bugün

ilkçağ'dan, Yeniçağa Ümit Burnu ticaret yolunun bulunmasına kadar yoğun olarak kullanılan geleneksel kervan ticaret yoludur. Hindistan'dan yüklenen Avrupa için çok değerli olan özellikle baharat gibi ürünler deniz yoluyla kıyılardan iran Körfezi'nin Kuzeyindeki Hemedan Limanı'na getiriliyordu. Buradan Suriye ve Mısır kıyılarına kervanlarla getirilen bu yükler deniz yoluyla Avrupa pazarlarına taşınıyordu
(bkz: ipek yolu)
ipek yolunun önemini kaybetmesiyle arap ve hindu tüccarlar deniz yoluyla kızıldenizdeki limanlara taşındılar. buraya gelen baharat karadan mısır ve suriyenin akdeniz de ki limanlarına taşınıyor. buradan da avrupaya gönderilen yola baharat yolu denir.
Bu hafta kimyon baharatı için Türkiye'yi yayınlamış olan 24kitchen programı.Programda,her hafta bir ülkenin baharatı tanıtılıyor ve o baharatla çeşitli yemekler yapılıyor.
ipek yolu altında ezilip gitmiş yol.

uzun adam oraya da el atmış şimdi bölünmüş yol yapıyorlarmış .

swh
baharatların geldiği yol...

değil.

baharat yolu demek, hindistan yolu demektir, sadece bildiğimiz baharat ürünleri değil, her türlü ticari ürünün nakliyesi için kullanılmış tarihi yoldur baharat yolu.

kelime kökeni "bharat" tan gelir.

bharat hintçe'de hindistan anlamındadır. yani hintler kendi ülkelerini bharat olarak tanımlar.
görsel

gelelim baharat meselesine...
ortaçağ döneminde insanların en önemli besin kaynağı olan etin uzun süreli saklanabilmesi için baharatlara ihtiyaç vardı.
örneğin bizim kültürümüzde eti pastırma haline getirmek için baharat karışımı çemen yapılırdı, aynı yöntemi avrupalılar, araplar, mısırlılar da kullanmaktaydı.
işte bu yüzden bu baharat yolundan bol bol baharat taşınmıştır.

ama baharat yolunda en çok ticareti yapılan ürünler baharatlar değil, ipektir.
görsel