en cok yayilan hepatit virusu. genellikle karaciger kanserini beraberinde getirir. asisi vardi ve kucuk yaslarda yaptirmak gerekir.
benim babamda olan bir hastalıktır. iki turlu olabilir. ya hastalıgı bizzat tum acılarıyla yaşarsınız ya da taşıyıcı olursunuz. türk halkının geneli de taşıyıcı özelliğe sahiptir. hastalık o kadar tehlikelidir ki yemek yediğiniz kaşıktan bile bir başkasına bulaşma ihtimali vardır. * o yüzden toplu yaşanılan mekanlardaki insanların bu hastalığa karşı acilen aşı olmaları istenir. aşısı normal verem aşısı gibi bir aşı değildir. aşıyı belirli periyotlarda olursunuz ve antikor oluşacağı da garanti değildir. antikor oluşup oluşmadığını kontrol ettirmek zorundasınızdır. gel gelelim hastalığı yaşayan birinin durumuna. öncelikle çok acı verici bir ameliyattan sonra tedaviye başlanır. tedavi için en başta iki ya da üç güne bir bi iğne vururlar ama iğneler öyle penesilin gibi bi anlık acıyla son bulmaz. iğne olan kişi bir gün boyunca dayak yemiş gibi yatar. iğne süreci hastalığın boyutuna göre değişir. iğne sürecinden sonra çok dikkat edilmesi gereken bir perhiz dönemi başlar. vucut çok fazla yorulmaması gerekir.
bu arada bu hastalığa sahip birisi var ise bol bol kayısı yemesi ve ya kayısı suyu içmesi tavsiye edilir. Bir ara babam hemen hemen hergün kayısı suyu içer kayısı suyu içmediği zaman da kayısı hoşafı içerdi. şu anda eskisine göre durumu baya iyi.
ViRAL HEPATiT BULAŞICI SARILIK

Hepatit B Nedir?

Hepatit B, karaciğer iltihabı anlamına gelen hepatit hastalığının etkeni olan virüslerden bir tanesidir. Meydana getirdiği hastalık, çok ağır tablolara neden olabilmektedir. Bu virüs, esas olarak karaciğerde yerleşir, orada çoğalır ve zamanla karaciğeri tahrip edecek boyutlara ulaşabilir.
Hepatit B bulaşıcı bir hastalıktır ve ülkemizde çok önemli bir sağlık sorunudur.
Türkiye de bugün her 3 kişiden yaklaşık 1 i Hepatit B virüsü ile karşılaşmıştır. Yine her 10 kişiden 1 i Hepatit B virüsünü taşımakta ve bulaştırmaktadır. Hastaların % 75-80 inde herhangi bir belirti vermeksizin gelişir, taramalarda ve kan bağışlarında yapılan tetkiklerde tesadüfen tespit edilir. Kuluçka süresi 2-6 ay arasında değişmektedir. Bu süreler sonunda gözlenebilen hastalık belirtileri; *******~Karaciğer bölgesinde hassasiyet , olarak özetlenebilir.

Hepatit B virüsü bulaştıktan sonra üç yol izler: **~Kişide koruyucu antikorlar hiç oluşamaz, her zaman virüs güçlü durumdadır, vücut virüse yeniktir, karaciğer fonksiyonları bozuktur, karaciğer enzimleri yüksektir, kişi aktif hastadır, hızla karaciğer yetmezliğine gider veya hastalık yıllara yayılır zamanla karaciğer yetmezliğine ya da karaciğer kanserine dönüşür.

Hepatit B Nasıl Bulaşır?

Hepatit B, kan yoluyla ve çok sıklıkla da yakın temasla (kan dışındaki vücut sıvıları: tükürük, ter, cinsel organ sıvıları) bulaşır. Derideki bir çatlak yada açık yara ile temas eden bir damla kan yada tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğine de doğum esnasında bulaşabilir.

En önemli ve yaygın bulaşma yolu korumalı da olsa cinsel ilişkidir, çünkü ter ve tükürük gibi vücut sıvılarıyla dahi geçişleri olabilmektedir. Kan ve kan ürünlerinin nakli, kirli enjektörlerin kullanımı(ör:uyuşturucu bağımlılarında olduğu gibi hijyenik olmayan şartlarda ortak kullanılan enjektörlerle), yeterli sterilizasyonun yapılmadığı cerrahi girişimler, kuaför ve berberlerdeki iyi sterilize edilmemiş manikür ve pedikür setleri, tıraş bıçakları, makaslar, steril olmayan aletlerle yapılan sünnet, kulak delme işlemleri ve ortak kullanılan diş fırçaları Hepatit B virüsünün bulaşmasına sıklıkla aracılık etmektedir.

Hepatit B Taşıyıcılığı ; Ne Demektir ?

Bu virüs ile temas eden her 10 bebekten 9 u ve her 10 erişkinden 1 i belirli bir süre sonunda (>6 ay) mikrobu vücudundan atmayı başaramazsa yaşam boyu taşıyabilecek ve insanlara yayacaktır. Ancak taşıyıcılarda hastalık durumu farklılık gösterebilmektedir. Karaciğerlerinde oldukça ağır hasarın ortaya çıktığı bireylerde, yıllar sonra Karaciğer Yetmezliği, Siroz ve Karaciğer Kanseri görülebilmektedir. Kronik hepatitlilerin %25 i Primer Karaciğer Kanseri ve Siroz nedeniyle ölmektedir. Hepatit B Primer Karaciğer Kanserlerinin %60-80 inden sorumludur. Ve karaciğer kanserleri kanser ölümleri içinde ilk 3 sırada yer almaktadır. Hepatit b virüsü sigaradan sonra bilinen en yaygın kanserojendir(kanser nedenidir).

Hepatit B den Korunmak Mümkün müdür?

Virüs vücuda girmemişse korunması kesinlikle mümkün olan bir hastalıktır. En etkili korunma yolu da aşılanmadır. Koruyuculuğu %90-95 tir. Eğer koruyucu düzeyde antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk %100 e ulaşır.
Aşılama, taşıyıcılara veya aktif hasta olanlara yapılamaz.

Uygulanacak aşı şeması, toplam üç dozun belirli zamanlara bölünerek uygulanması ile olur.
Genel olarak kullanılan aşı şeması: ilk doz 0.ay(sıfırıncı ay) kabul edilmek kaydıyla, bir ay sonra 2.doz ve 5 ay sonra 3.doz olmak üzere 0-1 ve 6.ayda yapılan 3 doz aşı uygulamasıdır.
Bir diğer uygulama da hızlı cevap beklenen olgulardaki kullanılan şemadır:
0.ayda 1.doz, bir ay sonra 2.doz, bir ay sonra 3.doz ve de 12.ay da(yani son 3.dozdan 11 ay sonra ) 4.dozun yapılmasıdır.
Aşılama sonrası enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik, ateş yüksekliği ve birtakım allerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Çoğu önemsiz reaksiyonlardır. Hastalığın risklerinin yanında daha da önemsizleşirler.

kaynak:Bilkent üniversitesi sağlık merkezi

sonuç olarak:**aşı yaptırın arkadaşlar, aşı yaptırmadan önce de mutlaka hepatit testi yaptırın sonra da aşı yaptırın. mutlaka aşı yaptırın. hatta çoluğunuza çocuğunuza da aşı yaptırın.
iki kısımdan olusur;
- akut( gelip geçici )
- kronik

-akut versiyonunu genellikle hasta farkında olmadan atlatır ya da çok ufak kırgınlıklarla hissedebilir fakat geciçi oludugu ıcın karacigere neredeyse zararı dokunmaz *

-kronik versiyonda ise durumlar biraaz farklı şimdi çocukluktan ele alalım. hasta eger virusu dogum sırasında kapmıssa %90 ihtimalle bunu hayatının sonuna kadar tasıyacak. bu yuzden hastanın yası arttıkca kronıklesme yüzdesi düşer tabi 25 yaş ve üstü içinde tam tersi durumdur. şimdi efendim bu kronik hasta surekli olarak doktorun elinin altında olması gerekir. duzenli olarak karaciger enzimlerini ve işte hbv dna ,anti hbv ,Hbs-Ag , Anti-Hbs vs gibi * testleri yaptırmalıdır. buradan çıkan sonuçlari hastanın doktoru yorumlayarak gerekiyorsa tedavinin gerekmiyorsa yasam suresi boyunca hastanın tedavi verilerini takip ederek hastaya yapması gerekenleri anlatır. buraya kadar herşey normaldir hasta yapması gerekeni yapar ve karacigere aşırı yuklemelerde bulunmaz sağlıklı bir şekilde yaşar.

-şimdi kötü hastaya gelelim. eger hasta kendine dikkat etmiyorsa alkol alıyor, surekli stres içerisinde yaşıyor *, ağır işlerde calısıyor, yağlı yiyecekler tuketiyorsa;

sahip olmuş oldugu kronik hepatiti bir anda karaciger kanserine hatta * siroza rahatlikla cevirebilir kaldı ki siroz ölümcül bir hastalıktır. eger siroz hastasının tedavisinden cevap alınamıyorsa hastanın ömrü kısıtlıdır nitekim karaciger kanserininde sirozdan aşağı kalır bir yanı yoktur.

hastanin yapması ve yapmaması gerekenler;
-asla ama asla kendini öldüresiye zorlamamalıdır.
-arkadasları vs yanında sigara, alkol... alırken her ne kadar onunda canı çekse kesinlikle 1 kereliğine bile agiza alınmamalıdır.
-spor yapmalıdır ama asla asırıya kaçmamalıdır çünkü agır sporlarda karacigere çok yuk biner. sadece günü kurtarıcak sporlar yapılmalıdır.
-uykuyu düzene sokmalıdır. zira bu kosul her rahatsızlıgın tedavisi için geçerlidir. uyku vucudun kendini yenilediği zaman dilimidir.
-hasta kuşkucu olmalıdır. karın bölgesinin sagında bir agrı hissetmeye basladıgında hemen doktoruna başvurmalıdır.
-mumkun oldugunca kaliteli yiyeceklerle beslenmelidir. hazır ve fast food gidalarla beslenmemelidir ve asla ama asla sucuk, sosis, pastırma vs hayvansal gıdaları gereginden fazla tuketmemelidir. he tavuk derisinide unutmayalım.

sonuç olarak anlaşılacıgı gibi kronık hastalar herzaman kendilerine bakmak zorundalar. bu işi yaptıkları surece kolay kolay bir sorunla karşılaşmazlar ama işi ciddiye almadıklarıda şunuda bilmelidirler ki bu hastalıgın şakası yoktur.
unutmayınız karacigerin vucuttaki hayatsal görev sayısı 400 den fazladır. böyle bir organının zarar görmesini kimse istemez değil mi. tüm hastalara acil şifalar diler geçmiş olsun dileklerimi sunarım.
300 milyonluk abd'de 3 milyon kişi; 70 milyonluk türkiye'de 7 küsür milyon kişi hepatit b taşıyıcısıdır. ortalamamız alındığında; pasaklı, özensiz milletiz vesselam...
Türkiye'de her 10 kişiden 2'sinde taşıyıcılığı olan kan yolu, cinsel ilişki yolu, ve çeşitli sıvılarla (ter, tükürük, ve cinsel organ sıvısı) bulaşma riski %95 olan hedef organı karaciger olan pis virüs...
Alkole ara vermeyen, aşırı yaglı yemeklerden uzak durmayan taşıyıcıların 2 sene sonra siroz olma ihtimali ve hatta karaciger yetmezliğine kadar götürebilen b.ktan hastalık..
Hepadnaviridae ailesindendir. Sarılığa neden olur. KAraciğere yerleşir.Ateş, ağrı, kusma, halsizlik, göz akı ve deride sararma yapar. Bulaşıcıdır, kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür. Aşıyla koruma sağlanır. Bu virüs, 40-45 nm boyutundadır. Genetik materyali DNA'Dan oluşur.
eğer annede bu hastalık varsa yenidoğan bebekte kronikleşme oranı yüzde 90'larda seyreder. peki ne yapmalı?
0,5 ml/kg ıg ve ardından uyluk kasına aşı.
aşısı bir gün boyunca gününüzü mahvedebilen illet. ayrıca aşısı birer ay arayla 3 doz olarak yapılır.
yaklaşık üç gün önce okulda aşısı yapılan ama iğne fobim olduğundan benim yaptıramadığım hastalık.. Belki de virüsün ismi..
alıntı
Cinsel yolla bulaşan bir sarılık türüdür. Enfeksiyon kan yoluyla da bulaşabilir. Koruyucu aşısı bulunduğundan önlenebilen bir viral enfeksiyondur.
Bulaşma, korunmasız her türlü cinsel ilişki, kan ve kan ürünleri yolu ve anneden bebeğine doğum öncesi-anı ve emzirme yolu ile olur. Bu virüsü taşıyan herkeste hastalık belirtisi görülmeyebilir. Ancak taşıyıcı olan kişi, enfeksiyonu bir başkasına bulaştırabilir. Kişi Hepatit B virüsü taşıyıp taşımadığını ancak kan testi ile öğrenebilir.
Virüs, vücuda girdikten sonra karaciğer hücrelerine yerleşir ve karaciğerde hastalığa neden olur. 90 günlük bir kuluçka dönemi ardından karaciğerde büyüme, hassasiyet, sarılık, idrar renginde koyulaşma yüksek ateş, bulantı-kusma belirtisi verir.Kronikleşme eğilimi gösterebilir ve bu durumda karaciğer iltihabı, sirozu veya karaciğer kanserine dönüşerek ölüme neden olabilir.Kesin tedavisi yoktur. Vücudu güçlendirici tedavi hastalığın zararlarını azaltır.
aşısı 2 şekilde yapılabilir:

1.seçenek; 0., 1. ve 6. ayda 3 doz ve tekrar(rapel) dozu olarak 5. yılda yapılabilir. ki antikor titresi daha yüksektir fakat koruyuculuk 6. aydan sonra yüksektir.

2.seçenek:0.,1.,2. ayda 3 doz ve tekrar(rapel) dozu olarak 1.yılda yapılabilir. antikor titresi daha düşüktür fakat koruma daha çabuk başlar. 1.yılda yapılan tekrar dozuyla maksimum korumaya ulaşılmış olur.
erken teşhisin hayati derecede önemli olduğu hastalıktır.

http://www.8sutun.com/Hep...teşhis-önemli_104476.html
taşıyıcısı olduğum hastalık. ne zaman, nerde, ne şekilde kaptım hiç bir zaman öğrenmemin mümkün olmadığını da üzülerek öğrendiğim hastalık. yok hani öğrenmem de bir şeyi değiştirmeyecek pek tabi ama şu da var ki acaba dişçiden mi kaptım. eğer öyleyse mahkemeye gider, dava açar, paramı geri alırdım şayet o dişçiden kaptıysam ben bu hastalığı. işte sizi böyle derin derin şüpheler de koyan bir hastalıktır.
çok çabuk yorulur bu hastalığı bedeninde taşıyan kişi. her üç ayda bir kan verir karaciğer değerlerini öğrenmek için. eşinin aşısı tutana kadar dudaklarından öpemez onun. hep içini ya ona da bulaştırırsamlar kemirir. hani öyle abartılacak da bir hastalık olmadığı da söylenir etraftan aslında hastanın kendisine ama işte:
(bkz: hasta psikolojisi)
an itibari ile hepatit b aşısı olarak koruyuculuk kazandıgım virustur, aşı olurken acı sıfırda olduktan sonra kolun agrısı felaket, kasın içine basıyor arkadaş sıvıyı, ben kas olsam bende agrırdım.
aıds ye göre 100 kat daha bulaşıcı olan hastalıktır. toplamda 75 tl tutan üç doz aşı ile en az onbeş yıl korunulabilir.
Bu yazıları okuduktan sonra kışın hemen aşısını olmaya karar verdiğim virüs.
her bir aşısının 50 tl olduğu hastalıktır. parası olan bir şekilde korunuyor bu ülkede
doğum, 1 ay ve 6. ayda yapılır.

yapılmamışsa yaptırınız.

aynı zamanda hepatit d ye karşı da koruyuculuk sağlar.

ahan da size aşı takvimi..
görsel