bugün

kesinlikle sodadır. tabi o kadar hamur işi yiyecek tükettikleri için başlıca içecekleri olarak hazmı kolaylaştıran sodayı tercih etmektedirler. italya'da su alırken gon gas* ya da no gas* şeklinde isteğinizi belirtmek zorundasınız.
(bkz: almanlarin su anlayisi)
(bkz: ingilizlerin su anlayisi)
(bkz: avusturyalilarin su anlayisi)
(bkz: isvicrelilerin su anlayisi)
(bkz: portekizlilerin kola anlayisi)**
avrupada çoğu yerde görülen anlayıştır. su istersin soda getirirler "bu soda, ben su istedim" dersin yüzüne öle bakarlar, zor bela anlatırsın. bu arada sende durumu çakarsın sparkling water ve still water olanıyı çözersin.
gerçi getirdikleri normal suda bir şeye benzemez ya o ayrı konu.
mutfakta harikalar yarattığını düşündüğüm bi ülke olmasına rağmen küçücük bi istek ve doğal içecek olan suya niye böyle muamele yaptıklarını anlamayamadığım durumdur.Bir yerde oturduğunuzda üstün çırpınışlardan sonra masanıza normal su getirtebileceğiniz yerler vardır gelen şişeyi bi kerede bitirebileceğiniz hissine kapıldığınız kadar susama sınırına gelmişinizdir çoğunlukla.işte damak zevki..
l'acqua minerale italyanlar için çok önemlidir.Bu sıcak yaz günlerinde italiano da su yerine l'acqua minerale içmektedir.
bizim iskinin musluktan akan suları bile onların kapalı suyuna 10 basar dediğim başlıktır...sokaklardaki çeşmelerinden faydalanınız.. o sular daha bi içilebilir lezzettedirler..
hiç kastırmadan aqua dendiginde her yolun paris olacagı anlayıstır.
avrupa ve amerika'da daha çok mineral water yani soda tüketilmektedir ayrıca Almanya avrupada içme suyu tüketim miktarının en düşük olduğu ülkedir,italya'da afedersiniz sodanın bi boklu çeşidi eksiktir.
arnavutlukta da, tipki diger avrupa ulkelerinde oldugu gibi, onemli oranda soda icilir, fakat turkiye dekine gore daha yumusak ve iciminin kolay oldugunu musahede ettim. lokantada veya cafede uje me gas ve uje pa gas, olarak mutlaka belirtmeniz gerekir.
suyunuzu marketten bizzat kendiniz almanız gerektiğinde, rafların önünde alt tarafı bi tane su almak için 10 dakika harcamanıza sebep olacak ve büyük ihtimalle yanlış olanı almakla sonuçlanacak durumdur. aslında sadece italyanlar değil, nerdeyse tüm avrupa aynıdır. italyanlar çeşidi biraz abartmıştır o kadar.. avrupada mineral water denen bize göre soda olandır, bizim su dediğimize onlar naturel mineral water diyolar. şişeleri birebir aynı olduğundan, üzerinde naturel yazıp yazmadığına bakarak ayırt edilebilir.
italyanların en çok soda tüketen ülke olarak kayıtlara geçmesine sebep olan anlayıştır. yanılmıyorsam kişi başına yılda 156 litre idi..
rusların da aynı özelliğe sahip olduğu alışkanlık.
avrupalıların su anlayışına benzer, çok da önemli değil. tarihi bir yanlışı düzeltmek isterim, yolunuz bir italyan barına düşer de su almak isterseniz gazlı için gon gas değil con gas normal su için de senza gas deyin. ben bi keresinde gon gas dediydim de yaka paça dışarı attılardı, sonradan öğrendim ki gon gas demek garson senin gazını alırım demekmiş, ona göre.
direk "aqua"* dendiğinde gelen sodayla şaşan mahlukat pes etmemelidir.
"senza gas" hatta "no gas" bile onu bu durumdan kurtarır.
eğer şişede "naturale" yazıyorsa korkmayınız içiniz.