bugün

hayal aleminde gezmekten başka bir şey değildir.

Örneğin insan dişleri görünüşte her şeyiyle mükemmel yaratılmış gibi gözükür. ancak halk arasında 20 yaş dişi olan azı dişleri ağzımıza sığmazlar. gömülü kalırlar ve ağrı yaparlar.
Başka bir örnek gerekirse insanın gözleri geçmişten bu yana bozuk kodlanabilmiştir. sağlam bir göz bile karanlıkta da hiç bir şekilde düzgün bir görüntü sağlayamaz.

Bunlar sadece bir kaçı daha fazlası için hastalıkların bir çoğu vücudun dirençsizliği ve hatalarını gösterelebiliriz.
buraya baran bakınızı gelecek. gelmesi gerek.
ali eren beşerler bu tezin çürümesi adına en somut örnektir.
insan mükemmel bir şekilde yaratılmıştır ve bu yüzden hastalanmakta, sürekli hatalar yapabilmekte, beyninin yüzde bilmem kaçını kullanamamaktadır falan filan şeklinde cevaplanası önerme. dilimi burnuma bile değdiremiyorum. böyle mükemmellik mi olur?
(bkz: hepimiz aynı bokun lacivertiyiz)
Hayal gücünden mahrum insan söylemi.
O zaman neden karanlıkta göremiyoruz, neden kopan parmağın yerine başkası çıkmıyor diye sorarlar adama.
doğru bir önermedir gerçekten de hiçbir organ, kemik boşa yaratılmamıştır. karanlıkta göremiyoruz doğrudur ama gece görüşlü gözlük yapabilecek beyne sahibizdir. bu sözde eksikliklerin hepsi de ne kadar aciz ne kadar yoktan var olduğumuzu her zaman hatırlamamız içindir.
ya herşey 'tamamen' kusursuz olsaydı? görmek için ışığa veya göze ihtiyacımız olmasaydı? bunları düşündün mü?
(bkz: insan vücudundaki akıl almaz mantık hatası)
insan, eşref-i mahlukattır. varlıkların en şereflisidir, bir imtihan dahilinde yaratılabilecek en muhteşem şekilde yaratılmıştır. bugün insanların kullandığı 'mükemmel' kavramı bile, 'mükemmel olmayan'la anlam kazanır. o halde dünyada yaratılan her şeyin kusursuz olması, mümkün müdür?

insan mükemmeldir, evet. hastalanması onun mükemmelliğinden ileri gelir. zira hastalık olmasa, sağlıklı olma durumu anlam kazanamaz. 20'lik dişi çıkar, bu da ağrı yapar, evet. doğduktan sonra acısız olarak çıkan dişlerin kıymetini hatırlatır bu insana. insanda korku vardır ki, o mükemmelliktendir. korku olmasa, hepimiz birer 'kara murat' olur; hayatta bile kalamazdık. evet gözümüz karanlıkta iyi göremez. güneşi bekletir bu sana...

insan şereflidir. bedenî anlamda değil, ruhanî anlamda da pekala öyledir. 'mükemmel' kavramı, ancak matuf olduğu amaca göre karşılık bulur. bu amaç nedir? rabbi tanımak, o'na hamd-ü senada bulunmak, şükretmek. insan mükemmel olsa, zaafsız ve kusursuz olsa, allah'ın şu ayetinin tecellisini sürekli görmez miydik:

--spoiler--
''insanın başına bir sıkıntı gelince, Rabbine yönelerek O'na yalvarır. Sonra Allah kendisinden ona bir nimet verince, önceden yalvarmış olduğunu unutur. Allah'ın yolundan saptırmak için O'na eşler koşar. (Ey Muhammed!) De ki: Küfrünle biraz eğlenedur; çünkü sen, muhakkak cehennem ehlindensin!'' (zümer, 8)
--spoiler--

bu ayet mucibince, denilemez mi ki insanın hasta olması bile, kusuru bile, allah'ın o'na acımasından ileri gelen 'mükemmeliyet' arz eder? ya kusursuz olup da, hepimiz cehennemi boylasa idik? rabb işte o denli merhametlidir ki, mükemmel yaratmadığı bir şeyin mükemmel oluşunu, işte böyle açıklar.

insanın vücudu elbette ki kusurlu olacak ki, hasta olsun. elbette acı çekecek insan, acı çekmemenin değerini bilsin. tabii ki bazıları zeka açısından geri doğacak, kıymetini bilsin ademoğlu...

insanda zaaf olacak ki sınansın. kusur olacak ki imtihan edilsin. hasta olacak, vücudunda problem olacak ki hak teala 'kulum sebat ediyor mu?' diye sınava tabi tutsun.

mükemmeliyet bir amaca matuftur, bu da allah'ı tanımak ve sevmektir demiştik. insana verilen akıl ve duygu gibi yetenekler sayesinde, insan rabbini tanır. ya insanın gözü kızılötesi olarak da görseydi de, aklımız olmasa idi? bugün 'kediler gece görür, biz göremeyiz' diye insanın eksik olduğunu ifade edenler, kedinin aklına mı sahiptirler ki, elin hayvanatını örnek almaktadırlar?

sevgi vardır, allah'ı sevmek için. korku vardır, allah'tan korkmak için. aşk vardır, allah'ı sevgili edinmek için. nefret vardır, allah'ın düşmanlarından nefret etmek için. cesaret vardır, allah'ın savaş açtığı kimselere karşı mücadele edebilmek için.

dürüst olun ve söyleyin: sizin mükemmel yaratılmamanız bile, mükemmel olduğunuz gerçeğini tasdik etmiyor mu?

düşünün, ya mükemmel olsaydık?

o zaman kıyamet kopmaz mıydı...

kıssadan hisse: insan mükemmeldir. yaratıldığı amaca göre harikuladedir. onun zayıf olması bile, mükemmeliyetinden ileri gelir ki; rabbine sığınsın...

--spoiler--
“–Biz insanı en güzel bir biçimde yarattık” (Tin Suresi 4. ayet)
--spoiler--
fizyoloji - psikoloji ilişkisini müteakiben, ruh hali bu kadar gayrıstabil olan, evet gayrıstabil amk, bir canlı mükemmel, kusursuz vs, değildir.