadığımız hali (kaos) varsa ki -illa ki olmalıdır- bundan dolayı düzensiz diyemeyiz. Yani düzenin dışına çıkmak imkânsızdır.
- Düzensizliğin içinde de bir düzen vardır.
- Düzen düzensizlikten doğar.
- Yeni düzende uzlaşma ve bağlılık değişimin ardından çok kısa süreli olarak kendini gösterir.
- Ulaşılan yeni düzen, kendiliğinden örgütlenen bir süreç vasıtasıyla kestirilemez bir yöne doğru gelişir.
kaos terapisi.
Duzeni duzensizlikle degistirip yeni duzensizligi duzen yapar. Bkz abd duzeni ( kaostan gelen duzen fasaryasi)
Yaklaşık 10 yıl once Üniversite de kaos ve karmaşıklık teoremi üzerine sayfalarca ödev hazırlarken hayatımın bir kaos yaşamasına seyirci olduğum konudur.
Kaotik sistemlerde, kendi içlerinde düzenlidir. Buna rağmen kaos teorisi der ki hayır bu sistemler önceden kesin olarak kestirilemez.

Kaotik sistem dediğimiz şey

Başlangıçta bulunan koşullara karşı hassas olmalı

Bağlantılı olmalı. Yani bir yerdeki değişim diğer yerleri etkilemeli.

Neyse kaos teorisi diyor ki sistemler, kendilerini var eden temel sabitlerin değişimi durumunda oluşabilecek sonuçların kesin olarak görüntülenemeyeceğini söyler.

Kaosa göre sistem bütündür. Sistemi parçalayıp okuyamazsınız, çözemezsiniz. Sayısızca alanda kullanılır.

Hava tahmini, kalp ritmi ölçme(EKG Holter) ve buna benzer öngürü barındıran durumları kontrol eden sistemler vs.

Deprem tahmini bir kaotik sistem örneği olabilir.
bilgisayar simülasyonlarıyla yaşatılmaya çalışılan gerçekte ispatı bulunamayan ölmeye mahkum bir teori.
elliot wave ile beslenir 5 dalgadan oluşur artı veya eksi ana yönlüdür bu yönlere bağlı olarak her bir dalganın bir düzeltmesi oluşur tersi yönünde tabiki devamında 5.dalga bitiminde son düzeltmeyle yeni bir kaos oluşur rakamlar ve özellikle fibonacci ön plandadır.
Zamandaki nedensellik ilkesiyle doğrudan bağlantısı vardır sebep-sonuç ilişkisine dayalıdır iğrenç bir örnek verirsek sınavdan kötü not almanız moralinizin bozulmasına sebebiyet verir moralinizin bozulması çevrenizdekilerle ilişkilerinizi doğrudan etkiler kaos teorisinde ise bir kelebeğin kanat çırpışı dünyanın diğer tarafında büyük bir kasırgaya sebebiyet verir favori teorilerimdendi.