bugün

üniversitelerimizin acı gerçeğidir efenim.

zaten ilk 10 üniversiteden başka bi üniversitede iibf okumayı saymıyorum bile. ardahan'dır, niğde'dir buralar işletme ikinci öğretim okumuş bir adamın macerası ne yazık ki bim'de kasiyerlikle sonuçlanıyor.

bir ingilizce işletme öğrencisi olarak normal şartlar altında kendini ek olarak hiç geliştirmeden mezun olan bir iibf mezunun torpilsiz iş bulamayacağını iddia ediyorum. üstelik bu adamlar kendini geliştirmediği halde 3. sınıfa gelmiş olmasına rağmen ceo olmayı falan hedefliyor. ingilizce de değil ha, türkçe okuyo bölümü. ama var yani, içinde hala bi ceo olma isteği var.

zaten gördüğümüz dersler bi mühendislik derslerinin 10'da biri zorlukta olması ayrı bir gerçek. ama bu diğer anlamda da bir fırsat demek. ek olarak kendini geliştirmeyi kolaylaştırır.

iibf öğrencisi, ingilizce'yi anadili seviyesinde biliyo olması gerekiyo zaten. bunu avantaj olarak söylemiyorum, eksiğini kapatması için gerekir diyorum. buna ek olarak bir dili daha çok iyi biliyor olması gerekli.

4 yıl boyunca kantinden karı-kız düşürmek yerine, çeşitli girişimlerde bulunuyor olması gerekli. kendi imkanı varsa kendi girişimleri olabilir, yoksa da başka yerlerde karın tokluğuna çalışıp tecrübe edinmesi faydasına olacaktır.

ekonomiyi ve gündemi yakından takip ediyor olmalı. özellikle yurtdışını iyi mercek altına alabiliyo olması lazım. çok geniş bi vizyona sahip olması gerekir iibf öğrencisinin.

öğrencilik hayatı yaşarken iyi bir network oluşturması gerekir. etkinlikler, expo'lar bu tip yerlere gidip işadamlarına yalvararak başlayabilirsiniz.

yani kısaca iibf bölümleri sadece derslerden ve okul eğitiminden oluşmamakta. kendinizi ön plana atmanız gerekiyo. ha tabi ki niğde işletme ikinci öğretim öğrencisi de bu dediklerimi fazlasıyla yerine getiriyodur, ortalama bi metu öğrencisinden kat ve kat üst konumlara gelebilir.

not: liseliler, karı - kız eyvallah bol da, bu bölümlerden ceo olunmuyo. bunu biliyosanız gelin. ha bi de ne yazarsam yazayım seri eksileneceğimi biliyorum o problem değil de, az bi sorgulayın amk. bunu okuyup tekrar dota oynamaya dönmeyin.

öptüm, başarılar.
anadolu üniversitesi yüzündendir.
bir üniversite bir ülkenin %70'ine aynı diplomayı verir mi lan?
istanbul üniversitesi ingilizce iktisat için geçerli olmayan önermedir zira bize gösterilen örnekler gayet güzel.

cidden üniversite ve dil çok farkediyor bence.
bilinen bir gerçek. Ama tercih yapmayıp bir sene daha dershaneye gidecek parası olmayanlar hiç yoktan iyidir deyip gidiyor bu fakülteye, ben de onlardan biriyim. ne diyelim kader utansın.
doğru önermedir. ancak üniversite okumayı yeterli zanneden, kendini geliştirmeyen her insan işsiz kalacak ya da kendini tatmin etmeyen bir işte çalışacaktır zaten.
iibf mezunu arkadaşım şu an milyon dolarlık yatırımlar ile araplarla iş yapıyor sadece ingilizcesi vardı başka hiçbir boku yoktu giirişimcilik kitapları okudu kapılarda bekledi seminerlere toplantıara katıldı bir şekilde kendini ispatladı şimdi bir hafta katarda bir hafta türkiyede umutsuzlluğa kapılmaması gerekir 1 milyon u bir doktor kaç kişinin ağız kokusunu çekerek kaç mühendis kaç ayda kazanıyor o yüzde çalışmadan sadece sınavları geçerek iş bulunmuyor.. bende uludağ üniversitesi çeko okuyorum 4. sınıfım aslında 1 sene de okulum uzadı ailem kpss için bana baskı yapıyor ama ben gitmiyorum bu devirde hilesiz hurdasız çok zor kazanılacağını düşünüyorum iyi derece ingilizce orta seviyede almanca biliyorum almancamı geliştirip bilgisayar bilgimi de katarak uygun bir iş bulmayı planlıyorum ilk işler çok yüksek ücret olamayabilir ancak ilerlemenin mümkün olduğu işler olursa uygun olabilir..
kpss ye çalışarak iyi yerlere kolayca gelinebilen mezunlara sahiptir iibf' ler. uzman yardımcılığı, müfettişlik en kötü düz memur olarak kolayca atanabilirler.

kazanması kolaydır, okumasıda kolaydır aslında kpss ile atanması da kolaydir. çünkü devlet devamlı iibf aliyor.atamaların 75 ' e kadar düştüğüde oluyor.

mühendisler ve fefcilere göre rahatça atanırlar.
burada millet satırlarca entry girecek, hayır efendim diyecek, şirket sahibi insanları örnek gösterecek, istatistikler verecek; ancak üzülerek söylüyorum doğru tespittir.
en azından benim için doğru olmayan bir genelleme. türkçe bir işletme okudum. ingilizce desen haliyle kpss ingilizcesinden 60 soruda 20 doğru yapabilecek kadar ancaydı. şimdi müfettişim. ha gel gör ki bu iibf'nin genel durumuna örnek teşkil eder mi? tabi ki hayır. bizim dönem 130 kişi mezun olduk, o sene bir işe başlayan insan sayısı 7 idi. bunların 4'ü de banka uzmanlığı. yani adamın hayatını sikecek bir meslek. 7/130 yani oran, düşün. ha sonraki senelerde daha bir yerlere girenler oldu ama toplasan hala 40 kişi yapmaz bile. bir de bu dediğim üniversite, o ilk 10'a her halükarda giren hatta iibf açısından devlet sektörü için kafaya oynayacak bir üniversite. ha o kpss'yi, arkasından kurum sınavını, arkasından mülakatı geçmek için imanım gevredi. hukuk, iktisat, muhasebe, maliye, işletme. bunların ayrıldığı dalları saysam destan olur şimdi. demek istediğim çabalarsan çok iyi yerlere gelirsin. bana şimdi en kral mühendislik, doktorluk verseler dönüp bakmam. ancak şu da bir gerçek ki işsiz kalma riskin de çok yüksek. hele ki ingilizce eksiğin varsa bunu farklı yollarla kapatabilmek için resmen normalin üç katı çalışman gerekiyor.
Hepsi memur olacaklardır. evet kızıl saçlı solcu kız sen de, evet anarşist alkolik bohemler siz de, mezun olunca bi taraflarınızı yırtcaksınız muhasebeci falan olalım diye.
Almancasini okuyun onun daha fakültedeyken iş teklifleri geliyor.
Gecenin su saatinde hala calisiyorsaniz pek de gecerli olmayan onermedir.
aöf gibi rakipleri varken mutlak gerçektir.
bence kendini mesleki konuda değilde eğlence karı kız erkek mevzusunda geliştiren iibf öğrencilerinin sonu bu yoksa gayette iş bulanlar var.
kendini geliştirmeyenler için doğru olan önerme.
Kabak gibi ortada olan, ve hiç bir önlem alınamayan gerçektir. Yıllık ortalama 120 bin mezun veren iibf'lerden kamuya yerleşen kişi sayısı maksimum 5 bin. Hadi 10 bin kişi de özel sektöre yerleşsin! Her yıl 105 bin iibf'li açıkta beklemektedir. Üstüne üstlük üniversitelerdeki kontenjanları da her yıl artmaktadır! Sistem öyle saçma bir hâl aldı ki resmen insanlarla dalga geçiliyor! Ben zaten umudumu kestim, okuduğum bölümlerden de nefret ettim! Limon satacağım artık! Diplomalı limoncu!

Bu gerçekle yüzleşmek istemiyorsanız genç arkadaşlarıma tavsiyemdir:"iibf okumayın! Üniversite olsun, okumak olsun diye okumayın arkadaşlar!"
Hadi kalın sağlıcakla!...
Buna benzer bir başlık twitterda da hashtag olarak vardı. Haklarında hayırlısı, ne diyelim.
Su an bitirdin beni amk. Universite ikinci sinif iktisat ogrencisi olarak biliyodum bu gercegi ama yuzume yuzume vurdun.

Tesekkurler ibneligin icin.
şartları analiz edip daha da çok çalışan işsiz kalmaz.

kabul ediyorum torpil var ama hiç mi torpilsiz atanan yok, yapmayın.

kabul ediyorum sistem çok kötü, insanüstü bir çalışma gerektiriyor çoğu zaman.

ama çalışan yapıyor kardeşim en.nihayetinde.
iş algısı sadece "devlet memuru" olan yazar söylemi.

iibf mezunuyum, üniversite okumayı da hiç istemedim. okulun bana katacağı hiçbir şey olmayacağını biliyordum ve "memur" olacak kadar vizyonsuz da değildim hayatımın hiçbir döneminde.

üniversite okumuş olmamın tek nedeni (babamın rahatsızlığında 2 yıl ara vermiştim) babamın çok fazla istemesiydi ve sonuç olarak bitirdim bir şekilde.

iibf mezunu ve iş güç sahibi bir insan olarak çoğu devlet memurundan güzel kazandığım ve kafamın rahat olduğu bir işim var.

boyutlu bakabilmek önemli.
Çılgınlar gibi mezuniyet kutluyorlar üzülüyorum.
(bkz: pomem)
(bkz: polis olmak)
(bkz: polis memuru)
(bkz: çevik kuvvet)
sosyoloji okumak çok acı yahu, insanlar arası iletişimin kitabını yazacak seviyeye gelip aç uyuyorsun. bence daha büyük kor adama.
Ya ingilizceniz iyi olacak ve türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birini bitireceksiniz ya da kpss kasacaksınız yoksa adam yerine konmuyor bura mezunları ne kadar kültürlü olsalar da.