bugün

--spoiler--
ipek ticareti için Avrupa’dan Çin’e gidip gelen kervanların yüzyıllarca kullandıkları aynı yolun ipek yolu olduğunu, biliyor musunuz?
--spoiler--
trt de gösterilen, japonların çektiği baba belgesel. müziği de manyaktı.
Bir zamanlar bu yolu elde etmek, üzerinde durmak için sayısız savaşlar çıkmıştır. Coğrafi keşiflerle etkisini yitirmeye başlamıştır.
internette çok aramama rağmen trt'de yayınlanan dublajlı versiyonuna ulaşamadım. ancak ipek yolu sevenlerinin yazışmalarından öğrendiğime göre seslendirmeli trt versiyonu taşınırken kaybolmuş. trt yapımı olmadığı için de trt market'te de bulamıyorsunuz. muhteşem bir belgeseldi.
çin'i batı'ya bağlayan eski ticaret yoludur. doğu'ya bu yolla yün, altın, gümüş batı'ya ise ipek gönderilmiştir. bereketi bol olan yoldur. düşünce ve mal alışverişinde mühim bi rol oynamıştır.
zamanında uğruna onca kan dökülen bir ticaret yolu. bir benzeri daha var:

(bkz: baharat yolu)
istanbul beyazıt ta bir toptan gümüş satıcısı.
ayrıca bunun film festivalisi olanı da var.
japon NHK televizyonu ekibince hazırlanan, türk halkının ilk olarak trt de ilgiyle izlediği unutulmaz belgeselin adı. kitaronun jenerik müziği ise hafızalarda yer etmiştir.
Coğrafi Keşiflerin başlamasına kadar tüm tüccarların kullanmak zorunda olduğu ticari yol.Bir çok ülkenin elde etmek için uğrunda savaştığı yollardan biri.
(bkz: Baharat Yolu)*
(bkz: silk road)
eskiden trt'de böyle bir belgesel vardı. çöldeki develerin ayak izleri ile başlardı. müziğini çok aradım ve buldum. kitaro'ya aitmiş. çok hoş ve hüzünlü bir müziktir. bu belgesel pazar akşamları geç saatte yayınlanırdı. sadece benim değil benim kuşağımdaki tüm çocukların aklında kalmış bir belgeseldir.
coğrafi keşiflerle prestiji giden yol. (bkz: baharat yolu)
fazıl say'ın bu isimde bir eseri mevcuttur. 1994 yılında bestelenmiş olup, yanlış bilmiyorsam ünlü şef kurt masur ve new york filarmoni orkestrası tarafından sipariş edilmiştir.

ortalama performansı 15-16 dakika süren eser, solo piyano, yaylılar ve vurmalı çalgılar için yazılmıştır.

adından da anlaşılabileceği üzere, ipek yolu üzerinde giden bir kervan betimlenmiştir. yolculuk kervanın ankara'ya varışıyla son bulur. eserin final bölümünde ankara'nın taşına bak melodisi vardır ve hislendirir. hele ki yurt dışındaysanız ve yolculuk ankara'ya ise, verdiği his apayrıdır.
Büyük olaylar oluyor, kesintisiz ipek yolu canlanıyor.