bugün

Kızıl Ordu'nun devrimci komutanı ve Sovyetler Birliği'nin en önemli askeri kişiliklerinden biri olan Frunze, 1885 yılında Bişkek te emekçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

1904 yılında Bolşevik Parti'ye katıldı. Siyasi faaliyetlerinden dolayı yüksek öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. 1905 Devrimi sırasında Moskova'da devrimin kaderini belirleyen Krasnaya Presnya savaşlarına katılan geleceğin büyük komutanı, 1906 yılında Rusya Sosyal Demokrat işçi Partisi;nin Stockholm da gerçekleşen 4. kongresine delege olarak katıldı ve burada partinin lideri, büyük devrimci Vladimir iliç Ulyanov Lenin ile tanıştı.

devamı için:http://1mayis.wordpress.c...cileri-bekliyor/#more-303
taksim cumhuriyet anıtında atatürk, inönü ve mareşal çakmak'ın ardında betimlenen sovyet generali.

ekim devrimi'nde bolşevik önderi.

--spoiler--
çarlık döneminde on sene kadar sürgünde yaşadıktan sonra kaçmayı başardı ve minsk'teki bolsevik yeraltı örgütünün başına geçti.

bir dünya devrimini öngören "birlesik askeri doktrini" öne sürmüştü.

13 aralık 1921'de rus delegasyonunun başı olarak ankara'ya geldi ve mustafa kemal paşa ile görüşmüştü. bu ziyaret esnasında, türkiye ile sovyetler arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı.istanbul'da taksim meydanında bulunan taksim anıtında da kliment yefremoviç voroşilov ile birlikte heykeli vardır.
--spoiler--
*

http://hurarsiv.hurriyet....d=8828576&yazarid=249
frunze'nin türkiye anıları adlı kitabın yazarıdır.

1920'lerde sovyetler birliği'nin askeri delagasyonu ile ankara'ya gelmiş ve bir süre türkiye'de bulunmuştur. görevi sırasında türkiye'de yaptığı yolculukları, gördüklerini, yaşadıklarını kitabında akıcı bir şekilde anlatmıştır.

kitabını 1999 yılında severek okumuşluğum vardır.

kırgızistan'nın başkenti bişkek'te doğmuştur. frunze'nin anısına sOvyetler birliği döneminde bişkek'in adı frunze olarak değiştirilmiştir. kırgızistan, sovyetler birliği'nden ayrılıp bağımsızlığını ilan ettiğinde başkentinin adını yeniden değiştirerek bişkek yapmıştır.
Kızıl ordu’nun ünlü generali, sovyetler birliği’nin kurucu kumandanlarından. ülke en karışık günlerini yaşarken türkiye’ye geldiği zaman söylediği söz dikkate değerdir.

“Bu zor şartlarda bile burasının sosyalizmle ilgisi olamaz, burası bambaşka bir ülke”

(bkz: ilber ortaylı gazi mustafa kemal atatürk)