Ünlü Kırgız Türk'ü yazar (bkz: Cengiz Aytmatov)un müthiş eserlerinden birisidir. "Gün olur asra bedel" adlı kitap, Aytmatov'un şaheserlerinden birisidir. Bu kitapta sözde sosyalist özde kapitalist Sovyetler Birliği'nin zulmünün bütün dünyaya anlatılış şeklidir. Kitapta "kendi özgeçmişine yabancılaşmak" anlamına gelen mankurtlaşmak deyimi kullanılır.
görsel
Birçok insanın övgüsüne mazhar olan bir Cengiz Aytmatov klasiği olsa da beni pek içine çekememiş olan roman. Üniversite sonda birkaç defa başladım bir türlü sonunu getiremedim efendim. Geçen sene köpeğim bulmuş ve afiyetle parçalayıp yemiş. Anlaşılan o, bu kitabı çok sevmiş.* Bir gün yeniden kendisine şans verebilirim belki, evet.
Asıl mesele de bu işte. Zaman ne kadar geçerse geçsin, bazı konularda hiçbir şeyi değiştirmez. Elinden malını mülkünü, varını yoğunu alsalar, bundan ölmezsin. Bunları yine edinebilirsin.

Ama senin ruhunu öldürürlerse, işte buna çare yoktur...
"Böyle yaşamak neye yarar, ne gereği var?"
Bir Cengiz aytmatov kitabıdır. kuşaklar arası çatışma yoğundur. Mankurtlaşma konusu üzerine yoğunlaşan kitap 2.dünya savaşı sonrasu bir tren istasyonunda sığınan yedigeyin hikayesini anlatır.
insanı sarı özek bozkırlarına, aral gölüne ve tren istasyonlarına götüren bir cengiz aytmatov eseridir. karakterleri insanı hem hüzünlendiren hem de neşelendiren bir yapıya sahiptir. yazarın stalin dönemindeki paranoyayı gözler önüne sermesi, ondan sonraki başkanların biraz daha az paranoya sergilediğini, insanların haklarını aramaya çalıştığını göstermesi gibi olaylar bu kitabın muhteşem bir eser ve harika bir eleştri olduğunu görüyoruz.

okumanızı tavsiye ediyorum. esenliklerle kalın efenim.
Aslında bahsedilmemiş ya da araştırma konusu olmamış bir ütopya içerir. Ünlü ütopyalardan, distopyalardan aşağı kalır yanı yoktur. Okuyalı uzun bir zaman oldu; ancak kozmonotların bulmuş olduğu o gezegeni ve gezendeki her türlü sistemi anlatışı, Aytmatov'un hayalindeki devlet idealini ortaya koyar.
Bu hikayenin yeri bende öyle büyük öyle büyük ki bazı günlerin hayatımıza nasıl asra bedel olduğunu muhteşem bir şekilde görmemize vesile olmuştur. Okudukça içine çeken hikayesi ve derinden gelen, sizi kaplayan bir hüznü vardır.

"Diyelim ki buradan gittin. Gitmekle kendinden kaçıp kurtulacağını mı sanıyorsun? Hayır Yedigey, kaçmakla kurtulamazsın. Yiğitlik kaçmakta değildir. Eğer yiğit isen, bildiğim Yedigey isen, burada kalıp üstesinden gelmelisin o meselenin. Herkes gidebilir, herkes kacabilir ama, herkes kendine hakim olamaz, herkes kendine karsi zafer kazanamaz."
bir diğer çevirisi "gün uzar yüzyıl olur" olan kitap adı. bu çeviri bana daha edebi geliyor.
ergenken okuduğum için olabilir, pek de abartılacak bir şey göremediğim roman. ulan bunlara kalsa yazılmış tüm kitaplar harika. seviyeleri, çapları o kadar düşük ki her şey onlara muhteşem geliyor.
başıma bir iş gelmeyecekse beğenmediğim kitap. cengiz aytmatov keşke bu güzel hikayeyi araya serpiştirdiği bilim- kurguyla mahvetmeseymiş. gerçi roman sovyet rejiminin sansürüne uğramış ama ne bileyim yazık olmuş.
Akıcı bir anlatıma sahip Cengiz Aytmatov romanı. Mutlaka okunması gerekir.
Kırgızların dünyaya armağan ettiği müthiş edebiyat adamının, cengiz aytmatov'un efsanevi eserlerinden birisi.

Ayrıca sözlüğe kayıt olurken tam 2 buçuk saat boyunca hangi mahlası kullansam diye düşündüğüm, adı geçen eserin bir an da aklıma gelmesiyle birlikte kendime uygun gördüğüm güzel mahlas. Eğer Kabul buyurursanız, ara da birşeyler karalamak istiyorum.
Harbiden çok kaliteli bir ismi olan kitaptır.
Lise hayatım boyunca okumam için ısrar edilen kitap.
çok hızlı bir şekilde okunabilen, güzel bir dille yazılmış cengiz aytmatov romanı. adam bilim kurgu ile betimlemeyi birleştirmiş. okuduktan sonra kendinizi sarı-özekbozkırında yaşamış ve tüm roman karakterlerinin yaşadıklarını yaşamış gibi hissediyorsunuz. bu da tek başına romanın ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor aslında.
Ben kitap okumayı severim ki 1000 sayfalık romanları hızlı bir şekilde okumuşluğum vardır lakin 420 sayfalık bu kitabı 320. Sayfasında bıraktım. Hayatımda okuduğum en sıkıcı kitap diyebilirim. Okuduğum 320 sayfada kaydadeğer 30 sayfanın olduğunu söyleyebilirim. Kitaptaki demiryolu memurunun lanet olası devesi o kadar uzun anlatılmış ki yemin ediyorum develerden soğudum.
Yarısını okuyup bıraktığım kitaptır. ilk kez bir romana bu kadar gaddar oldum.
kişiye göre değişir ama insanı okumaktan soğutabilecek kadar yavaş ilerleyen , akmayan bir kitap.
Böğrüm delindi, çok hüzünlü bir kitap.
Cengiz Aytmatov'un okunası kitabıdır.
esnaf tekerlemesidir. gün olur haftayı, hafta olur ayı, ay olur yılı besler durumudur.
lisede sınavda sorcaz diye okutturdulardı.

asla zorla kitap okumayı sevmemişimdir.
kalın gelen ama iyi ki okunan kitaplar arasında diye düşünmenizi sağlayan kitaptır. bir çok boş kitabın akisne içinde bir çok bilgiyi bulundurur, eskiden gelme bazı destanları anlatır.
Ahim sahim ovuldukten sonra hevesle okunmaya baslanan lakin pek de bi numarasi olmayan kitap.