bugün

alkollü içecek içme alışkanlığını bırakmak, bir daha içmemek, büyük ihtimalle sigaraya ağırlık vermek.
boktan giden hayatın düzeltilmesi için mutlaka gerçekleştirilmesi gereken eylem.
günahtan arınmaya ve ''içki kötülüklerin anasıdır'' hadis'i şerifinin gerçeğine vakıf olma belirtisi olup kötülükleri anasız bırakma durumudur.
an itibarıyle abimle sözlük olurken sevgideğer abimin -luzumsuz bir çaba ve nankörlük- olarak tanımladığı başlıktır.
(bkz: sen onu bi geç de) *
yerini dolduracak başka bir şeye açılan kapı olma olasılığı yüksektir.Başka arayışlar içine girmeden tamamen bırakmak için atılmış ilk adımsa ayakta alkışlanacak bir durumdur
yüksek promilde alınmış alkol sonrası* sarfedilecek ama asla amacına ulaşamayacak söylem.
-tamam ulan osman karar alalım artık içki yok
-tamam be oğlum söz be dönenin...
-ehhhh böyle bir mutlu gün kutlanmaz mı hadi gel meyhaneye gidelim
-????????????
(bkz: sigarayı bırakmak)
kötü alışkanlardan bir bir arınmaya çabalamanın birinci basamağı
(bkz: lambo ustanin katli)
(bkz: ferdi tayfur)
kişi eğer alkolik değilse, sigarayı bırakmaya istinaden gerçekleştirilmesi daha olası sosyal bir çabadır.
severek ayrılanlar bilirler ayrılığı.acı veren eylemdir.ama cebe ve sağlığa gözle görülür bir katkı sağlar.ayrıca #201063 ve ayrıca arkadaşlarınız ve birane sahipleri size garip ve nefret dolu gözlerle bakarlar.
askerde bile başaramadığım eylemdir.
(bkz: garip olup da kimseye garip gelmeyen şeyler)
iki gun once vucudumda gordüğüm lekelerden sonra karaciğerimin hasar gormesınden korkarak yaptıgım eylem. Hadı hayırlısı bakalım kac gun surecek.
ferdi tayfur'un o güzel şarkısını akıllara getiren eylemdir.

gece hayatım bitti
o defteri kapattım
benii kutlamalısın
sigarayı bıraktım.
vaktiyle alemlerin kralı iseniz çok zorluk çekeceğiniz eylemdir. bir başlangıç, dönüm noktası olarak kabul edilebilir. kanın canın öyle bir çekebilir ki, kendine bile karşı gelebilirsin. direnmek gerekebilir.

mesela şu an öyle bir durumdayım ki 5 birayı 30 dakikada bitirebilirim. ama neyi değiştirecek. insan arada kendini toparlamalı. ne olursa olsun.
eğer az da olsa inanca sahipse bir yakınının ölmesi ve ramazan ayı arka arkaya gelirse çok da zor olmayacak eylem. şöyle ki;
(allah korusun) çok yakın bir aile ferdiniz öldü. o kişinin 40'ı çıkmadan içki içmek günahtır. aslında her zaman günahtır ama öyle bir inanış vardır. bu dönemde, içkiyi bırakırsınız. daha sonra da devam edeceğinizi düşünürsünüz. tam da 40 gün bittiği dönemde ramazan ayı başlar ve o dönemde de bu gibi faaliyetlerde bulunmanız günahtır. yine içki içemezsiniz. ramazan ayı bittikten sonra ise farkına varırsınız ki içki içmeden de yaşayabiliyorsunuz. bu durumda da içkiyi rahat bir şekilde bırakırsınız. tabii ki seçim sizindir. ama hiç kimse de içkiyi bırakabilmek için bir yakınının vefat etmesini istemez. ancak denk gelirse eğer, içkisiz de yaşanabileceğini görebilirsiniz.
evinden çok uzaklarda bir genç vardır. her gün ailesi onu arar, çünkü ilk göz ağrılarıdır. tek çocuktur ve teyzesinin kendi evladından önce kucağına aldığı tek yeğenidir. yine olağan bir pazar akşamıdır. aile çocuklarını arar. en son teyze alır telefonu eline ve içinden geçen hasterti bir solukta anlatıverir. geliş vaktini sorar çocuğa, 1 ay cevabını aldıktan sonra, çocuk bahçeye, teyzenin elleriyle dikilmiş çilekleri sorar ve o gelene kadar anca olacaktır çilekler. hemen hayaline bahçeden topladığı çilekleri teyzesiyle birlikte yemeleri gelir ve hüzünlenir. o genç için teyzesi, normal bir teyze değildir, hani teyze ana yarısıdır derler ya, bu çocuk için biraz daha fazladır. çünkü çalışan annesinden sağdığı sütleri, bu çocuğun ağzına veren o teyzedir. eve geldiğinde onun önüne sıcak çorbayı koyan, okula gitmek için vedalaşırken, ondan habersiz cebine para sıkıştıran, buzdolabına oğlum gelince yer diye, aldığı ve yaptığı bütün şeyleri saklayan o teyzedir. çocuk bütün bunların farkındadır, fakat o gece geçen konuşmanın onun için, önceleri olanlardan hiçbi farkı yoktur. en azından o öyle sanmaktadır. çünkü bu teyzesinin hasret ve sevgi dolu sesini son duyuşudur. ertesi gün tenefüs arasında telefonu çalar. arayan annesidir, teyzesinin ölüm haberini vermektedir. çocuk birşey anlayamaz. 19 yaşındadır fakat, daha böyle birşey yaşamamıştır. sırt çantasını aldığı gibi terminale gider, otobüsüne 1.30 saat vardır ve o en yakın olan şehre kalkan otobüse atlar hemen. çünkü içi içini yemektedir. o şehre vardıktan sonrada, daha 1 saat otobüs beklemesi gerektiğini öğrenir, dayanamaz ve otostop çeker. diğer şehre 4 araba ve 2 kamyon değiştirerek varır. hey HAK sen nelere kadirsin. normalde 8 saatte otobüsle geleceği yolu, 7 saatte otostopla gelmiştir, fakat bu acı olayı görmesini biraz daha yakınlaştırmaktan başka birşeye yaramamıştır. evet o tatlı teyzesi yoktur. eniştesi, genç görsün diye, eşini gömdürmemiş ve bekletmiştir. fakat morg a giden çocuk, teyzesinin yüzüne bakamaz, sadece ayaklarını öper ve sessizce eve döner. herkes ağlamaktadır, annesi, anneannesi, eniştesi... hani çevrende güçsüz insanlar varken sen biraz daha güçlenirsin ya, oda annesini teselli etmek için ağlıyamaz, fakat ne zaman yalnız kalsa, teyzesi kapıdan giriverecek gibi olur ve bu durum onu gözyaşlarına boğar.

-----insan çok duyarsızdır. hergün ölüm haberleri görmesine rağmen, hiçbiri kalbinde en ufak bir burkulma yaratmaz, çünkü o ölenler başkalarıdır. fakat bu olay bir yakının başına gelse, kişinin hayatındaki mihenk taşları oynar. o çocuğada öyle olmuştur. bu olayın sonrasında içkiyi bırakır, ölümü hatırlar ve ailesine daha çok bağlanır. bu hikayede biter.-----
en iyi yolu hiç başlamamaktır.
4 sene 7 ay 7 gün 11 dakika.
uğraşılmaya değmeyecek bir eylemdir. *
17gün bilmemkaç dakika. bırakma sebepleri şu şekillerde olabilir

1- dini sebepler...
2- maddi sebepler. sürekli içki almak artık cüzdanı eritmiştir. kişi gerçekten maddi sıkıntıdadır.
3- sağlık problemleri. mide, karaciğer tarzı vücudun gerekli bazı kısımlarda problem olması.
4- arkadaşsal sebepler. arkadaş çevresinin içmiyor oluşu, kız arkadaşının bırakıcaksın o meleti demesi vb.
5- estetiksel problemler. özellikle göbeği eritme, karın kasını çıkarma.
6- spora başlangıç. vücuda kondisyon kazandırma.
Son kadehten sonra ki evrede kişi komaya girerse birdaha içki görmeye bile tahamülü kalmaz. E güzel birşeydir bırakmak.
çikölöta somurmak.

en iyisi zamanında içmeyi bilmek tabi.